Yarın, Anneler Günü’nde şık bir kahvaltı sofrası kurarak annesini sevindirmek isteyen miniklerimizin gözü korkmasın. Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı ve ‘Evinin şefi’ köşemizin yazarı Gülay Barbaros Altan’dan farklı yaş gruplarına uygun pratik tarifler aldık. Kuşkonmazlı tart da yapabilirsiniz, glütensiz pizza da...
#Anneler GünüKarnabahar son birkaç yıldır sebze reyonunun yıldızı. Ne de olsa şekilden şekle girdiği farklı tarifleri sosyal medyada yayılıyor. Günümüzün bu popüler sebzesini yıllar önce zorla yiyen bir nesil, şimdi gönüllü olarak pizza tabanından ekmeğe, kısırdan ızgaraya birçok yemekte onu kullanıyor. İşte sizin de deneyebileceğiniz tariflerden birkaçı...
#Gülay Barbaros AltanSevgili lezzetsever dostlarım...Türk mutfağına olan sevgim ve ilgim, artık hepinizin bildiği bir gerçek... Türk mutfağı ve lezzetlerini hazırlayıp en sevdiklerime sunmanın yanı sıra sizinle de paylaşmayı çok seviyorum, artık onu da biliyorsunuz. Bana “Türk Mutfağı dışında en sevdiğin 2. mutfak hangi ülkeye ait?” diye sorsalar, kesinlikle “İtalya” derim. Çünkü hem Türk damak tadına çok yakın hem de zeytinyağı ve taze baharatlara çok fazla değer veriyorlar. Bu nedenle İtalyan mutfağı artık uzmanlıklarım arasında yerini aldı bile. Makarna ve pizzadan ibaret gibi gözükse de aslında İtalyan mutfağı derya deniz bir kültüre sahip. Fakat bizim gibi hamur işine çok düşkün olduklarını da inkar edemeyeceğim.Bu hafta sizinle Focaccia ve pizzanın buluştuğu, dışı kıtır, içi yumuşacık enfes bir tarifle geldim. Bu tarifi özellikle minikler çok sevecek.
#FocacciaHemen herkesin sevdiği birkaç lezzet saysak İtalyan mutfağının vazgeçilmezi pizza, mutlaka listede ilk sıralarda yerini alır. Napoli usulü yapılansa artık ülkemizdeki pizzacılarda da sık sık rastlayabildiğimiz, çok popüler bir seçenek. Ankara’daki mekânı Stüdyo Pizza’da ekşi mayalı nefis pizzalar yapan şef Murat Artukmaç’la bu lezzetin inceliklerini konuştuk.
#PizzaSoğuk havaların kendini iyice hissettirdiği ekim ayında özellikle üst solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığı da artar. Ancak ekim ayıyla birlikte tezgâhlarda yerini almaya başlayan muhteşem kış sebzeleri hastalıklarla savaşımızda bizlerin yardımına koşuyor.
#Buğra BuyrukçuŞimdi hayal edin; harika bir pizza tabanı üzerinde enfes bir domates sosu, mozzarella peyniri, hindi füme ya da jambondan oluşan katlar, o katları örten çıtır çıtır ama bulut gibi bir milföy... Hazırlarken iştahınız o kadar kabaracak ki pişene kadar fırının başından ayrılmak istemeyeceksiniz...
#PariginaSüt, yumurta ve baharatla bir sos yapıyor, bu sosa batırdığım karnabahar çiçeklerini fırında pişiriyorum. Karnabaharla bazen de yalancı mantı yapıyorum. Vücudumuzdaki toksik maddelerin temizlenmesine yardımcı bu sebzeyi sevmiyorsanız mutfağınızda daha popüler hale getirecek önerilerim var!
#KarnabaharSoğanı yağla kavurup sonra sebzeyi koyma alışkanlığınızdan vazgeçelim. 1 kilo sebzeye 2 yemek kaşığından fazla yağ koymayalım. Tuzu yemek piştikten sonra atalım. Karnabahar sevmiyorsanız bu sebzeyi bir de pizza tabanı olarak yemeyi deneyin. Sebze yemeklerinin lezzetini ve besin değerini arttıracak 13 önerim var.
#SağlıkBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriRamazan'ın gelişiyle birlikte evlerde de iftar hazırlıkları başlamış oldu. Sevdiklerine özel menüler hazırlamak isteyenler her gün iftar menülerinde hangi lezzetli yemeklere yer vereceklerini araştırıyor. Sizlere, Ramazan'ın 5. gününe özel et yemeğinden tatlıya harika yemek tariflerinin olduğu bir iftar menüsü hazırladık. Siz de "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız, işte 17 Nisan Cumartesi gününe özel iftar menüsü...
#RamazanSiz de benim gibi yaz geldiği için ufak ufak forma girmek istiyorsanız, ama lezzetli şeyler yemekten bir türlü vazgeçemiyorsanız bu tarif tam bizlik! Karnabahardan asla dağılmayan, çok pratik bir pizza tabanı hamuru yapıyoruz, gerisi tamamen sizin ağız tadınıza ve zevkinize kalmış. İstediğiniz malzemeleri ve sosları kullanarak en sevdiğiniz pizzayı suçluluk duymadan yiyebileceksiniz. Daha evvel böyle sebze tabanlı pizza denemediyseniz, bu tarifi muhakkak öneriyorum. Şimdiden afiyet olsun!
#Karnabahar Pizza TarifiSalgında kilo kontrolü pek çoğumuz için netameli bir konu. Zamanımızın önemli bir kısmını evlerimizde geçirdiğimiz şu son birkaç ayda, neredeyse iki kişiden birinin dört kilo aldığını söyleyen bir araştırma da bunu doğruluyor. Hem kilomuzu hem de bağışıklığımızı korumak için ne yapmalıyız? Beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit’e sorduk.
#GazetehaberleriKıymalı karnabahar yaparsınız, fırında karnabahar yaparsınız, kızartırsınız, buharda pişirip salata yaparsınız, taş çatlasın haşladıktan sonra glutensiz bir pizza tabanı ya da bulgursuz kısır yaparsınız. Ama eğer Michelin yıldızlı bir şefseniz, bir karnabaharı 21 farklı şekilde hazırlayıp hepsini tek tabakta ve büyük bir uyum içinde sunabilirsiniz.
#Sevin TuranPizza sevmeyen biriyle biz bugüne kadar tanışmadık. Herkesin pizza tercihi farklıdır, evet, ama sevdiği bir pizza da mutlaka vardır. Peki pizzayı dışarıdan söylemek yerine evde yapmak isteyenler? Onlar için de en önemlisi pizza hamurunun yapılışı. İyi bir pizza hamuru nasıl yapılır? Pizza hamuru yaparken nelere dikkat edilmeli? Hamursuz pizza tabanı nasıl yapılır? Bütün bu sorularınızın cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz.
#Pizza HamuruSon dönemin en popüler süper gıdalarından kinoanın adını çok sık duyuyorsunuz fakat ne olduğu, ne işe yaradığı konusunda aklınızda soru işaretleri var, değil mi? Cevabınız ‘evet’se size bir müjdemiz var: Çok doğru yere geldiniz! Çünkü kinoayla ilgili merak ettiğiniz her şeyi burada bulabileceksiniz.
#Kinoa BitkisiGerçek bir pizzanın sırrı lezzetli hamurunda gizli. Yani lezzetli bir pizza hamuruyla pizzanızın tadını garantilemiş olursunuz. Pizza hamurunu hazırlarken malzeme dengesi ve püf noktaları oldukça önemli. Ancak öncesinde hamuru nasıl yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. İki alternatifiniz var: Birincisi, pizzanızı mayalanması için dinlenmeye bırakılan bir hamurla yapmak. İkincisi, mayalanması için beklemeye gerek olmayan bir hamur kullanmak. Öte yandan hamurdan uzak duruyorsanız karnabahar, patates gibi malzemelerle de pizza tabanı hazırlayabilirsiniz. İşte her zevke uygun hamurlu hamursuz pizza tarifleri...
#Pizza Hamuru“Sizi bekleyen işlerin ağırlığı altında kimi zaman eziliyor, bunalıyorsanız; aileniz, arkadaşlarınız veya meslektaşlarınızla ilişkiniz, olmasını istediğiniz kadar iyi değilse; ayrıca biraz kilo vermek istiyorsanız bu kitap sizin için biçilmiş kaftan.” Hilly Janes ‘Hayatınızı değiştirecek 120 karar: Sütlü mü Köpüklü mü’ kitabını böyle tanıtıyor. Denemekten ne çıkar diyorsanız buyrun okuyun.
Taş fırında pişen gevrek lahmacunu ve içliköftesiyle son dönemde büyük bir popülerlik de yakalayan Mahir Lokantası tam 10 yılı geride bıraktı. Güneydoğu Anadolu mutfağını hakkıyla temsil eden, eski usul esnaflığı yaşatan lokantanın kapısında bazı günler sıra oluyor. Kurucusu Mahir Nazlıcan’la yemeklerinin sırrını konuştuk.
#Mahir Lokantasıİtalyanların milli yemeği pizza artık bizim de hayatımızın bir parçası. Evden çıkmadan ve dışarıdan sipariş vermeden pizza keyfi yapmak istiyorsanız da tabii ki iş başa düşüyor. Sizin için tabanı da malzemesi de farklı pizza tarifleri derledik. Balıklısından vejetaryenine herkesin damak zevkine göre bir şeyler bulabileceği bu pizza tariflerimizi siz de çok seveceksiniz.
#Pizza TarifleriEkip arkadaşımız Gizem Coşkunarda, bu yaz 3 yaşındaki kızı Lorin’le bol bol seyahat ederek gittiği rotalardaki kolaylıkları ve zorlukları okurlarımızla paylaşacak. Gizem ve Lorin’in, ilk rotaları Göcek’ten ebeveynlere ‘Çocukla Seyahat’te hayatı kolaylaştıracak önerileri var…
#SeyahatHer ikisi de pizza şefi olma hedefiyle İtalya’nın Roma kentindeki bir pizza okulunun yolunu tutar. Burada yolları kesişen Aycan Gezer ile Costantino Dotari, Roma pizzasının inceliklerini öğrenir. Pizza sevdalısı bu iki genç, süreç içinde birbirlerine de aşık olur. Aycan Gezer’in İzmir’de pizzacı açma hayaline İtalyan Costantino Dotari de ortak olur. İkili, 2014’te İzmir Urla’da 5 masalı Pizzeria Luna Romana’yı açar. Aycan Gezer ve Costantino Dotari, süreç içinde hem mekanlarını büyütür, hem de ikinci şubelerini Karşıyaka’da açar. Ustaya bağımlılığı azaltmak adına başka mekanlar için de pizza hamuru ve tabanı üreten ikilinin gündeminde ise bu alanda markalaşmak var.
#1Sardunya’da un, sebze ve peynir karışımı bir hamurla yapılıyor, Ligurya’da pizza hamuru sızma zeytinyağına batırıp pişiriliyor. Lombardiya’daki pizzalardaysa karabuğdaylı özel bir un kullanılıyor. İtalya’nın kuzeyinden güneyine bu şöhretli yemeği tatmak için o kadar çok seçeneğimiz var ki...
#Pizza