Pişmanlatmayan Pizza Ve Mantı Burda, Sen Nerdesin?
"Pizza ve mantı yemek artık hayal değil! Hem de en sağlıklı ve en lezzetlisinden! Misafirlerinize, evdeki çocuklara yapın ve arkanıza yaslanıp tepkilerini izleyin bakalım ne yapacaklar."
Instagram'ın en yeşil ve pozitif hesaplarından @healthyfoodbreak yazdı! Yayınlaması bizden, denemesi sizden! :)
Çok eğleneceğiniz, çok gururlanacağınız garantisi de benden olsun. Haydi o alıştığımız ve devamlı yemek isteyip de sonrasında pişmanlık çektiğimiz yemeklerin pişmanlatmayan versiyonlarını beraber keşfedelim.
Karnabahar Pizza
Tabanı için:
-1 küçük karnabahar
-2 yumurta
-1yk kaşığı zeytinyağı
Baharatlar:
-Deniz tuzu,
-Taze karabiber,
-Zerdeçal,
-Pul biber
-Rendelenmiş parmesan peyniri (opsiyonel)
Hazırlanışı:
• Karnabaharları parçalayıcıdan geçirip ince bulgur kadar ufak olacak halde parçalıyoruz. Hepsi bir kerede parçalayıcıya sığmayacağından bir kaç tur halinde bu işlemi yapmak gerekiyor.
• Sonra bir tavaya aktarıp, yarım bardak ılık su ile 3-4 dakika hızlıca bir tavada kavuruyoruz. Sonra kenara bir kaseye ayırıyoruz.
• Biraz soğumasını bekliyoruz ve sonrasında bir tülbent ya da temiz bir bez yardımı ile tüm kavrulmuş karnabaharın suyunu çıkarıyoruz.Bunu yapma sebebi karnabaharı çıtır çıtır bir pizza tabanı haline getirmek. Eğer suyunu çıkarmazsak pişerken yumuşayacak ve bir pizza tabanı gibi olmayacaktır. O sebeple bu adım doğru lezzet için önemli.
• İçine yumurtaları, zeytinyağını ve baharatları ekleyip, iyice karıştırıyoruz. Fırın kağıdı üzerine aktarıp, istediğimiz şekli vererek pizza hamuru gibi yayıyoruz.
• 160 derece, 35 dk pişirmek üzere fırına alıyoruz. Bu esnada biz sos ve üst malzemeleri hazırlamaya geçebiliriz.
Sosu için
-3 yk kaşığı ev yapımı domates sosu
-1’er tatlı kaşığı biber ve domates salçası
-1 yk kaşığı zeytinyağı
-Bolca kekik
• Tüm malzemeleri karıştırıp, 7-8 dk bir taşım ocak üzerinde sos haline getirip kaynatıyoruz.
Üst malzemeleri:
-2 kibrit kutusu kadar parmesan peyniri - iyi bir manda mozerella da çok yakışır, hangisi varsa. Ama paketli ve katkı maddeli kaşar ve türevi peynirleri önermem. Peynir tüketirken raf ömrüne bakın ve eğer 10-14 günden fazlaysa lütfen tüketmeyin.
-Kapari,
-Siyah zeytin
-Kuru domates,
-Kiraz domates,
-Acı çili biberi
-Bebek kabak(Başka sevdiğiniz sebzeler de olur.)
Final adımlar:
-Alt karnabahar zemini 35 dk geçtikten sonra fırından çıkarıyoruz.
- Üstüne domates sosunu sürüyoruz.
-Üst malzemeleri ekleyip, tekrar fırına koyuyoruz.
-Malzemeleri koyduktan sonra en son adım olarak üstüne şöyle bir zeytinyağı gezdirmek de çok yakışıyor.
-Tüm malzemeleri ekledikten sonra yaklaşık 25dk daha fırında pişiyor. Sonra da afiyetle yeniyor ve kimse aslında karnabahar yediğini anlamıyor!
Karnabahar Mantı
Karnabahar hep nedense kızartılır veya haslanir. Ama bu karnabahar mantısı ile karnabahar hakkındaki tüm bildileriniz unutacak tabiri caizse hayatınız değişecek!
Malzemeler:
-1 küçük karnabahar
-3yk kaşığı zeytinyağı
Baharatlar:
-Deniz tuzu,
-Taze karabiber,
-Zerdeçal,
-Pul biber
Yoğurt Sos:
-3 yk kaşığı süzme yoğurt
-1 yk kaşığı zeytinyağı
-1 yk kaşığı elma sirkesi
Domates Sos:
-3 yk kaşığı ev yapımı domates sosu
-1’er tatlı kaşığı biber ve domates salçası
-1 yk kaşığı zeytinyağı
• Karnabaharları küçük agaçcıklar halinde parçalıyoruz. Zeytinyagı ve baharatlarla lezzetlendiriyoruz.
• Hoop fırına, zeytinyağını bozmadan 145 derecede yaklaşık bir 50-60 dakika tutalım. Arada kontrol etmeyi ve hafif bir karıştırmayı unutmayalım ki her yeri eşit pişsin ve yanmasın. Ciğ gibi veya sert kalmışsa sıcaklığı arttırmadan biraz süreyi uzatın lütfen, dışı hafif kıtır içi yumuşak olmalı.
• Fırından çıkardıktan sonra hemen servise geçebiliriz.
• Yoğurt sos malzemelerini bir çırpıcı ile çırpıp karnabaharların üzerine dökün.
• Domates sos malzemelerini ise 7-8 dk bir taşım ocak üzerinde sos haline getirip kaynatıp, en üste gezdirin.
Tam bi mantı lezzeti, kesin kesin deneyin.
Hazırlayan: Sezin Pasoğlu Güleryüz
Instagram: @healthyfoodbreak