Güncelleme Tarihi:
Tariflerin kesme, pişirme işlemleri bir büyüğün yardımı ve gözetimiyle yapılmalıdır.
3-6 yaş için
KALP PANKEKLERÂ (4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
â—Š 120 gr unÂ
â—Š 2 yemek kaşığı ÅŸekerÂ
â—Š 2 tatlı kaşığı kabartma tozuÂ
â—Š 240 ml sütÂ
â—Š 1 yumurtaÂ
â—Š 1 tutam tuz
â—Š 2 yemek kaşığı sıvıyaÄŸÂ
Süslemek için
◊ Çilek, reçel, pudra şekeri
NASIL YAPARIM?
◊ Un, şeker, kabartma tozu ve tuzu bir kâsede karıştırın.
â—Š BaÅŸka bir kâsede sıvıyaÄŸ, süt ve yumurtayı çırpın. Kuru malzemeleri içine boÅŸaltıp karıştırın. Tavada sıvıyağı ısıtıp kepçeyle pankek harcından dökün ve her iki yüzünü de 1-2 dakika daha piÅŸirin. Harç bitene kadar iÅŸleme devam edin.Â
◊ Pişen pankekleri eğer elinizin altında varsa kalpli kurabiye kalıbıyla kesip tabağa dizin. Dilediğiniz farklı bir şekli de verebilirsiniz. Üzerini taze meyveler, çilek reçeli veya pudra şekeriyle süsleyin. Kalıptan artan pankekleri ziyan etmemek için ayrı bir tabağa yine pudralayarak yerleştirebilirsiniz.
EKMEK ÜSTÜ KAHVALTI SOFRASI (2-4 kişilik)
NE LAZIM?
â—Š 4 dilim tost ekmeÄŸi
â—Š 100 gr krem peynir
◊ 2 yumurta (haşlanmış)
◊ 1 salatalık
◊ 1 kırmızı turp
â—Š FesleÄŸen/nane yapraklarıÂ
â—Š Taze meyveler
NASIL YAPARIM?
â—Š Ekmekleri ekmek kızartma makinesinde kızartın. Ãœzerlerine krem peyniri sürün.Â
◊ Haşlanmış yumurtaları dilimleyin. Salatalık ve turpları soyacakla incecik dilimleyin. Fesleğen yapraklarını yıkayıp kurulayın.
◊ Krem peynir sürdüğünüz ekmekleri bunlarla süsleyin. Yanında taze meyvelerle sunun.
â—Š Kalp ÅŸeklinde bir kalıbınız varsa yumurtaları haÅŸlamak yerine bu kalıba kırıp yaÄŸda piÅŸirebilir, avokadoyu çatalla ezip onunla da süsleyebilirsiniz.Â
6-12 yaş için
SMOOTHÄ°E BOWLÂ (2 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 250 gr kırmızı meyveler (donmuş)
◊ 1 küçük muz
◊ 2-3 yemek kaşığı badem sütü (veya dilediğiniz başka bir süt)
Üzeri için
â—Š Taze meyveler
â—Š Chia tohumu/keten tohumu
â—Š Hindistan cevizi
â—Š Granola/yulaf
◊ Kuru gül yaprakları
NASIL YAPARIM?
◊ Kırmızı meyveler ve muzu sütle birlikte blender’dan iyice çekin. Eğer gerekirse biraz daha süt ekleyebilirsiniz. Üzerini dilediğiniz malzemeyle süsleyip hemen servis yapın.
GLÃœTENSÄ°Z PÄ°ZZAÂ (2 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 1,5-2 su bardağı pişmiş pilav
â—Š 2 yumurta
â—Š 50 gr kaÅŸar peyniri
â—Š Tuz, karabiber
Üzeri için
◊ 1 çay bardağı domates suyu
â—Š 50 gr kaÅŸar peyniri veya mozzarella
â—Š Domates, biber dilimleri
â—Š Kekik
NASIL YAPARIM?
â—Š Taban malzemelerini blender’a atın. Gerekirse yemek kaşığıyla su ekleyerek ve arada durdurup spatulayla karıştırarak hamur haline getirin.Â
â—Š YaÄŸlı kâğıdın üzerine döküp kaşıkla yayarak pizza tabanı ÅŸekli verin. 180 derece fırında altın rengi olana kadar piÅŸirin.Â
◊ Domates suyu ve birkaç tutam kekiği zeytinyağında çevirin. Kıvam alınca tabanın üzerine yayın. Peynir, domates, biber dilimleri ve dilediğiniz şarküteri ürünleriyle süsleyip tekrar fırına atın. 10 dakika daha pişirin.
12-16 yaş için
KUÅžKONMAZ BUKETLÄ° TARTÂ (4-6 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 2-3 yaprak hazır milföy
â—Š 1 demet kuÅŸkonmaz
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
â—Š 1 yumurta
◊ 50 gr eski kaşar (isteğe bağlı)
◊ 50 gr hindi füme
 ◊ 1/4 tatlı kaşığı tuz
◊ 1/4 tatlı kaşığı karabiber
Peynirli dolgu için
â—Š 120 gr labneÂ
â—Š 1/2 tatlı kaşığı sarımsak tozu (isteÄŸe baÄŸlı)Â
â—Š Tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Peynirli dolgu malzemelerini çırpın. Milföyleri unlanmış tezgâha yayıp merdaneyle açın. Kenarlarından kesip düzgün bir dikdörtgen şekli verin.
◊ Hamuru yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Ortasına peynirli harcı yayın. Kenarlarına eski kaşar rendeleyin.
â—Š KuÅŸkonmazları zeytinyağı, tuz ve karabiberle harmanlayıp buket görüntüsü verecek ÅŸekilde hamurun üzerine dizin, 200 derece fırında 20-25 dakika piÅŸirin. Fırından çıkarıp soÄŸumasını bekleyin. hindi fümeyi elinizle büzerek kuÅŸkonmazların üst kısımlarına yerleÅŸtirip çiçek buketine benzetin. Â
EV YAPIMI SİMİTTEN SANDVİÇ (4-6 kişilik)
NE LAZIM
â—Š 500 gr unÂ
â—Š 10 gr instant maya
â—Š 315 ml ılık suÂ
â—Š 10 gr tuz
Üzeri için
â—Š 60 gr pekmezÂ
◊ 60 ml sıcak su
â—Š Susam
NASIL YAPARIM?
â—Š Maya ve ılık suyu karıştırıp mayanın aktive olmasını bekleyin. Ardından tuz ve unları birleÅŸtirip 10 dakika kadar yoÄŸurun veya mikserin hamur yoÄŸurma aparatıyla hazırlayın. Hamuru bir kaba alıp üzerini bezle örttükten sonra 1 saat mayalanmaya bırakın.Â
◊ Kabaran hamurun üzerine yumruğunuzla bastırıp havasını alın. Yaklaşık 50-55 gramlık bezeler koparıp silindir şeklinde yuvarlayın. Her iki ucu birleştirip kendi etrafında döndürün. Fırın tepsisine dizin ve yarım saat daha mayalandırın.
◊ Pekmezi sıcak suyla açıp her bir simidi bu suya, ardından da susamlara bandırın. 240 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
â—Š Simitler soÄŸuyunca ortadan 2’ye kesin. Peynir, domates, salatalık, zeytin ve yeÅŸillik gibi malzemelerle süsleyip sandviç gibi kapatın. Â
Â