“Hazırlanması kolay olsun, ama tadından da yenmesin” diyorsanız tam olarak zeytinyağlı pırasadan bahsediyorsunuz. Birçok kişinin önce burun kıvırdığı daha sonra vazgeçemediği bu lezzeti yapmak bu ipuçlarını kullanarak çok daha kolay. İçindeki yüksek lif oranı sebebiyle hem doyurucu hem de kalorisi düşük olan bu yemeği akşama denemek isterseniz, “Zeytinyağlı pırasa nasıl pişirilir? Zeytinyağlı pırasa yapmanın püf noktaları nelerdir? Zeytinyağlı pırasa yapımında nelere dikkat edilmeli?” gibi tüm sorularınızın cevapları bütün detaylarıyla burada…
#Zeytinyağlı Pırasa TarifiBu gece sevdiklerimizle bir araya gelip bol bol yiyip içeceğiz. Üstelik geç saatlere kadar ayakta kalacağız. Eğleneceğiz eğlenmesine ama muhtemelen yarın bazılarımızın başı ağrıyacak, midesi bulanacak. Yerimizden kalkmak istemeyeceğiz. Uzmanlar 2024’ün ilk gününü daha zinde geçirmek için bu şikâyetlerle başa çıkmanın yollarını anlattı.
#Melis YılmazBolu'nun meşhur bakla çorbası. Bu çorba özellikle yaz başında sık sık tercih edilir. İçindeki dereotu ve baklayla tadına doyum olmuyor. Bolu usulü taze bakla çorbası, farklı bir çorba tarifi denemek isteyenler için nefis bir alternatif...
#Ramazan MenüsüDepremzedelere yönelik gıda yardımlarını sürdüren Metro Türkiye, bir yandan da tarlada ve dalda kalan sebze-meyveyi üreticilerinden satın almaya devam ediyor. Böylelikle hem ürünlerin ziyan olması engelleniyor hem de çiftçilere destek sağlanıyor. Gastronometro şefleri de Hatay’ın Arsuz limonu ve beyaz balkabağıyla yapabileceğimiz tarifler veriyor...
#DepremŞef Ömer Bozyap’la yaz başında Galata Port’ta düzenlenen bir etkinlik sırasında tanışmıştım. Sirkeci’de bir otelin içinde “Ocak” adlı bir restoranı olduğunu anlatmıştı. Yaz telaşı ve seyahatler bitince aynı ekip buluşma sözü vermiştik. Nihayet hafta başında buluşabildik.
#Müge AkgünGastronomi, kültür, sanat ve eğlence dünyası geçen hafta sonu Kuşadası’nda buluştu. Kuşadası Sokak Festivali’ne gittik; yerel yemeklerin peşine düştük. İlçenin mutfağını anlatan şef Ozan Güngör: “Arapsaçı, ebegümeci ve tilkişen gibi otların yemeği çok seviliyor. Enginar, zeytinyağlı ve bol baklalı yeniyor.”
#GastronomiSebze suyu ile sebzeleri tatlandırmak isteyenler sebze suyunun nasıl yapıldığını merak etmektedirler. Sebze suyu yapmak yemekleri tatlandırmak açısından son derecede önemlidir. Sebze suyunun birçok kullanıldığı yer bulunmaktadır. Bundan ötürü sebze suyunun nasıl yapıldığına dair araştırmalar artmıştır. Peki, sebze suyu nasıl yapılır? En güzel sebze suyu çorbası tarifi ve yapılışı nedir tüm detayları ile derledik.
#Sebze SuyuSıcaklığın azaldığı dönemlerde grip vakaları da artıyor. Özellikle yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda ciddi sonuçlar doğurabilen grip, ciddiye alınması gereken bir sağlık problemi olarak dikkat çekiyor. Ayrıca griple birlikte baş ağrısı, kas ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük de görülebiliyor. Gribe iyi gelen bitkisel içecek ve yiyecekler yardımıyla doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki grip nasıl geçer? Evde gribe ne iyi gelir? İşte gribi hemen kesen öneriler...
#GripSoğuk havaların vazgeçilmezi çorbanın pandemi döneminde büyük önem taşıdığını belirten Dyt. Gizem Gençyürek "Çorbalara eklenen limon, sirke ve pul biber hem metabolizmayı hızlandırıp, bağırsakların çalışmasına katkı sağlayarak kilo kaybını destekler hem de özellikle koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde bağışıklığımızı güçlendirmeye dolayısıyla vücut direncini artırmaya yardımcıdır" dedi.
#Çorba"Bugün ne pişirsem?" veya "Akşam yemeği için ne hazırlasam?" diye düşünmenize gerek yok. Çünkü, sorunuzun cevabı sizin için hazırladığımız Lezizz günün menüsünde. Çorbadan tatlıya derdinize çare olacak nefis yemeklerle şık bir sofra hazırlayabilirsiniz. İşte, kısa sürede hazırlayabileceğiniz ama bir o kadar da enfes tarifler... Şimdiden afiyet olsun...
#Günün MenüsüBirçoğumuz daha öğle saatlerinden akşam yemeğini düşünmeye başlıyoruz. Çorba ne olacak? Ana yemeğin yanına hangi salata yapılacak gibi sorular sürekli kafamızı kurcalıyor. Siz de aynı durumdaysanız Lezizz günün menüsüne mutlaka bir göz atın. İşte “Akşama ne pişirsem?” diye düşünenler için çorbadan tatlıya alternatifler…
#Bugün Ne Pişirsemİlk yazı zordur. Herhangi bir yayına yazı yazmaya başlarken ne yazacağına karar vermek bir yazar için gerçekten zordur. “Nereden başlasam?” “okurlar ne ister?” gibi sorulara cevap aranır. Benim için de bu ilk yazıya giriş yapmak, kafamda uçuşan başlıklardan seçim yapmak hiç kolay olmadı.
#Gülhan KaraDiyetisyen Nur Tatlıoğlu, kış sebzelerinin kış aylarında vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitamin desteğini sağlayarak, hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi. Kış sebzelerinin doğal olarak, kış aylarında vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri bünyesinde bulundurduğunu belirten Tatlıoğlu, bu aylarda alınacak ıspanak, kereviz, brokoli ve pırasanın vücudu hastalıklardan koruyacağını ifade etti. Tatlıoğlu, kış beslenmesine dair şu bilgileri verdi:
#Kış SebzeleriYaz aylarını geride bıraktığımız bugünlerde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve vücudun kışa hazırlanması hastalıklara karşı korunmada oldukça önemli. Mevsim geçiş döneminde öğünlerde her sebzeye mutlaka yer verilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, sonbahar çorbası tarifi verdi.
#Çorba TarifiKuru fasulye, kabak, pırasa… Neredeyse her evde bu malzemelerle her hafta en az bir yemek yapılır. Sık sık kullandığımız bu malzemeleri bu sefer İtalya’yı evinize getirmek için kullanıyoruz! İşte İtalya’nın protein bombası “Minestrone çorbası” tarifi…
#Mucize LezzetlerHavalar soğuduğu için mi, yoksa tam soğuyamadığı, mikrop/virüs kırılmadığı için mi; sağımız-solumuz, önümüz arkamız sobe: Her yerden hapşırık ve öksürük sesleri geliyor. Yoksa, siz de mi? İç hastalıkları uzmanları Ayça Kaya ve Prof. Dr. Aslı Çurgunlu şifayı kaptıysanız yapmanız gerekenleri anlatıyor; henüz yakalanmamışlar için de ipuçları veriyor.
#GripSağlığın her alanında olduğu gibi kilo sorununda da sonuca değil, sebebe odaklanmak gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa sürekli tekrarlayan sonuçlara (verilen kiloların yeniden geri alınmasına) veya sorunun içinden çözülmez bir karmaşa haline gelmesine katlanmak zorunda kalınıyor.
#Osman MüftüoğluBu köşeyi ilk haftadan beri şereflendirenler bunları zaten biliyorlar ama bilgisayarlarını yeni açmış olanlar için geçen bölümlerin özeti: 30'lu yaşlarındaki Sevin, hayatının takriben son 20 senesini kilo alıp vererek geçirmiş bir 'ruhu şişman'dır. Yapmadığı diyet, gitmediği spor salonu kalmayan Sevin, en son 2 yıl önce yine böyle bir kilo verme girişiminde bulunur. Ancak bu kez işin felsefesine de girer. Hedef kilo vermekten çıkar, sağlıklı beslenmeye dönüşür. Bu esnada çevresindekiler de ondan sürekli tavsiye istemeye başlamışlardır. Kendi sorunlarının aslında birçok kişinin de sorunu olduğunu fark eden kahramanımız, yaşadıklarından ve araştırdıklarından öğrendiklerini yazıya dökmeye karar verir ve olaylar gelişir...
#ÇorbaBizde enfes taskebabı, Macaristan’da gulaş, Fransa’da boeuf bourguignon… Dünya mutfaklarının ortak lezzeti o: Yahni. Fatih Sultan Mehmet’in favorisi ‘zırba yahnisi’nden ünlü şef Gordon Ramsey’nin safranlı bouillabaisse’ine bu konuda gelmiş geçmiş en ünlü tabakları tanıyalım.
#Yahni