Paylaş
Bir süredir sağlık gündemimizin en önemli başlıklarından biri kolajen. Kas-kemik gücünden cilt sağlığına kolajenin etkilerini çokça konuşur, tartışır olduk. Peki, nedir bu kolajen? Besinlerle kolajen ihtiyacımızı karşılamamız mümkün mü? Takviye kullanmalı mıyız? Hepsini anlatacağım.
Kolajen; kemik, kas, tendon ve bağlar olmak üzere vücudumuzun birçok bölgesinde bulunan bir protein. Eklem ve tendonları bir tutkal gibi birbirine bağlıyor, kemiklerin güçlü kalmasını destekliyor. Ayrıca cildin elastikiyetini koruyor, cildimizin kurumasını ve kırışıklık oluşumunu engelliyor.
Size bir iyi, bir de kötü haberim var. İyi haber: Vücudumuz kolajeni kendisi üretebiliyor. Kötü haberse şu: 25 yaşından sonra kolajen üretimi azalmaya başlıyor. Yaşımız ilerledikçe ciltte kırışıklık ve sarkmaların, ayrıca eklem ağrılarının kaçınılmaz hale gelmesinin en büyük nedeni de bu aslında. Bir de üzerine kötü besleniyorsanız, sigara kullanıyorsanız, aşırı miktarda güneş ışığına maruz kalıyorsanız ve bazı bağışıklık sistemi hastalıklarına sahipseniz kolajen üretiminiz ciddi anlamda azalmış demektir. O yüzden özellikle 35 yaşından büyük olanlar kolajen takviyesi kullanmayı düşünebilir.
Sebze sevenlere kinoalı salata
Kapsül, sıvı, toz... Bu tamamen kişisel bir tercih. Önemli olan düzenli bir şekilde kullanmak. “Peki, kolajeni besinlerden almayı denesek” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Kolajen içeriği yüksek besinler var elbette. Bana “Kemik suyunu kaynatıp içsek faydası olur mu” diye çok soruluyor mesela... Doğru, kemik suyu bir kolajen kaynağıdır. Ama büyük molekül yapılı olduğu için vücut tarafından emilimi oldukça düşüktür. Dolayısıyla kolajeni besinlerden karşılama konusunun henüz çok net olmadığını belirtmek isterim. Ancak kimi yiyeceklerle kolajen üretimini desteklememiz mümkün. Organik tavuk eti, hindi eti, balık, yumurta beyazı gibi kaliteli proteinler... Antioksidan içeriği yüksek çilek, ahududu, böğürtlen, domates, pancar, kapya biber gibi sebze-meyveler... Sülfür içeren brokoli, lahana, karnabahar, sarımsak, soğan, pırasa gibi besinler... C vitaminini de atlamayalım tabii... Tüm bunların yanında vücutta kolajen emilimini arttırmak için turunçgiller, maydanoz, biber gibi C vitamini kaynaklarına ihtiyacımız var. O halde gelin, kolajen üretimine destek olacak tariflerimi sizlerle de paylaşayım.
İlki, kerevizli et haşlama... 1 kg kemikli dana eti, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 kereviz, 1 tatlı patates, 1 mor havuç, 2 soğan, 1 diş sarımsak, 1 defne yaprağı, tuz ve karabiber kullanıyorum. Eti tereyağında kavuruyorum, üzerine iri iri dilimlenmiş sebzeleri ekliyorum. Sebzeler sotelendikten sonra ezilmiş sarımsak, defne yaprağı, baharat çeşitleri ve üzerlerini çıkacak kadar içme suyu ilave edip pişiriyorum. Servis ederken üzerine biraz limon suyu gezdirince nefis oluyor.
İlikli kemik suyuna havuç çorbası da bence bu mevsim için şahane bir alternatif. Soğan, patates ve havucu küçük küçük doğrayıp zeytinyağında soteleyin. Karabiber, kimyon ve zerdeçal ekleyin. İlikli kemik suyu ve 1 bardak kaynar suyu da katıp pişmeye bırakın. Sebzeler yumuşadıktan sonra pürüzsüz kıvama gelinceye kadar blender’dan geçirin. Üzerine küçük parçalara ayrılmış haşlanmış eti ilave edin. Bu çorbayı ben terbiyeli seviyorum. Terbiyesi için benim oranım genellikle 3 yemek kaşığı sirke, 1 yumurtanın sarısı ve 1 diş sarımsak... Ezilmiş sarımsak, yumurta sarısı ve sirkeyi iyice çırpın. Bu terbiyeyi çorbanın üzerine çok yavaş şekilde ekleyip bu sırada hızlıca karıştırın. Bir taşım kaynatıp servise sunun.
Dilerseniz fırında kuzu incik de nefis... Kemikli kuzu incik, arpacık soğanı, kuşkonmaz, defne yaprağı, kekik, biberiye ve zeytinyağı yetiyor. Kuşkonmazı küçük küçük doğrayın, bir kapta kalan malzemelerle karıştırın. 15 dakika buzdolabında dinlendirin, sonra fırın torbasına koyup fırında pişirin.
Kolajenden zengin yemekleri sayarken sebze sevenleri de unutmadım. Kinoayı 15 dakika sıcak suda bekletip süzün. Sonra pancar suyuyla, kinoa suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine ince ince kıyılmış dereotu, limon suyu, zeytinyağı ve kabak çekirdeği içini katıp karıştırın. Son olarak bir smoothie tarifi vereceğim size. İsmini, kolajen smoothie koydum. 1 avuç roka, 1 çay kaşığı spirulina yosunu tozu (marketlerde bulabilirsiniz), yarım greyfurtun suyu, yarım limonun suyu ve 1 bardak suyu blender’dan geçirin. Şimdiden afiyet olsun, şifa olsun.
Paylaş