Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımPalamut pilaki tarifini denemeye ne dersiniz? Palamut sezonu ile farklı alternatifleri denemek isteyenler bu tarife bir şans verebilir. Sebzelerin süslediği bu nefis lezzet oldukça da besleyici. Peki palamut pilaki nasıl yapılır? Eğer denemek isterseniz yapımı hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Palamut Pilaki TarifiPalamut akını sularımızda azalsa da devam ediyor. Karadenizlilerin ekşili pişirdiği palamut, İstanbul mutfağında pilaki, Trakya’da da tava yapılır. Bu bereketli ve sevilen balığı sofranıza böyle farklı farklı tariflerle taşımaya ne dersiniz? Siz hangisini isterseniz deneyin, hepsinde lezzet garanti.
#Sahrap SoysalBalık, dünyadaki en sağlıklı yiyeceklerden biridir dersek yanlış olmaz. Çünkü yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından yüksektir. Balık yemek kadar hangi balığın hangi mevsimde tercih edileceğini de bilmek önemli. Çünkü, balığın lezzeti de mevsime göre değişiyor. Peki, ekim ayında aangi balıklar yenir? İşte ekim ayı balık önerileri...
#BalıkGerek besin değeri gerekse LEZİZZ eti ile kendine hayran bırakmayı başaran balıklardan olan palamut, hem en yüksek besin değerine sahiptir, hem de doğru tariflerle pişirildiği zaman damaklar her daim onu arar. Sonuçta her yiğidin ayrı yoğurt yemesi olduğu gibi her balığın kendi lezzetini ortaya çıkan ayrı tarifleri vardır. Sizler için hazırladığım en güzel palamut tarifi ve püf noktaları hemen aşağıda...
#PalamutAnadolu’nun en saf ürünlerini son derece dozunda duru ve rafine dokunuşlarla şekillendiriyor. Savaş Zafer, yaşadığı toprağın kültürüne sahip çıkan ve malzemesinin kıymetini bilen, özetle yeni nesle dair umutlarımızı canlandıran şeflerden. Bundan sonra adını çok daha fazla duyacağımıza eminim.
#Savaş Zaferİbn-i Haldun’un meşhur sözü “Coğrafya kaderdir”, sadece bir coğrafi gerçeklikten öte, kültürlerin, geleneklerin ve elbette mutfakların şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor. Alaçatı’da yer alan ‘Asma Yaprağı’ restoranının kurucusu Ayşenur Mıhçı, bu fikre tamamen katılıyor ve Ege mutfağının zenginliğini tüm dünyaya duyurmak için çabalıyor.
#1Tatilciler gündüz saatlerinde denizin tadını çıkarırken günün geri kalanını kültür ve sanat etkinlikleriyle değerlendiriyor. Bu hafta Hande Yener, Itza Bodrum’da; Ajda Pekkan, Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. Anna Laudel Bodrum’da Ardan Özmenoğlu’nun ‘Camdan Bakmak’ isimli sergisi var. Ünlü DJ Solomun, Lujo Hotel Bodrum’da setin başına geçiyor.
#Uygar TaylanMasterChef üst tura çıkan isimler, dün geceki düello heyecanı sonrası belli oldu. Heyecanına hız kesmeden devam eden MasterChef Türkiye'nin 9 Temmuz 2024 tarihli son bölümünde, 2. tur eleme turları ekranlara geldi. Jüri koltuğunda oturan Danilo, Mehmet ve Somer Şef'in verdikleri menüleri en başarılı şekilde hazırlayan isimler 3. turu garantiledi. Gecenin yemekleri ise balık çorbası, Edirne tava ciğeri, deniz mahsulleri pilaki, kadayıf dolması oldu. Peki, 9 Temmuz 2024 MasterChef'te kimler kazandı, üst tura kimler çıktı? İşte, en iyi balık çorbası, Edirne tava ciğeri, deniz mahsulleri pilaki, kadayıf dolması yemeğini yapan isimler.
#Masterchef Kim KazandıHavalar ısındı, kamp ve piknik sezonu da açıldı. Yemyeşil doğanın ve temiz havanın tadına açık hava etkinlikleriyle varmak isteyenlere 86 Entertainment Group’un koordinatör şefi Altuğ Tezer yeme-içme planlama önerileri verdi. Gastronometro şefleriyse pratik ton balıklı ve sebzeli wrap tarifi paylaştı.
#PiknikŞef Mehmet Yalçınkaya’nın Bodrum’daki MYK Denizden restoranındaydım. Mehmet, Kocadon Hotel’in avlusunda yaz kış hizmet veren bu balık restoranına çok özenmiş, menüdeki her detayda bunu anlamak mümkün. Kuru dinlendirilmiş balıklar ve nar gibi kızarmış yumuşak kabuklu mavi yengeçlerin tadıysa hâlâ damağımda.
#Mehmet YalçınkayaBalık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bütün bunları göz önüne alarak sizin için “Hangi balık nasıl pişirilmeli?” sorusuna yanıt olabilecek bir rehber hazırladık. Mutlaka bir göz atın.
#Hangi Balık Nasıl PişirilmeliBarbunya yazın tazesiyle kışın da kurusuyla sofralarımızı süsleyen en nefis bakliyatlardan. Aynı zamanda meze olarak da tüketilebilen barbunya pilakinin yapılışı ise çok kolay. İçine havuç ve patates de ekleyerek lezzetine lezzet katabileceğiniz zeytinyağlı barbunya pilaki nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız, sizi içeriğimize alalım. İşte püf noktaları eşliğinde yılbaşı sofranıza da çok yakışacak barbunya pilaki tarifi…
#BarbunyaKefal balığı, halk arasında sıklıkla tüketilen bir deniz canlısı olarak bilinir. Türkiye sularında da yaşayan bu balık türü, özellikleri açısından birçok insan tarafından merak edilen canlılardan birisidir. Tüketilebilen bir balık türü olduğu için, avlama ve pişirme özellikleri açısından bilgi sahibi olunması gerekir. Kefal balığına dair tüm detayları sizler için derledik.
Bu hafta Emir Taha, JJ Pub Kanyon’da; Zeynep Bastık İzmir, Hilltown Carnival Venue’de sahneye çıkacak. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği ‘II. Mehmet Operası’ 24-28 Şubat tarihlerinde AKM’de seyirciyle buluşacak. Dünyaca ünlü İsveçli elektronik ikilisi Adriatique 2 Mart’ta Volkswagen Arena’da sahneye çıkacak.
#MuzikBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaBu hafta Emel Mathlouthi, Angelique Kidjo ve Riff Cohen 5. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali kapsamında AKM’de sahneye çıkacak. 1980’li yıllarda birçok hit şarkıya imza atan Alphaville ‘Şişli Plak Festivali’nin konuğu olacak. 1990’lı yılların efsanevi ikilisi Snap! ise Vintage Festival’in sürprizi.
#SergiBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirBarbunya pilaki, keyifle tüketilen nefis mezelerden biri. Havuç, patates ve soğanla lezzetini artıran bu barbunya pilaki doyurucu olmasının yanı sıra oldukça da hafif. Üstelik yapımı da çok kolay. Peki barbunya pilaki nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte tarifi ve adım adım yapımı...
#Barbunya Pilaki TarifiEtli bamya yemeği yapacaksam kuzuyu tercih ederim. Sarımsak da koyarım. Yanında domatesli pilav, bir de ince rendelenmiş salatalıktan cacık... Yaz ayında olduğumuzu hissetmenin en anlamlı yolu... Daha önce bamyayı nohutla pişirmiştim, o da çok güzel olmuştu, hatta şu an düşünüyorum da bu nohutlu bamyaya asma yaprağı da koyup denemek lazım.
#BamyaÖ harfinden sonra gelen P alfabenin 20. harfidir. Kimyada fosfor elementinin simgesi olan P harfinin içinde yer aldığı en kısa kelime ''Pa''dır. Pa, Farsçada ayak anlamına gelir. İçinde P olan şehir ve ülke isimleri ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Pakistan 2- Pekin 3- Paris 4- Polonya 5- Prag. İçerisinde P harfi geçen kelimeleri detayları ile derledik.
#HarfÖ harfinden sonra, S harfinden önce gelen P, alfabemizin 20 harfidir Ülkemizde ilk harfi P olan hiç şehir yoktur. P harfiyle başlayan ilçelerimizden bazıları ise şunlardır: 1- Pamukkale 2- Pozantı 3- Polatlı 4- Patnos 5- Palandöken 6- Pursaklar. Pelin ve Perihan ise ülkemizde kız çocuklarına verilen en popüler isimler arasında yer alıyor. P harfi ile başlayan ve biten kelimeler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#P İle Başlayan Kelimeler Nelerdir?Sinop Karadeniz'in en çok ziyaret edilen şehirleri arasındadır. Sinop şehrinde deneyeceğiniz pek çok yemek vardır. Özellikle Sinop'a gelecek kişiler buranın hem tarihini hem de yemek kültürünü araştırmaktadırlar. Bol malzeme ile hazırlanan yemekleri olan Sinop yemekleri en çok tercih edilen yemeklerdendir. Peki en iyi Sinop yemekleri hangileridir? Sinop şehrinde ne meşhurdur? Sinop mutfağına özgü olan yemekler nelerdir? İşte Sinop ile ilgili tüm bilgiler.
#Sinop Yemekleri