pıhtılaşma haberleri sayfasında pıhtılaşma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1212 pıhtılaşma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Her ne kadar dünya bir süredir Rusya-Ukrayna savaşı gündemi yüzünden pandemiyi unutmuş gibi görünse de koronavirüsle ilgili bilimsel çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Yapılan son araştırmalara göre ise koronavirüs atlatılsa bile 6 ay boyunca çok büyük bir pıhtılaşma riskini barındırmaya devam ediyor.
#KoronavirüsAstraZeneca ile başlayan Kovid-19 aşılarındaki yan etki krizi giderek büyüyor. Avrupa İlaç Ajansı’ndan (EMA) Johnson & Johnson aşısı için 'kan pıhtısı' soruşturması başlatılmıştı. Bugün gelen flaş habere göre ise aşının kendi ülkesi olan ABD'den de en yetkili iki kurum Johnson & Johnson için uygulamayı durdurma kararı almaya hazırlanıyor.
#ABDSon haftalarda koronavirüs aşılarında tartışmaların odağı haline gelen AstraZeneca aşısıyla ilgili flaş kararı Avrupa İlaç Ajansı (EMA) açıkladı. Kurumdan yapılan açıklamada aşı yaptıran kişilerde görülen ciddi 'kan pıhtılaşması' (tromboz) tehlikesinin aşıyla bağlantılı olduğu ifade edildi.
#Avrupa İlaç AjansıAşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#SağlıkAraştırmalar, A kan grubuna ait genetik varyasyonu taşıyan kişilerin, 60 yaşından önce felç geçirme riski açısından diğer kan gruplarına göre yüzde 16 daha yüksek bir risk taşıdığını tespit etti. O grubu gen varyasyonuna sahip kişilerde bu risk yüzde 12 daha düşük bulunurken uzmanlar, felç riskinin kan pıhtılaşma faktörleri ve damar sağlığı ile bağlantılı olabileceğini ifade etti.
#UzmanHollywood'da geçen yıla damga vuran olaylardan biri ileri yaştaki iki oyuncunun tekrar baba olmasıydı. Robert de Niro 79 yaşında yedinci bebeğini kucağına aldı. Onun gibi sinema efsanelerinden biri olan meslektaş Al Pacino da 83 yaşında dördüncü kez babalık sevincini yaşadı..
#Al PacinoTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#Premenopozİki ay boyunca şiddetli karın ağrısı, şişkinlik ve kusma sorunundan şikayetçi olan Fiona Gallacher, önce hamile olduğunu düşündü. Yaptığı testin negatif çıkmasının ardından doktora gitti. Yapılan tetkikler sonucunda hamile değil 4. evre kanser olduğunu öğrenen kadına altı ay ile bir yıl arası ömür biçildi ama ama teşhisten yaklaşık iki ay sonra hayatını kaybetti.
#SağlıkTürkiye’de yaklaşık 5 milyondan fazla insan nadir görülen bir hastalık ile mücadele ediyor. Nadir hastalıkların bilinen en temel sebeplerinden biri akraba evliliği. Bu nedenle Türkiye, ne yazık ki nadir hastalık cenneti olarak değerlendiriliyor. Nadir hastalığa sahip birinin doğru teşhisi alması ise yaklaşık 7 yıl sürüyor. Her yıl Şubat ayı “Nadir Hastalıklar Farkındalık Ayı” olarak kabul edilirken Şubat ayının son gününde de Nadir Hastalıklar Günü olarak birçok etkinlik düzenleniyor.
#Araştırmacı İlaç Firmaları DerneğiSevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuYediğimiz sebze ve meyvelerde bulunan vitaminler sağlığın olmazsa olmazı. Peki bu vitaminler nasıl ve kim tarafından keşfedildi? Bu mikroskobik maddelere bu isimler neden verildi? İşte her gün tükettiğimiz o besin maddelerinin az bilinen tarihi...
#VitaminlerVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkYurtdışından tedarik edilen Hepatit A aşısının artık dünya standartlarında Türkiye’de üretileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böylece Türkiye bu aşıyı en üst standartta üreten 4. ülke olacak, yurtdışına bağımlılığımız azalacak” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Daha çok yurt dışından tedarik edilen Hepatit A aşısı, artık dünya standartlarında ülkemizde de üretilecektir. Böylece Türkiye, bu aşıyı en üst standartta üreten 4'üncü ülke olacaktır" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanSonu jel ile biten kelimeler listesi hazırlayabilmek için doğru kaynaklar referans alınmalıdır. Jel üç harfli tek heceli bir kelimedir. Kendi başına anlam taşıyan bir sözcüktür ve yara-berelerde tedavi amacıyla kullanılan bir kremdir. Pek çok alanda kullanılan jel sözcüğü yaygın kullanılmaktadır. Sizin için jel ile biten kelimeleri liste oluşturup -3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli jel ile biten kelimeleri detaylarıyla derledik.
#EğitimKanama durumlarında, kanın durması için pıhtılaşma sağlayan trombositler vardır. Bu trombositlerin diğer ismi platelettir. PLT değerleri kan testleri yapılarak öğrenilebilir. PLT nedir, PLT trombosit değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenleri ile belirtileri neler sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#PLT Nedirİnsan vücudunda kanın pıhtılaşma süresi sağlık için çok önemlidir. INR testi ise kandaki pıhtılaşma süresini ölçen bir testtir. INR testi insan sağlığı için çok önemli testler arasında yer almaktadır. Düşüklüğü veya yüksekliği önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Peki INR nedir? INR değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#SeodıshaberKaraciğer fonksiyon testlerinin kısaltması KCFT olarak adlandırılmaktadır. Bazı durumlarda KCFT değerlerinde değişmeler yaşanabilir. Yüksekliği ve düşüklüğü dikkat edilmesi gereken bir konudur. Peki KCFT nedir? KCFT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere KCFT testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#Kcft NedirTrombosit, kan pıhtılaşmasını sağlayabilen, kanamayı durdurma görevi gören hücrelere verilen isimdir. Tıpkı diğer hücrelerde olduğu gibi kanda yeterli düzeye olmalıdır. Kanda bulunan bu trombosit hakkında mutlaka gerekli testlerin yapılması gerekir. Trombosit nedir, trombosit kan değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Trombosit NedirFibrinojen vücutta üretilir. Pıhtılaşma süreci için oldukça önemli bir proteindir. Kanın pıhtılaşma süreci için oldukça önemli olan Fibrinojen değeri yüksekliği ve düşüklüğü dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Peki Fibrinojen nedir? Fibrinojen değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere bu konuyu detaylıca açıkladık.
#Fibrinojen NedirAlanin aminotransferazın kısaltılmış hali olan ALT kan testlerinde bakılan bir değerdir. Özellikle karaciğerin durumunun tespiti için bakılmaktadır. ALT nedir? ALT değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Alt düşüklüğü veya yüksekliğinin nedenleri nedir? Alt düşüklüğü ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? ALT ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları hazırladık.
#Alt DeğeriHastalıkların tanısında hastalara belirli tahliller yapılır. Tedavi sürecinin başarısında pozitif etkileri bulunan bu tanı yöntemleri, farklı durumlarda farklı tahlillerle uygulanabilir. Hastanelerde kan tahlili yapılarak hastanın şeker düzeyi, kan değerleri incelenebilir. Ancak bazı durumlarda çok daha detaylı araştırmalar için farklı tahliller gerekli olabilir. Bunlardan biri olan APTT testi, hemotoloji laboratuvarlarında yapılır. Peki, APTT testi ne anlama gelir? APTT nedir? APTT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#APTT NedirÖzel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tevfik Güneş, bacaklarda oluşabilecek ani ağrı ve şişliklerin ‘tromboflebit’ (bir kan pıhtısının neden olduğu bir bacak damarının iltihaplanması) olabileceğini belirterek, bu durum tedavi edilmezse akciğer damarlarında pıhtılaşmaya neden olabileceğinden hızlı bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Yüzeysel tromboflebitin, genellikle varisli damarlar ile ilişkili olan yüzeysel damarların iltihaplanması durumu olduğunu söyleyen Güneş, “Bu durumun komplikasyon riski azdır ancak derin damarlarda kan pıhtılarına neden olan daha ciddi bir sorun olan derin tromboflebite yol açabileceğinden gözardı edilmemelidir. Pıhtı bir pulmoner arteri tıkarsa bu tıkanıklık kalp ve akciğerler için ciddi sonuçlar doğurur ve hatta ölüme neden olabilir” dedi.
#1