Anadolu peynirlerini pek severim. Bin türlü ot ve çiçeğin boy verdiği ovalarda beslenen hayvanların sütünden yapılan peynirlere doyamam. Sorarım, ararım, bulursam alıp tadına bakarım. Size bu hafta en sevdiğim 10 peyniri tanıtmaya çalışacağım. Bu seçimi yaparken Prof. Dr. Artun Ünsal’ın ‘Süt Uyuyunca’ ve Berrin Bal Onur ile Neşe Aksoy Biber’in ortaklaşa yazdıkları ‘Peynir Aşkına’ adlı kitaplardan yardım aldım.
#PeynirSimidi sevmeyen var mıdır? Hele bir de fırından yeni çıkmış ve çıtır çıtır ise aklımızı başımızdan alan o mis gibi kokusuyla tadından yenmez. Peki milli lezzetimiz simidin ne gibi faydaları olduğunu, yiyince neden mutlu olduğumuzu, kilo aldırıp aldırmadığını hiç düşündünüz mü? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekSevgili okuyucularım, pek çok yazımda sizlere anne olmanın zorluklarından ve getirdiği sorumluluklardan söz ettim. Hatta “Çocukların kaderini en çok anneler yazar” dedim. Bir çocuğun hangi annenin kucağına geleceğinin her şeyden daha önemli olduğunu söyledim çünkü dünyayı biz annelerimiz üzerinden tanır ve hayata annelerimizin baktığı pencereden bakarız.
#AnnelikSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıTüm dünyayı paniğe sürükleyen, sınırları kapattıran ve sokağa çıkma yasaklarını beraberinde getiren Covid-19 salgını nedeniyle bugünlerde çok daha fazla strese maruz kalıyoruz. Evlerimizde vakit geçirmek durumunda olduğumuz bu süreçte ise beslenme programınızda yapacağınız bazı değişikliklerle hem stresle mücadele edebilir hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
#StresDünyanın sağlık gündemine yön veren yazarımız Dr. Mehmet Öz’le İstanbul’da buluştuk. Hem çok faydalı tüyolar aldık hem de danışmanı olduğu ABD BaşkanıTrump’ın dedikodusunu yaptık: “Onunla çalışma konusunda çok tereddüt ettim ama zaten bana söz hakkı verilmedi. Ivanka aradı, ‘Sizi konseye koymak istiyoruz, halka yarın söyleyeceğiz’ diye haber verdi. ‘Hayır’ desem ayıp olurdu.”
#Mehmet ÖzTürkiye’nin farklı yerlerinden 9-17 yaş arası yaklaşık 125 Fenilketonürili (PKU’lu) çocuğun buluştuğu 3. PKU Kampı’nda, sosyal hayat içinde kendilerini ifade etme becerilerinden diyetini kendi düzenlemeye kadar pek çok alanda deneyimlerini paylaşan kampçılar, tıpkı diyetleri gibi ömür boyu sürecek dostlukların da temelini attı.
#FenilketonüriTam da bu değil mi durum? Hepimiz, bir gün çalışmamak için deli gibi çalışıyoruz. Hep hedeflerimiz var. Hep başarılı olmamız gerekiyor. E modern hayat bu. Foucault’nun dediği gibi: “Kapitalizm konfor verip, özgürlüğümüzü alır.” Alıyor. Ne yazık ki sürdürülebilir başarı, sürdürülebilir üretim, sürdürülebilir mutluluk da yok... Çünkü modern hayatta hiçbir şeyin sonu yok. Birol Güven’in deyimiyle, “Sünnet olmak gibi bir şey değil bu! Oldu da bitti maşallah, kurtuldun!” durumu yok.
#AYŞE ARMANKimi uzmanlar ‘sık aralıklarla yiyin, atıştırma yapmayı ihmal etmeyin’ diyor kimi de ‘atıştırma yapmak insülin patlamalarına yol açıp kilo aldırır’ diyor... Peki bu iki görüşten hangisi doğru? Bu iki uzman grubundan hangisi haklı? Bana sorarsanız, her iki görüş de doğru... Ama kişiye özel çözümler üreterek... Nedeni de şu...
Üç günden beri Mehmet Ali Birand hakkında çok şey yazıldı, söylendi. Bunların çoğu haberciliği üstüneydi. Ama Birand’ın hatırlanacak başka yönleri de var. Onun az bilinen gurme yönünü, Michelin yıldızı sevdasını 18 Aralık 2011 tarihinde yayımlanan yaşama sevinci dolu bu söyleşiyle anıyoruz.
Muhafazakar bir televizyon kanalında dört yıldır cinsel konularla ilgili program yapan üroloji uzmanı Prof. Dr. İhsan Karaman ‘Cinsel Sağlıktan Mutlu Aileye’ kitabıyla cesur bir çıkış yaptı. Ünlü İslam hukuku profesörü ve babası Hayrettin Karaman’ın önsözünü yazdığı kitapta muhafazakar camia için tabu olan birçok konuya cesaretle değiniliyor
Her ne kadar işi hız olsa da Mehmet Ali Birand yemek masasında durmayı tercih ediyor. Lezzetin yanı sıra, kendi tabiriyle öyle hur hur hur değil, yavaş yavaş yemek yenilen ve şık sunumlu mekanları tercih ediyor. Michelin yıldızlı restoranların para tuzağı olduğundan dem vurup, küçük Fransız lokantalarıyla bağını anlatıyor. Bir de, hiç yemek yapamadığını ama şahane bulaşık yıkadığını...
Rahmi Koç’un çocuğu olmak, çalışanı olmak nasıl bir şeydir bilemem. Tahmin ediyorum ki ben yapamazdım. Kendisine de söyledim zaten. O kurallara uyabilmem mümkün değil. Beni hemen atarlardı Koç Grubu’ndan. Ama onunla arkadaşlık etmek, sağdan soldan konuşmak, muhteşem görgüsünden, bilgisinden faydalanmak şahane. Hatta bir kademe üstünde. Zamanın nasıl geçtiğini anlamadım. Çocukluğunu, ailesini, kurallarını, yeni kurduğu işi, hayata bakışını dinlerken... O kadar mutevazı ve eğlenceliydi ki, o güldü, ben de güldüm. Üstelik bu kendisiyle yaptığım ikinci röportaj, inşallah üçüncüsü de olur. Patronların patronu sıfatını taşıyan biri, röportaj ve fotoğraf çekimi sırasında her söyleneni yaptı ve her soruyu cevapladı. Şapka çıkarıyorum ve tebrik ediyorum. Müthişti. Ben bu röportajdan çok zevk aldım. Sizi uyarıyorum, elimdeki son sözcük bitene kadar devam edecek...