pekmez yapımı haberleri sayfasında pekmez yapımı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 315 pekmez yapımı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Baba tarafından Nevşehirli olduğumdan dolayı üzüm pekmezi yapmayı Nevşehir’in köyünde öğrendim. Ancak suyu daha gizli olan elma, armut pekmezi için iki farklı teknik denedim. Şunu söylemeliyim ki sanırım suyunu sıkıp kullandığımız ayvanın pekmezini tek geçerim. Süt reçeli gibi karamelimsi bir tadı bir taraftan, incir gibi çıtır çıtır çekirdekleri bir taraftan alınabiliyor. İşte iyi pekmez yapmanın ipuçları:
#PekmezGiderek öne çıkan Tokat mutfağında beni şaşırtan, Zile’nin meşhur; 600 yıllık bağlarındaki üzümlerinden üretilen lezzetler oldu. Bu üzümlerden elde edilen şırayla; pekmez, köme (cevizli sucuk) ve tarhana yapılıyor. Yöresel pekmez yapımı bu ülkenin en öne çıkarılması gereken pişirme tekniklerinden biri aslında...
#TokatGiresun denilince akla fındık gelse de, fındığın yetişmediği Şebinkarahisar ilçesinin ise en önemli geçim kaynaklarından birisi dut. Dutun önemli geçim kaynağı olduğu Şebinkarahisar’da kadınların zorlu pestil ve pekmez yapımı imece usulü ile eğlenceli hale geliyor.
#PestilBaba tarafından Nevşehirli olduğumdan dolayı üzüm pekmezi yapmayı Nevşehir’in köyünde öğrendim. Ancak suyu daha gizli olan elma, armut pekmezi için iki farklı teknik denedim. Şunu söylemeliyim ki sanırım suyunu sıkıp kullandığımız ayvanın pekmezini tek geçerim. Süt reçeli gibi karamelimsi bir tadı bir taraftan, incir gibi çıtır çıtır çekirdekleri bir taraftan alınabiliyor. İşte iyi pekmez yapmanın ipuçları:
#PekmezHavalar sıcak, zemin toprakta oynamak için çok uygun. E kış da bitti… Şimdi kıştan kalan hamlıkla birlikte biriken stresten de kurtulma vakti. Peki nasıl? Size hem tatil yapıp dinlenebileceğiniz, çiftlik işlerine yardımcı olarak toprakla, kuzularla, tavuklarla haşır neşir olabileceğiniz, akşam oldu mu tatlı sızılarla kendinizi uykuya teslim edebileceğiniz bir önerimiz var. Kendinizi bir ‘TaTuTa’ (Tarım, Turizm, Takas) çiftliğine atın. Hem çiftlik nedir, işler nasıl yürür öğrenerek kırsal yaşama hazırlanın hem de ücret ödemeden huzur dolu, doğa dostu bir tatil yapın. Biz sizin için Türkiye’nin farklı yerlerinden gönüllü desteğe ihtiyaç duyan altı çiftliği seçtik. Dilerseniz tatuta.org adresine girip gönlünüze göre seçeneklerinizi çoğaltabilirsiniz. Yapmanız gereken, sadece bir form doldurmak. İşte bizim önerilerimiz...
#TatutaBazı şarap üreticilerinin tanıtım ve yeni müşteri kazanmak amacıyla 2000 yılında başlattığı bağbozumu turları turizm hareketine dönüştü. Sektörün önde gelen firmaları bu yıl yine fabrikalarını, bağlarını şarap meraklılarına açtı, turlar düzenledi. Kültür gezileri düzenleyen firmalar da bu alana yöneldi. Hafta sonunda düzenlenen günübirlik ya da iki günlük bağbozumu turlarına katılanlar üzüm türleri, bağcılık, şarap üretimi konusunda bilgi alıyor, bölgenin tarihi, turistik yerlerini geziyor, tadım yapıyor.
Şarabın hammaddesi olan üzümlerin olgunlaşması için geri sayım bitti ve bağbozumu zamanı geldi. Son birkaç yıldır gelenekselleşen bağbozumu turları sezonuna girdik. Şarap tutkunlarının geçmiş yıllardaki ilgisi nedeniyle bağbozumu artık bir turizm sektörü haline geldi. Bağbozumu turistlerini Türkiye içindeki turlar ‘kesmez’ oldu. Bazı şirketler bu yıl Avrupa’daki bağlara bile bağbozumu turları düzenliyor.