Asırlardır doğal yöntemlerle pekmez üretiyorlar
Üzümleri çizmelerle ezerek suyunu çıkaran ve içine doğal maya olarak kil toprak katan köylüler, bu suyu, etrafını çamur ve taşlarla kapladıkları kazanların altında yaktıkları odun ateşinde belli bir süre kaynatıyor.
Vatandaşlar, asırlardır dede ve babalarından kalma yöntemlerle herhangi bir katkı maddesi kullanmadan ürettikleri doğal pekmezi, Bitlis'in yanı sıra çevre il ve ilçelere satıyor.
Pekmez üreticisi Yaşar Kısa ise babasının pekmez yaptığı ocakta 15 yıldır aynı yöntemleri kullandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Topladığımız üzümleri getirip ilk önce bir kazanda kaynatarak içine maya olarak toprak katıyoruz. Bir süre karıştırıp kaynattıktan sonra dinlendiriyoruz. Ardından bidonlara aktardığımız suyu yine 2-3 saat dinlendirip diğer kazana boşaltıyoruz. Bu kazanda da 4-5 saat kaynatıp pekmeze dönüştürüyoruz. Pekmezimiz doğal ve hakiki. Organik ürettiğimiz pekmez bazı hastalıklara da iyi geliyor. Kilogramını 20-25 liradan satıyoruz."