Güncelleme Tarihi:
HATAY'ın Hassa İlçesi'nde üzüm bağlarındaki hasatla birlikte pekmez yapımı da başladı. Pekmezin kaynamasıyla ortaya çıkan pekmez köpüğü ise bölge halkının en çok rağbet gösterdiği ve misafirlerine ikram ettiği lezzetler arasında bulunuyor.
Hassa’da 48 bin 870 dekar alanda yetiştirilen üzümlerin yüzde 80'i sofralık olarak tüketiliyor ve kurutularak pazarlanıyor. Kalan bölümü ise pekmez olarak değerlendiriliyor.
Söğüt Mahallesi'nde geleneksel yöntemlerle 24 saatte üretilen pekmez, teneke ve bidonlarda korunuyor. Pekmez piştikten sonra üzerinde oluşan krema şeklindeki pekmez köpüğü vatandaşlar tarafından adeta kapışılıyor. Buzdolabı ve soğuk ortamlarda uzun süre saklanabilen pekmez köpüğü sofralarda çerez olarak tüketiliyor. Genellikle badem, ceviz ve tereyağı ile yenilen pekmez köpüğü, kan yapıcı ve enerji verici özelliği ile biliniyor.
Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)
FOTOĞRAFLI