GeriSeyahat İspanya ve İtalya’ya bile bağbozumu turları var
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İspanya ve İtalya’ya bile bağbozumu turları var

İspanya ve İtalya’ya bile bağbozumu turları var

Åžarabın hammaddesi olan üzümlerin olgunlaÅŸması için geri sayım bitti ve baÄŸbozumu zamanı geldi. Son birkaç yıldır gelenekselleÅŸen baÄŸbozumu turları sezonuna girdik. Åžarap tutkunlarının geçmiÅŸ yıllardaki ilgisi nedeniyle baÄŸbozumu artık bir turizm sektörü haline geldi. BaÄŸbozumu turistlerini Türkiye içindeki turlar ‘kesmez’ oldu. Bazı ÅŸirketler bu yıl Avrupa’daki baÄŸlara bile baÄŸbozumu turları düzenliyor.Bu aralar baÄŸlarda tatlı bir telaÅŸ var, baÄŸbozumu baÅŸladı. Åžimdi üzümleri toplama zamanı. Mahsulün bir an önce toplanıp ÅŸarap fabrikalara doÄŸru yola çıkması gerek. Bir yandan üretim için hazırlıklar sürerken, pazarlama faaliyetleri de tam gaz gidiyor. Åžarap üreticileri ürünlerini tanıtmak için organize turlar düzenliyor. Åžarap tutkunları baÄŸlara, fabrikalara götürülüyor, yedirilip içiriliyor. AÄŸustos sonlarında baÅŸlayan turlar eylül sonuna kadar sürüyor. Hatta bazı programlarda sadece baÄŸlar ve fabrikalar gezilmiyor, lüks otobüslerde seyahatler, lokantalarda yemekler, tarihi ve turistik bölgelerin tanıtımı da dahil ediliyor. Turların olmazsa olması ve tek amacı ise ÅŸarap tadımlarının yapılması. Biz de hangi üreticiler hangi baÄŸlarını gezdirecek, hangi ÅŸaraplarını tanıtacak diye araÅŸtırdık ve bir rehber hazırladık.KAVAKLIDEREÜç farklı tur varAnkara günübirlik turları, 2 Ekim’e kadar her cumartesi ve pazar yapılıyor. Tura katılanlar Akyurt’taki ÅŸarap üretim tesisleri ve Kalecik Karası baÄŸlarını geziyor, ürünlerin tadına bakıyor. Kavaklıdere Åžarapları Dinlenme ve Sosyal Tesisleri’nde, Ä°talyan mutfağı ağırlıklı restoranda yemek yenip ÅŸarap içiliyor ve Ankara’ya dönülüyor. Tüm ikramlar dahil kiÅŸi başı katılım bedeli 75 YTL. Ä°stanbul-Kapadokya-Ä°stanbul turu, 2 Ekim’e kadar her haftasonu yapılıyor. Cuma geceleri 22.30’da Avrupa yakasından, 23.00’te Anadolu yakasından hareket edilip, cumartesi sabahı Kapadokya’ya ulaşılıyor. Dinlendikten sonra Ahbab Konağı’nda kahvaltı, KocabaÄŸ Åžarapları Ãœretim Tesisleri’nde ÅŸarap tadımı yapılıyor. Sonra Göreme Açık Hava Müzesi, PaÅŸabaÄŸları geziliyor ve öğle yemeÄŸi burada yeniliyor. Yemek sonrasında Avanos, çanak atölyeleri, Kavaklıdere Åžarapları NevÅŸehir Ãœretim Tesisleri ve baÄŸları gezilip ÅŸarap tadımı yapılıyor. Ortahisar Kültür Müzesi gezisinden sonra Kızıl Çukur’da günbatımı eÅŸliÄŸinde yine ÅŸarap ikramı var. Pazar sabah saat 11.00’de Ä°stanbul’a hareket ediliyor. Bu gezide tüm ikramlar dahil kiÅŸi başı katılım bedeli 250 YTL.Ankara-Kapadokya-Ankara turu da 2 Ekim’e kadar her cumartesi sabahı baÅŸlıyor. KocabaÄŸ Åžarapları Ãœretim Tesisleri’nde ÅŸarap tadımı yapılıyor. Göreme Açık Hava Müzesi gezildikten sonra PaÅŸabaÄŸları’nda ÅŸarap eÅŸliÄŸinde öğle yemeÄŸi yeniyor. Ardından Avanos çanak atölyeleri ile Kavaklıdere Åžarapları NevÅŸehir Ãœretim Tesisleri baÄŸları geziliyor ve ÅŸarap tadımı yapılıyor. Daha sonra konuklar Ortahisar Kültür Müzesi’ni gezdikten sonra Kızıl Çukur’da günbatımı eÅŸliÄŸinde ÅŸarap içiliyor ve otele dönülüyor. Dönüş, sabah saat 11.00’de. Tüm ikramlar dahil kiÅŸi başı katılım bedeli 225 YTL. Bilgi ve rezervasyon Ultra Turizm 0 312 419 32 78, www.kavaklidere.com - www.ultraturizm.comDOLUCAGün batımında baÄŸ gezisiDoluca’nın Ä°stanbul’dan Mürefte’deki baÄŸ ve tesislerine düzenlediÄŸi baÄŸbozumu gezilerinin bu yıl altıncısı yapılıyor. Geziler 2 Ekim Pazar gününe dek her hafta sonu, cumartesi ve pazar günleri tekrarlanıyor. Geziler, 30 kiÅŸilik özel tasarlanmış otobüsle, saat 08.30’da Swissotel önünden baÅŸlıyor. Saat 13.00’te Doluca’nın Mürefte’deki tesislerine ulaşılıyor. Burada yenilen öğle yemeÄŸinden sonra üretim tesisleri geziliyor. Doluca ve Sarafin ürün gamına ait farklı ÅŸaraplar tadılıyor, bunların özellikleri ve yemek-ÅŸarap eÅŸleÅŸtirmeleri hakkında bilgi veriliyor. Tadım seminerinin ardından, gün batımında Doluca baÄŸları ziyaret ediliyor ve dönüş yolculuÄŸu baÅŸlıyor. Katılım bedeli 140 YTL. Katılmak isteyenler 0212 327 77 77 numaralı telefondan Ebru Gök ve Elçin Demiröz’ü arayabilir. KUTMAN Yat rallisi bile var8 AÄŸustos-19 Eylül tarihleri arasında her pazar günü Kutman ÅŸarapları tarafından düzenlenen gezi, sabah 08.00’de Kadıköy Evlendirme Dairesi önünden baÅŸlıyor. Otobüs Harbiye Açıkhava Tiyatrosu ve Bakırköy Ömür Restoran önündeki yolcuları aldıktan sonra 3,5 saatlik bir yolculuktan sonra Åžarköy’e ulaşıyor. Kutman baÄŸlarında çardak altında yapılan ızgaralar eÅŸliÄŸinde ÅŸaraplar tadılıyor. Daha sonra Mürefte’deki ÅŸarap tesisleri geziliyor. Gezinin ücreti 95 YTL. Bros Turizm Tel: 0212 296 66 70Bu arada baÄŸbozumu için Ataköy Marina ve Kutman ÅŸaraplarının sponsorluÄŸunda ‘Mürefte BaÄŸbozumu Yat Rallisi’ de düzenlendi. Yat rallisi 15-18 Eylül’de yapılıyor. Tekneler 15 Eylül PerÅŸembe gecesi start alacak, ertesi gün Mürefte’ye varacak. Yelkenciler burada Kutman baÄŸlarını ve müzesini ziyaret edecek. Yatçılara ÅŸarap kültürü tanıtılacak, tadımlar yaptırılacak. Yatlar cumartesi günü dönüşe geçecek. TALAYÃœzümleri kendi elinizle toplayınBozcaada’nın köklü ÅŸarap firması Talay, eylül boyunca her hafta sonu baÄŸbozumu ve ÅŸarap tadım günleri düzenliyor. Konaklama ada merkezine yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki Ataol Tatil ÇiftliÄŸi’nde yapılıyor. PerÅŸembe günü otele yerleÅŸme ve etkinlikler hakkında bilgilendirilmenin ardından, cuma günü hafif bir kahvaltı sonrası adanın beyaz ÅŸarapları tadılıyor. Daha sonra baÄŸbozumu için baÄŸlara gidiliyor ve birlikte üzüm kesiliyor. Öğle yemeÄŸinde, küçük sepetlerde hazırlanan ‘baÄŸ işçileri mönüsü’ yeniyor, ardından baÄŸbozumuna devam ediliyor. Otele dönüldükten sonra, akÅŸam kırmızı ÅŸarapların tadımı yapılıyor. Cumartesi günü de aynı program uygulanıyor, ancak tadılan ÅŸaraplar deÄŸiÅŸiyor. Pazar günü ise ÅŸarap tesisleri gezildikten sonra konuklar gemilerle uÄŸurlanıyor. Programın kiÅŸi başı katılım bedeli 250 YTL. Ä°letiÅŸim için bakgezer@kangurum.net. Tel: 0536 528 27 04SEVÄ°LENYöresel peynir ile tadımSevilen Åžarapları, Ä°zmir Menderes’teki 80 dönümlük baÄŸları ile 40 dönümlük Ä°sabey baÄŸevinde baÄŸbozumu düzenliyor. Eylül sonuna kadar düzenlenen turlarda, Sevilen ÅŸarap fabrikası yakınlarındaki Sauvignon Blanc bağı ziyaret ediliyor. Ãœzüm üretimi hakkında bilgi veriliyor. Bunun için ekstra bir ücret talebi yok. Bu arada baÄŸların içindeki restoranda, öğle ve akÅŸam a la carte yemek servisi mevcut. Åžarap ile uyumlu et yemekleri ağırlıkta. Åžarapların ÅŸiÅŸe fiyatları 5-75 YTL arasında. En az 10, en fazla 20 kiÅŸi için fabrika üretim tesisi gezisi düzenleniyor. Rezervasyon ve bilgi için Tel: 0232 782 49 59.Bu arada Sevilen’in TekirdaÄŸ Mürefte’de deniz kenarında bulunan fabrikasında, 10 Eylül- 10 Ekim tarihleri arasında her cumartesi, pazar, salı ve perÅŸembe öğleden sonraları 3 tesis turu yapılıyor. Åžarap yapım aÅŸamaları anlatılıp, 6 çeÅŸit ÅŸarap tadımı yöresel Åžarköy kaÅŸarı ile yapılıyor. Mürefte’ye kendi imkanları ile gidenlerin bu tura katılım ücreti 25 YTL. Tel: 0232 251 29 17TURASANYerin dokuz metre altındaki kavTurasan’ın Erciyes Dağı’nın eteklerindeki YavaÅŸ Ovası, GüneydoÄŸu Anadolu ve Tokat’ta yetiÅŸtirilen üzümlerinden yapılan ÅŸaraplarını Kapadokya’da, kayadan oyulmuÅŸ özel bir mekanda tadabilirsiniz. Kayadan oyma kavlar yerin 9 metre altında, yaz kış 12-13 derece sıcaklıkta bulunuyor. Bu arada tamamen kendi imkanları ile Kapadokya’ya giden ÅŸarap severlere de baÄŸlar ve mahzenler ücretsiz olarak gezdiriliyor. Åžarap hakkında bilgi verilip, tadım yaptırılıyor. Bilgi için Tel: 0384 341 65 70CANKARAEge’nin en yenisiÄ°zmir’in Menderes Ä°lçesi’nde faaliyet gösteren Ege’nin genç ÅŸarap firması Cankara ÅŸarapçılığın, ÅŸarap yapımevi tesisleri de baÄŸbozumu döneminde ziyaretçilere açık. Yerinden ÅŸarap satın alma imkanı da var. Bilgi için Tel: 0232 782 56 46 Toscana baÄŸlarını gezebilirsinizNiÅŸantaşı’ndaki Vinhill’s adlı restoran, Vinoolia ve MTI turizm ile birlikte Kapadokya, Ä°talya ve Ä°spanya baÄŸbozumu turları düzenliyor.Kapadokya: Eylül - ekim aylarında cumartesi- pazar ya da cuma- cumartesi- pazar olmak üzere 2 veya 3 günlük programlar yapılıyor. Turlarda yöre ÅŸarapları ve peynirleri tadılıyor. BaÄŸlarda üzüm toplama, pekmez yapımı gibi programlara da katılmak mümkün. Konaklama, yemek, rehberlik hizmetleri ve tadımlar dahil olmak üzere kiÅŸi başı günlük 199 YTL.Ä°spanya: 11-15 Ekim arasında (4 gece-5 gün) Ä°spanya’nın Rioja ve Ribera del Duero bölgelerini kapsıyor. Air France veya KLM havayolları ile Bilbao’ya uçulup, dönüş Valladolid’den yapılıyor. 3 veya 4 yıldızlı otellerde konaklanıyor. Yemek, ÅŸarap tadımları ve rehberlik hizmeti dahil iki kiÅŸilik odada kiÅŸi başı 1200 Euro.Ä°talya: Toscana bölgesine 2-6 Kasım arasında düzenlenen tur, Chianti ve Brunello di Montalcino ÅŸaraplarının üretildiÄŸi bölgeleri kapsıyor. Montalcino ve Montepulciano geziliyor. Floransa havaalanına Alitalia Havayolları ile gidiliyor. Tur fiyatı iki kiÅŸilik odada kiÅŸi başı 1450 Euro. Rezervasyon ve bilgi için Vinhill’s Tel: 0212 324 45 72 Murat Yankı 0 384 341 89 93Â
False