Medyada yer alan haberler ardından pedofili kavramı bir kez daha gündeme geldi. Peki, pedofili nedir, neden olur? Pedofili davranışları nelerdir? Amerikan Psikiyatri Birliği pedofiliyi en az altı ay boyunca tekrarlayan cinsel fanteziler, dürtüsel istekler ya da bir çocukla cinsel etkileşimi içeren davranışlar olarak tanımladığını belirten Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, pedofiliyle ilgili merak edilenlere açıklık getirdi.
#Pedofili NedirSon günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına ŞiddetTürkiye tam 8 gündür Diyarbakır, Bağlar’da Kuran kursundan çıktıktan sonra kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran’ı arıyor. Bugüne kadar 8’i şüpheli 58’i tanık, 66 kişinin ifadesi alındı, 1 kişi ise gözaltında. Her ne kadar umutlar azalsa da tek temennim küçük kızın sağ bulunması. Ancak Narin özelinde sormak istediğim bir soru var. Cesedi ormanlık bir alanda parçalanmış şekilde bulunan 1,5 yaşındaki Ecrin, yasak aşkını öğrendi diye öz annesi tarafından öldürülen 6 yaşındaki Muhammed, Ramazan Bayramı’nda şeker toplamaya çıkan ve komşularının cinsel istismarı sonrası öldürülen 8 yaşındaki Ahmet Tuna, Dilruba Tekin kardeşler ile arkadaşları Türkan Ay, 6 yıldır bulunamayan Evrim Atış, 4 yıldır bulunamayan Miraç Çiçek ve niceleri... Bu çocuklar nasıl kayboluyor?
#TÜİKSosyal medya kullanımı yaygınlaştıkça hemen her anın paylaşılması kullanıcılar için adeta bir zorunluluk haline geldi. Pek çok kişi aile hayatının tüm ayrıntılarını sosyal medya hesaplarına taşıyor; ebeveynler çocuklarının fotoğraf ve videolarını paylaşmaktan geri durmuyor. Peki ama bu ne kadar doğru? Bu durumda çocuğun hakları neler? Uzmanlar yanıtladı...
#Çocuk HaklarıÇocuklarda cinsel içerikli video izleme yaşı giderek düşüyor. İlkokul çağındaki öğrencilerin ders aralarında, koridorlarda ve hatta fark ettirmeden ailelerinin önünde yetişkin içerikleri takip ettiklerini açıklayan uzmanlar, erken yaşta 'çarpık' bir cinsellikle tanışan çocukların ileriki yaşlarda, kadın-erkek ilişkilerinde ve sosyal yaşantılarında ciddi sorunlar yaşayabileceğini söylüyor. Peki ya bunun önüne "sağlıklı" bir yöntemle geçebilmek mümkün mü? Uzmanlara sorduk…
#Cinsel İçerikli VideolarYeni normal olan temizlik yaşamımızda öncelikli yerini aldı. Hepimiz pandemi öncesinden çok daha fazla elimizi yıkıyoruz. Ancak temizlik-titizlik takıntısı olan kişilerde sık el yıkama pandemi öncesinde de ritüel niteliğindeydi, yani biz elimizi bir kez yıkarken onlar 10–15 kez yıkıyorlardı.
#Cinsel Takıntılar“Ne oldu da bu hale geldik?” sorusuyla başladım bu haftaki röportajıma… Gerçekten… Ne zaman sokaklardan korkar olduk? Ne zaman insanlardan kaçar olduk? Ne ara sokakta ki teyzelerden amcalardan çocuklarımızı kaçırır olduk!
#Obengül EjderTürkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan Adli İstatistik verilerine göre, 2008-2016 yılları arasında Türkiye’de 104 bin 531 çocuk kayboldu. Üstelik bu sadece hakkında resmi olarak kayıp müracaatı yapılan veya güvenlik birimleri tarafından bulunan çocukların sayısı. Son iki haftayı Ankara ve Ağrı’da iki küçük kızın sağ salim bulunmasını bekleyerek geçirdik. Evlerinin önünde oyun oynarken kaybolan iki çocuktan üzücü haberlerin geldiği dakikalarda, henüz kaybolmuş başka çocukların anonsu yapılıyordu. Bu çocukları kim, ne amaçla kaçırıyor? İhmal kimin, bulunmaları neden uzun sürüyor? Uzmanlara sorduk...
#ÇocukTürkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan ‘çocuklara cinsel istismar suçu’yla ilgili kanun tasarısı geçen hafta TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıya göre, çocuğun cinsel istismarı suçu için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla çıkarılıyor. En çok 12 yaş ile ilgili düzenleme tartışılıyor. Ancak Türk Ceza Kanunu gibi birçok kanunun hazırlanmasında yer alan İstanbul Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer başka bir konuya dikkat çekmek istiyor: “15 yaşından küçük çocukların kendi aralarındaki zora dayalı olmayan cinsel davranışları nedeniyle verilecek cezalar arttırılıyor. Yani diyelim ki 14 yaşında iki çocuk var. Cebir, tehdit yok. Hatta cinsel ilişkiye bile girmediler. Bir merakla birbirlerine karşı öpüşme gibi bir takım cinsel davranışlarda bulundular. Bunun cezası 8 yıldan 15 yıla kadar hapis oluyor.” Prof. Sözüer ile yasa tasarısının detaylarını konuştuk.
#GazetehaberleriGülben Ergen bu hafta Acıbadem Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve İmdat Derneği Kurucusu Prof. Dr. Oğuz Polat’la bir araya geldi. Her geçen gün artan istismar vakalarından kimyasal hadım tartışmalarına, anne-babalara düşen sorumluluklardan yargı süreçlerine kadar her şeyi detaylarıyla konuştu.
#Gülben ErgenKüçük yaştaki çocuklar taciz, tecavüz mağdurları olarak gündemde. Sadece 2016’da Adli Tıp’a gelen çocuk cinsel istismar vakası 40 bin 64 ve yalnız 13 bin vaka cezalandırılabildi. Suçlular bazen baba, bazen öğretmen gibi en yakınlar olabiliyor. Önlem olarak hazırlanan tasarıdaki maddelerden biri de ‘kimyasal hadım’... Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Oral’la pedofiliyi konuştuk. İngiltere Adalet Bakanlığı’yla çalışan Newcastle Upon Tyne Üniversitesi’nden Emeritus Profesör Don Grubin ve dünyanın en önemli tıp fakültelerinden İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nde, pedofiliyi önlemek için araştırmalar yapan ekibin başındaki Dr. Christoffer Rahm da sorularımızı yanıtladı. İşte 360 derece pedofili ve kimyasal hadım...
#GazetehaberleriGeçtiğimiz günlerde hem uzmanlara hem de blogger annelere sorular sorarak Hürriyet Cumartesi ekinde “Blogger anneler teşhirci mi?” başlığı ile yayımlamıştım. Yazıya bu başlığı koymamın sebebi, blogger annelere sürekli olarak bu suçlamanın yapılmasıydı. Yazı birçok kesimden olumlu, ama blogger’lar çevresinden bazı olumsuz tepkilerle karşılandı. Hâlbuki yazı oldukça tarafsız olma iddiasındaydı. Bu nedenle de sadece uzmanlara değil, blogger annelere de sorular sormuştuk. Amacımız onların görüşlerine de yer vermekti.
#Ömür KurtEskiden aile albümleri vardı. Herkese açık olmayan, bize özel albümler. Şimdi sosyal medya albümleri var ve bizler, bütün hayatımızı gözler önünde yaşıyoruz. Üstelik kendimizle birlikte çocuklarımızın hayatlarını da sosyal medya üzerinden bilinmezlerle dolu bir dünya ile paylaşıyoruz. Sosyal medyanın tehlikelerini, tacizleri ve pedofiliyi Psikolog Serap Duygulu ile konuştuk.
#Ömür Kurt