Günümüzde kullanılan PCR sözcüğü pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Anlamını öğrenmek isteyenler ilk olarak açılımını araştırabiliyor. PCR sözcüğünün açılımı hakkında bilgi edinmek isteyenler arama motorlarından yardım alarak bilgilere ulaşmak istiyor. PCR kelimesinin neyin kısaltması olduğu günümüzde araştırılan bir konudur. PCR ne demek ve açılımı nedir? PCR neyin kısaltmasıyla ilgili sizlere tüm detayları derledik.
PCR testi gündemde yer alıyor. Vatandaşlar ‘PCR testi nedir, ne demek?’ sorularının yanıtını öğrenmek istiyorlar. Tıbbi ve biyolojik araştırmalarda ağırlıklı olarak kullanılan PCR testi, son dönemlerde koronavirüs ile mücadele sürecinde de kullanılıyor. Farklı hastalıklar için de kullanılan PCR, vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu bile tespit edebilmektedir. İşte PCR testi ile ilgili bilgiler…
#PCRTokyo Haneda Havalimanı’ndaki kazada uçaklar alev topuna döndü. Neyseki Japon disiplini ile alınan hızlı önlemler sonucunda büyük bir facia önlendi. Tahliye kuralları 90 saniyeyi geçmiş olsa da mükemmel işledi. İşte havacılık kurallarının nasıl hayat kurtardığını ortaya koyan disiplinin hikâyesi...
#Tokyo Haneda HavalimanıSosyal medya “Pfizer yöneticisinden itiraf” videosu ile çalkalanıyor. O videoda Avrupa Parlamentosu üyesi Rob Roos’un ‘Aşı piyasaya sürülmeden önce bulaşmayı durdurup durdurmadığı test edildi mi?’ sorusuna ilaç firmasının yöneticisi Janine Small, aşının kullanıma sunulmadan bu konuda test edilmediği, bulaşmayı önleyip önlemediğini bilmedikleri cevabını veriyor ve bunu da ‘Bilim hızında ilerlemek ve bu açıdan, her şeyi risk altında yapmak zorundaydık’ diyerek açıklıyor. Ancak hatırlarsınız ki o ilk dönem aşılar bulaşmayı engellediği söylemi ile de tavsiye ediliyordu. Bilim dünyası bu soru-cevap ardından ikiye bölündü. Gelin, madalyonun iki yüzüne de bakalım.
#PfizerSon yaptırdığı aşının üzerinden altı ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevuları e-Nabız sistemine tanımlandı. Pek çok şehirde hastane önlerinde kuyruk oluştu. Fakat üç doz aşıdan sonra dördüncü doz için tereddüt yaşayanların sayısı da çok fazla. Peki hatırlatma dozunu kimler ne zaman olmalı? 1-2 ay içinde koronavirüs geçirmiş olanlar aşı kararını ertelemeli mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsRamazan Bayramı tatilini 9 güne çıkarmak isteyenlerin 5-6 Mayıs günleri için rapor talebine doktorlar tepki gösterdi. Bir doktor paylaşımında, “Demek bayram tatilini 9 güne çıkarmak için 2 günlük rapor istemeye geldiniz. Hem de bayram tatilinde 4 gün nöbet tutmuş birinden" ifadelerini kullandı.
#RaporSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "Salgında vaka sayıları düştükçe ve gündem değiştikçe insanlar hem önlemlerden uzaklaşıyor hem de aşılanma dozlarının önemini gözden kaçırıyor. Yaz döneminin bu şekilde süreceğini düşünüyorum. Sonbahardan itibaren vakalarda tekrar tırmanış görebiliriz. Lütfen vatandaşlarımız aşılarını unutmasın" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#Koronavirüsİngiliz the Sun gazetesi, sosyal medyada paylaştığı mizahi bir video ile İstanbul Havalimanı’nın adını İstanbul H-Airport (Saç Limanı) olarak değiştirdi, İstanbul’u ise saç ekiminin başkenti ilan etti. Haksız da sayılmaz zira Türkiye saç ekiminde birinci, dünya sağlık turizminde ilk beşte. Sadece Arap yarımadası değil İngiltere, İtalya, Almanya, İskandinav ülkeleri de dahil dünyanın dört bir yanından senede 500 binden fazla insanın saç ektirmeye geldiği Türkiye neden, nasıl bu kadar popüler oldu? Başarılı bir saç ekiminin sırrı nedir? Peşine düştüm.
#Saç EkimiOmicron varyantının, orijinal virüse ve Delta varyantına kıyasla 70 kat daha hızlı yayıldığı biliniyor. Peki yeni varyantla birlikte virüs havada nasıl hareket ediyor? İngiltere’de yapılan çalışmada bu soruya yanıt arandı ve virüsün, havaya uçtuktan sonraki 20 dakika içinde insanlara bulaşma yeteneğinin yüzde 90’ını kaybettiği ortaya çıktı. Bu durum diğer varyantlarda görülen bir şey mi? Salgının seyri açısından araştırmayı nasıl yorumlamak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KoronavirüsÜsküdar'da otizmli Egemen Aslanoğlu evinin yakınındaki parkta 2 boxer cinsi köpeğini gezdirmeye çıktı. İddiasına göre üzerinde bir kişi köpeği pitbull sanarak silahıyla öldürdü. Köpeği öldüren ile köpek sahipleri hakkında işlem yapıldı. Konuyla ilgili Üsküdar Kaymakamlığı'ndan açıklama geldi. Mahalle sakinlerinden bazıları ise sokağa korkudan çıkamadıklarını belirterek köpek sahibine tepki gösterdi.
#ÜsküdarSalgın ile mücadelede yeni bir dönem başlıyor. Eylül ayında başlayan ve aşısız ya da hastalığı geçirmemiş kişilerden; toplu ulaşım araçlarını kullanma, şehirler arası seyahatler ve birçok etkinliğe katılabilmeleri için talep edilen PCR testi zorunluluğu kaldırıldı. Yanı sıra pozitif vakaların tamamı 7 gün izolasyonu tamamladıktan sonra PCR testi yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilecek. Omikron varyantının hızla yayıldığı, vaka sayılarının 2 yıldır görülen en üst seviyeye çıktığı bugünlerde, haklı olarak birçok kişi, ‘Ne değişti de kurallar esnetildi?’ diye soruyor. Ben de cevabın peşine düştüm.
#PCRTürkiye'de son 24 saatte 422 bin 28 test yapılırken 77 bin 722 vaka belirlendi. Koronavirüsten maalesef 145 vatandaşımızı kaybederken hastalığa yakalanıp iyileşen sayısı 42 bin 573 oldu. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Omicron varyantı ve mega kentteki son duruma ilişkin konuştu. Kısıtlama uygulamaları yerine kişisel tedbirin ön planda olduğu bir sürecin olması gerektiğine vurgu yapan Memişoğlu, 'Şu anda hastanelerimizde hasta sayımız yönetilebilir halde hiçbir sıkıntımız yok. Önümüzdeki 1 hafta salgının seyrini daha netleştirecektir. Ocak sonu itibariyle en geç aşağı doğru bir seyir seyredeceğini öngörüyoruz.' şeklinde konuştu.
#KoronavirüsEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, 'Omicron' varyantında bazı semptomların değiştiğini belirterek, "Koku, tat kaybı biraz belirti gibiydi. Ne yazık ki yeni varyant biraz daha sinsi. Koku, tat kaybını çok yapmıyor. Koku, tat alabiliyorsunuz ama birden öksürük, ateş, solunum sıkıntısı ile seyredebilir. Gribal belirtiler, baş ağrısı, kas ağrısı, öksürük, solunum sıkıntısı, ateşi olan kişiler, mutlaka PCR testini yaptırsınlar" dedi.
#KoronavirüsProf. Dr. Tufan Tükek, önlemlerin gevşemesiyle artan grip vakaları nedeniyle acillere başvuruların iki katına çıktığını söyledi. Prof. Dr. Tükek, 'Boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi şikayetlerle geliyor hastalar. Günlük PCR test sayımız da ikiye katlandı. Çünkü öncelikle Kovid olup olmadığını anlamamız gerekiyor. Ancak PCR pozitifliği hala yüzde 10-15 bandında.' dedi.
#GripPilot il ve PCR testi terimleri alınan kararla birlikte bir kez daha gündeme geldi. Okullarda yüz yüze eğitimin başlamasıyla, salgının seyrini görebilmek için bazı okullarda PCR testi taraması yapılacak. PCR testi yapılacak pilot il okulları, Sağlık Bakanlığı tarafından vaka ve nüfus yoğunluğuna göre seçilecek. Peki, Pilot il ne demek? PCR testi hangi illerdeki okullarda yapılacak? İşte belirlenen 10 pilot il
#Pilot İlHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, geçen yıl çok nadir görülen virüslerin bu sene ciddi bir şekilde artacağını söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "İki virüs de aynı anda vücutta bulunabilir, bunlardan biri hastalık yapabilir, diğeri de boğazda sadece çoğalabilir; ama aynı anda ikisi birden hastalık yapamaz. Grip sezonu başlayınca bunu muhtemelen yaşayacağız. Bu yıl grip artı koronavirüs vakalarını göreceğiz" dedi. Doç. Dr. Ümit Savaşçı da 15 Ekim'den itibaren grip vakalarının görülmeye başlayacağını söyledi.
#KoronavirüsCOVID-19 aşısı karşıtları yarın İstanbul Maltepe’de Akit yazarı Abdurrahman Dilipak’ın da konuşmacı olarak katıldığı ‘Büyük Uyanış’ mitingi düzenliyor. İstanbul Valiliği’nin izin verdiği mitinge karşı bilim insanları sesini yükseltti. ‘Salgın zamanı aşısızların, maske-mesafesiz toplanması halk sağlığına meydan okumaktır’ diyen uzmanlar ‘Demokratik hak mıdır?’ sorusuna ise sadece Türkiye’de yaklaşık 60 bin kişinin öldüğünü hatırlatarak gönül rahatlığı ile evet diyemiyor.
#Koronavirüs