CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Mustafa Kemal Mahallesi Barış Sitesi’ndeki ‘Beyaz Evde’ STK temsilcileri, partililer, milletvekilleri, bilim adamları gibi her meslekten, inançtan, etnikten insanlarla Türkiye’yi ve dünyadaki gelişmeleri konuşuyor.
#CHPCumhuriyetimizin 100’üncü yılını bilimsel ve kültürel etkinliklerle kutlayan kurumlar arasında merkezi Frankfurt’ta olan Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği Almanya (TMMB) da yer alıyor. TMMB’nin cumhuriyetin kuruluşunun ve aynı zamanda Ankara’nın başkent oluşunun 100’üncü yılı dolayısıyla Frankfurt’taki kültür merkezlerinden ‘Zentrum am Bügel’de gerçekleştirdiği geniş kapsamlı konferans ve etkinlikte modern Ankara’nın ilk yıllarındaki kentleşmeye katkısı olan Alman mimarlar ve eserleri tanıtıldı.
#AlmanyaOpera Binası... Kimilerine göre bir semtin adı ya da durak ismi, kimilerine göre ise rengârenk bir dünyaya açılan kapı. Dünyadaki opera binaları ile kıyaslandığında daha mütevazı bir görüntüye sahip olsa da, mimari geçmişi, taşıdığı misyon ve Türk sanatına sağladığı yadsınamaz katkı nedeniyle Türkiye’nin en önemli sanat mekânlarından biri.
#Opera BinasıBaşkentin önemli kültür mekânlarından Ulus’taki PTT Pul Müzesi, zengin pul koleksiyonu ve postacılığa dair eserlerin yanı sıra mimari yapısıyla da, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından. Cumhuriyet’in ilk yıllarından yeni yapılacak binalara kredi vermek ve yetimlerin haklarını korumak için kurulan Emlak ve Eytam Bankası olarak kullanılan tarihi bina, günümüzde müze olarak hizmet ediyor.
#PTT Pul Müzesiİnsanların doğum tarihlerine göre belirlenen bazı burçlar bulunuyor. Özellikle 6 Aralık tarihinde doğan kişiler burçları hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. 6 Aralık tarihinde doğan kişiler, yükseleni ve burçlarının özellikleri hakkında birçok araştırma yaparak bilgi edinmek isteyebiliyor. 6 Aralık hangi burç ve burcu ne? 6 Aralık tarihinde bugün, doğan Türk ile yabancı ünlüler, yükseleni ve özellikleri hakkında merak edilenleri derledik.
#BurçBirkaç aylık aranın ardından yeniden merhaba. Pandemi şartlarında en doğru isimlerle görüşmelerimi bu sayfalardan sizlerle paylaşma imkânı bulsam da, uzun yıllardır sürdürdüğüm siyaset ve kentle ilgili yazılarıma yaz döneminde ara vermiştim. Salı ve perşembe günleri haftanın gündemi, siyasetin nabzı ve kentteki gelişmeleri sizlerle paylaşacağım.
#DENİZ GÜRELMimarlık tarihçisi ve İstanbul Şehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Uğur Tanyeli’yle son kitabı ‘Mütereddit Modernler: Dünyada ve Türkiye’de Mimar İdeologlar’dan yola çıkarak güncel meseleler, ‘alçak mimarlık tartışması’, Türkiye’deki arsaya yönelik spekülatif basınç, yıkılan AKM, Emek Sineması gibi yapılar ve öne çıkan yeni kuşak mimarlar üzerine söyleştik…
#Uğur Vardan‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser“Taht yok ki payı olsun, merkez Ankara oldukça İstanbul başına yastığa koyup, rahatça uyusun!” Bu sözler “Ankara’nın en çok dönüşünü seviyorum” diyen ünlü şair Yahya Kemal’den. Yazıya özel olsun, gözünüzü seyreylesin diye bir pazar sabahı Sevgili Mustafa Taşkın’la erkenden fotoğrafladık.
#ANKARAAnkara Marka Festivali için Başkent’e gelen ünlü Alman Mimar Prof. Stephan Braunfels, kent mimarisini inceledi, Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Başkent’teki Cumhuriyet dönemi yapılarının korunması gerektiğini vurgulayan Braunfels, “Saraçoğlu Mahallesi’ndeki Türk geleneğini yansıtan mimari özellikler, yeni yapılacak projelere örnek olmalı” dedi.
#Saraçoğlu MahallesiThe historic opera building, one of the artistic symbols of Ankara, opened April 2,1948. The building, which is still the only opera house in the capital, was established during the first years of the Republic as an exhibition house. The building was later turned into an opera house.