Güncelleme Tarihi:
Devlet lojmanlarının da yer aldığı tarihi mahallenin yıkılarak ranta kurban gideceği iddiaları tartışılıyor. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın, “Saraçoğlu Mahallesi’nin TÜRGEV’e verildiğine dair söylentiler dolaşıyor” iddiası tartışmayı alevlendirdi.
AĞAÇLAR BİLE TESCİLLİ
1940’lı yıllarda başkentin konut sorununu çözmek gidermek amacıyla 1944 yılında çıkarılan Memur Mesken Yasası uyarınca başlatılan konut projesi sonrasında Alman Mimar Paul Bonatz’un tasarladığı Namık Kemal Mahallesi, 1946 yılında dönemin Başbakanı Şükrü Saraçoğlu’nun açılışını yapması nedeniyle halk arasında Saraçoğlu Mahallesi olarak biliniyor. “Kentsel Sit Alanı” olarak belirlenen ve bölgedeki ağaçların bile tek tek tescillendiği Saraçoğlu Mahallesi’yle ilgili dönüşüm tartışmaları ilk olarak Bakanlar Kurulu’nun 2013’ün ocak ayında mahalleyi, “Afet riski altındaki bölge” ilan etmesiyle başladı.
ABDULLAH GÜL DEVREYE GİRMİŞTİ
Kararın ardından mart ayında Ankara Valiliği’nin mahalle muhtarlığına gönderdiği tebligatta, üst düzey bürokratların da oturduğu lojmanların boşaltılması gerektiği belirtildi. Yargıya taşınan Bakanlar Kurulu’nun afet riskli alan kararı, Eylül 2013’te Danıştay 14. Dairesi tarafından iptal edildi. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Saraçoğlu Mahallesi’yle ilgili olarak Ankara Ticaret Odası ve TMMOB yetkililerini bir araya getirdi.
RİSKLİ ALAN KARARINA İKİNCİ İPTAL
Danıştay’ın iptal ettiği Saraçoğlu Mahallesi hakkındaki riskli alan ilanı, 2013’ün aralık ayında ikinci yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu’nun ikinci kez aldığı “riskli alan” kararı yeniden yargıya taşındı. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aksayan proje çalışmalarının yeniden başlaması için bir kez daha devreye girdi. 2014’ün Ağustos ayında Bakanlar Kurulu, Saraçoğlu Mahallesi’ndeki binaların tahsisini kaldırdı. Bölgedeki Hazine’ye ait taşınmazlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve TOKİ’ye devredildi. Aralık 2014’te ise Danıştay 14. Dairesi, Bakanlar Kurulu’nun ikinci kez bölgeyi riskli alan ilan ettiği kararı için de yürütmeyi durdurma kararı verdi.
FİKİR YARIŞMASI DA YARGIYA TAŞINDI
2014’ün Ekim ayında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ATO ve Mimarlar Odası’nın ortak hareket edeceği, “Saraçoğlu Mahallesi ve çevresi geleceğini arıyor” isimli bir ulusal fikir proje yarışması yapılacağı açıklandı. Meslek odaları ve STK’lar, Saraçoğlu Mahallesi’nde tahsislerin kaldırılmasına yönelik hukuk mücadelesini sürdürürken mahalle sakinleri de “Namık Kemal Mahallesi’ni Koruma ve Yaşatma Derneği” çatısı altında bir araya gelerek, boşaltma tebligatları ve bölge için yapılan fikir proje yarışmasına karşı açılan davaları takip etmeye başlad. Geçtiğimiz hafta da Saraçoğlu’ndaki lojmanlarda tahliye gerginliği yaşanmış, yürütmeyi durdurma kararı alanlar evlerini boşaltmamıştı. Saraçoğlu Mahallesi’nde, bitişik nizamda gruplaştırılmış değişik tip ve yükseklikte tasarlanan 435 lojmanın yanı sıra, Çankaya Kaymakamlığı, Adnan Ötüken İl Kütüphanesi ve Namık Kemal Ortaokulu da yer alıyor.