Bayburt, Karadeniz Bölgesinin iç kesimlerinde yer alıyor. Kuzeyinde Trabzon, doğusunda Erzurum ili, güneyinde ise Erzincan ili bulunan Bayburt bulunduğu coğrafi konum itibari ile hem Karadeniz, hem Anadolu hem de Doğunun mutfak kültürünün özel bir sentezini yemeklerinde içeriyor. Bayburt'un kendi has yöresel yemeklerinde et ve sebzelerin yanı sıra un ve una bağlı yemek çeşitleri bu zengin mutfakta ağırlık kazanıyor. Öyleyse yakından tanımak isteyenlere özel Bayburt Yemekleri - Bayburt'da ne yenir ve neyi meşhur? Bayburt mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Bayburt YemekleriVedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat MilorYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakKahramanmaraş, ana yemek ve tatlıları ile dikkat çeken en zengin mutfak kültürü özelliği taşıyan illerimizden arasında yer alır. Mutfak kültürü ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Kahramanmaraş, insanlarla yaşamış olan bir yemek zenginliğine sahiptir. Kahramanmaraş’a seyahat eden kişiler, Kahramanmaraş mutfağındaki lezzetleri denemelidir. Kahramanmaraş'ta ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar,
#Kahramanmaraş YemekleriUşak ili ülkemizin Ege bölgesinde bulunmasına karşın, İç Anadolu bölgesine de yakın olan bir ilimiz olduğu için gerek coğrafi, gerek kültürel, gerekse yöresel mutfağı bakımından çeşitlilikleri bulunan bir ilimizdir. Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan bir konumda olması bu ilimizi daha çok uğrak noktası haline getirmiştir. Tarihte Hititler, Frigler, Lidya İmparatorluğu gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu ev sahipliği beraberinde Türk mutfağına birbirinden farklı lezzetler katmıştır. Uşak mutfağını merak edenler için Uşak yemekleri nelerdir? Uşak’ta ne yenir ve neyi meşhur? Uşak mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular akla gelebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Uşak YemekleriDoğu Anadolu Bölgesi’nin en özel ve en lezzetli yemeklerinin yer aldığı Ardahan mutfağı, kuzu etli içli pilavı meşhur kaşar peynirine kadar pek çok yiyeceği ve zengin mutfağı ile dikkat çekiyor. Ardahan'ın çok geniş bir yemek yelpazesi vardır. Ardahan'da ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ardahan YemekleriAnnem “Çoğu malzemenin ikinci bir hayatı olabilir” der hep. Ondan edindiğim alışkanlıkla artakalan yiyecekleri dönüştürmeyi hep çok sevdim. Brokoli ve fındıkla yaptığım pesto sosu sadece atık çıkmasını önlediğim için değil, makarnalara çok yakıştırdığım için de seviyorum. İstiyorum ki yılbaşı sofrasından başlayarak hep birlikte daha bilinçli hareket edelim. Haydi siz de bu akşam sofradan kalkarken şöyle bir bakın; neler kaldı ve bu kalanları neye çevirebilirsiniz...
#Yeni YılYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıBezgin Karadeniz kadını tiplemeleriyle tanındı, şimdi Instagram’da 6 milyon takipçisi var. Komedyen Yasemin Sakallıoğlu, “Sadece Karadeniz değil, tüm kadınların içinde o bezmişlik var. Hepimiz bezmişiz” diyor. Onu nelerin bezdirdiğini merak ettim; bankada başlayan çalışma hayatından girdik, kilo eselesinden çıktık.
#Yasemin SakallıoğluBezgin Karadeniz kadını tiplemeleriyle tanındı, şimdi Instagram’da 6 milyon takipçisi var. Komedyen Yasemin Sakallıoğlu, “Sadece Karadeniz değil, tüm kadınların içinde o bezmişlik var. Hepimiz bezmişiz” diyor. Onu nelerin bezdirdiğini merak ettim; bankada başlayan çalışma hayatından girdik, kilo eselesinden çıktık.
#Yasemin SakallıoğluBodrum’da deniz tatilinin en güzel mevsimi ‘sarı yaz’ şimdi başlıyor. Hayatın görece biraz daha sakinleştiği; suyun, havanın tadından yenmediği bu dönemin keyfini sürecekseniz şef Yoldaş Sönmez’in Nef Reserve Yalıkavak’taki restoranı Ent’i listenize almayı ihmal etmeyin. İmza tabağı sübyeden bargilya karidesin binbir haline menüdeki her şey Ege’ye dair...
#BodrumIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapSözlüklerde ‘kabakla yapılan, kızartılarak pişirilen’ bir yemek olarak tarif edilse de Akdeniz mutfağının bu güzel lezzeti bir tekniktir aslında... Sadece kabakla değil, her türlü sebzeyle yapılır; bölge bölge adı değişir: Gaziantep’te taze sarımsaklı ve soğanlısı ‘öcce’ olur, Karadeniz’de hamsilisi ‘hamsi kuşu’, Ege’de yabani otlarla pişirileni makbuldür; bizim evde de ahtapotlusu...
#MücverTaşta dövülen, kimi bölgede kişnişle, kimi bölgede acı biberle farklılaşan geleneksel çiğköftemiz, son yıllarda yenilikçi tekniklerle pazarlanıyor. Lavaşa ve dürüme sarılanı, kilo hesabıyla satan ekonomik, hızlı zincirleri, vegan-vejetaryenlere hitap eden etsiziyle başlayan yolculuk, Uzakdoğu mutfağına göz kırpan çiğköfte suşilerle sürüyor. Gelin, hem bize özgü orijinal özelliklerine hem de yaşadığı yeniliklere bakalım.
#ÇiğköfteBrunch kelimesi, son zamanlarda çok sık kullanılan ve çok merak edilen kelimeler arasında yer alıyor. Öğle kahvaltısı şeklinde de özetleyebileceğimiz bir kavram olan brunch, hafta sonlarının vazgeçilmez etkinliğidir. Özellikle de çalışan ve sabahları erken saatlerde kalkan kişilerin, en çok sevdiği hafta sonu etkinliğidir. Brunch nedir, ne anlama gelir sizler için derledik.
Pek çok yerel lezzetin kaynağı olan Foça mutfağı şimdilerde giderek eski tatlardan uzaklaşsa da yeni neslin gurme tatlar merakı sayesinde yeniden yaşatılmaya çalışıldığı gayet açık. Yerel lokantaların eski geleneksel yemeklere önem verir hale gelmesi de oldukça sevindirici.
#1Her yıl hevesle beklediğimiz balık sezonu geldi, av yasağı bitti. Ama bu yıl ağa takılanları bulabilecek miyiz, çiftlik balığı mı yiyeceğiz? Balığın boyundan denizlerdeki kirliliğe kafamızda pek çok soru var. Cevaplarını, balık için güvenle alışverişin yollarını öğreniyoruz.
#BalıkBir tane bile arabanın olmadığı bir yerde yaşamak ya da böyle bir yeri gezip görmek, sizce de kulağa hoş gelmiyor mu? Hollanda'daki Giethoorn köyü araba kullanmanız yasak! Kullanabileceğiniz ulaşım araçları tekneler ya da bisikletler... İşte Giethoorn köyü hakkında bilgiler…
#Giethoorn HollandaBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonMarmara Üniversitesi’nde düzenlenen “İstanbul Mutfağı” konferansında konuşan Prof. Dr. Artun Ünsal, "Gençlere tavsiyem, kuru fasulye, pilav ve çorbayı iyi yapmayı öğrenmeden İtalyan, Japon, Güney Amerika usulü yemeklere fazla ilgi duymayın. Önce milli, yerli, İstanbul ve Anadolu yemeklerimizi, bir Türk mutfağının çatısı altında birleştirelim" dedi. Prof. Dr. Arif Bilgin ise "Kahvaltı kültürü ortaya çıkmadan önce Osmanlılar, kuşluk vakti ve ikindi ile akşam arasında olmak kaydıyla iki öğün yemek yiyorlardı" diye konuştu.
#Artün Ünsal23 Nisan’da klasik bir tema parkı yerine çocuklarınıza orijinal bir et şinitzel ya da gerçek bir İtalyan makarnası tattırmaya ne dersiniz? Roma’da karakterli esnaf lokantası, New York’ta şehrin en havalı balık restoranı, Fransa’da bir semt pazarı... Oğullarım Deha ve Yekta ile favori yeme-içme mekânlarımızı, seyahat rotanıza ekleyerek çocuklarınızla gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz.
#ÇOCUK