Paylaş
Biz şeflerin işi mutfak. Ama sadece yemekler değil, yeme-içmeyle ilgili her konu bizim alanımızda... MasterChef Türkiye’yle hemen her gün ekranlarda olurken pek çok konuda izleyenlerimizi bilinçlendirmeye de çalışıyoruz. O konulardan biri, israf...
Araştırmalar COVID-19 pandemisinin mutfağa bir artısı olduğunu gösteriyor. Sokağa çıkma yasakları dolayısıyla evde geçirdiğimiz zaman arttı, dışarıda yemek veya dışarıdan yemek söylemek yerine uzun süre yemekleri evde kendimiz yaptık. Bu sayede kısıtlı sürede yaptığımız alışverişlerde de daha gerçekçi olduk, gerçekten ihtiyacımız olanı almaya odaklandık. Bologna Üniversitesi’nin verilerine göre İtalyanlar, pandeminin başında, bir önceki yıla göre yiyecekleri yüzde 51.6 daha az israf etti. Ayrıntılı bir araştırmayla, benzer sonuçların başka ülkelerde de geçerli olduğunu görebilirsiniz.
‘Atıkların yönetilme felsefesi’ olarak özetlediğim sıfır atık konusu gittikçe daha çok konuşuluyor.
‘Atıkların yönetilme felsefesi’ olarak tanımlayabileceğimiz sıfır atık konusu tüm dünyada gittikçe daha çok konuşuluyor. Atıkları azaltmanın ilk yolu haftalık yemek listesi oluşturarak alışverişe çıkmak. Böylelikle ihtiyacınız kadarını satın almış olursunuz. Sadece Türkiye’de her gün 5 milyondan fazla ekmek çöpe atılıyormuş. Bu rakamı duyduğunuzda ne hissettiniz? Çok fazla, değil mi! Mutfakta çok fazla tüketilen plastik, pipet, havlu kâğıt gibi ürünlerin kullanımını azaltmak da
son derece mühim.
31 Aralık’ta neden böyle bir yazı yazdığımı merak etmiş olabilirsiniz. İstiyorum ki yeni yıl kararlarımız arasında israfı azaltmak da olsun, yılbaşı sofrasından başlayarak hep birlikte daha bilinçli hareket edelim.
Artakalan pilavı az yağla birlikte bir tavaya alın, evinizde varsa biraz köri ekleyerek ısıtın.
Annem “Çoğu malzemenin ikinci bir hayatı olabilir” der hep. Ondan edindiğim alışkanlıkla sebze artıklarını, saplarını ve yapraklarını kaynatıp çorba suyu olarak kullanmayı hep çok sevdim. ‘O ikinci hayat’ için öyle çok seçeneğimiz var ki... Yılbaşı sofrasında olabileceklerle ilerleyelim... Pişmiş ve yenmemiş rezene, patates ve brokoliyi tuz, karabiber, kekik ve zeytinyağıyla blender’dan geçirin. Varsa biraz taze zencefil de ekleyebilirsiniz. Artakalan pilavı az yağla birlikte bir tavaya alın, yine varsa biraz köri ekleyerek ısıtın. Tabağa önce sosu yerleştirin, üzerine körili pirinci... İşte nefis bir tabak!
Bizim evde en sevilen sebze olan brokoli artıklarından ne yaptığımı merak ediyor musunuz peki? Brokolinin genellikle çiçek kısmı yenir, sapları atılır. Çiçeği, sadece sapı veya her ikisiyle de
yapabileceğiniz bu tarifi ben sadece atık çıkmasını önlediğim için değil, makarnalara çok yakıştırdığım için de seviyorum. Pişmiş brokoli parçaları, çok az içme suyu ve zeytinyağını blender’da çekip yeşil bir pesto sosu hazırlayın. Varsa içine fındık ekleyip bu sosu bambaşka bir noktaya taşıyabilirsiniz. Kurutulmuş domates ve bir parça kuru acı biber de şahane tat katacaktır. Sosunuz fazla gelirse temiz bir cam kavanoza doldurun, üzerini zeytinyağıyla kaplayıp buzdolabında saklayın.
Haydi siz de bu akşam sofradan kalkarken şöyle bir bakın; neler kaldı ve bu kalanları neye çevirebilirsiniz. Yılbaşı menülerinden artakalan hindi ve diğer sebzeleri değerlendirebileceğiniz çeşit çeşit kahvaltılık tarif de yine bu sayıda, göz atmayı unutmayın.
2022’yi kapatırken sizlerle yazılarım sayesinde buluştuğum için çok mutlu olduğumu söylemek isterim. Yeni yılda da Hürriyet Lezzetli Hayat’ta buluşmak dileğiyle... İyi seneler!
Paylaş