Özellikle ikili ilişkilerimizde bazı duygularımızı, memnuniyetsizliklerimizi imayla anlatma yolunu seçebiliyoruz. “Peki” veya “Sen bilirsin” deyip bırakıyoruz örneğin ama meselenin orada kapanmadığı da belli oluyor. ‘Pasif-agresif’ olarak tabir edilen bu davranış modeliyle ilişkimizi nasıl sabote ettiğimizden biraz bahsedelim.
#Pasif-AgresifHemen herkes muhtemelen sosyal medyada silah haline getirilmiş beceriksizliği gösteren paylaşımlar görmüştür; bir kadın, kocası markette yanlış ürünleri almasın diye resimli bir alışveriş listesi yapıyor, başka bir kadın, kocası yürümeye yeni başlamış bebeklerine baktıktan sonra birbirine girmiş evine bakıyor, bir diğer kadın ise eşinden yemek masasını toplamasını istiyor ve adam boş bir tencereyi içine bile bakmadan buzdolabına koyuyor. Silah haline getirilmiş beceriksizlik, temel ev işleri, çocuk bakımı ve hatta yemek hazırlama söz konusu olduğunda kullanılabiliyor. Peki silah haline getirilmiş beceriksizlik tam olarak nedir?
#Silah Haline Getirilmiş BeceriksizlikPartnerinizin beceriksizliği, katılmak istemediği görevleri yapmaktan kaçmanın bir yolu olarak kullanıyor olabileceğinden hiç şüphelendiniz mi? Belki de bulaşık makinesini doğru bir şekilde nasıl dolduracağını öğrenmek için inisiyatif almayı reddediyor ya da bebek bezi değiştirme işini o kadar kötü yapıyor ki devreye girip yardım etmek zorunda kalıyorsunuz. Tüm bunlar silah haline getirilmiş beceriksizliğin iyi birer örnekleri. Peki silah haline getirilmiş beceriksizliğin ilişkinizde olup olmadığını nasıl anlarsınız? İşte çok ilginç detaylar…
#Bir Sorudan FazlasıPasif agresif insanlar, tatsız bir olay yaşandığında sinirlilik hallerini pek fazla dışa vurmazlar. Ancak başka yollarla karşı atağa geçmekten de geri durmazlar.Her zaman mağdur tarafta olduklarını iddia ederler. Dedikodu yapmaktan çok hoşlanırlar ve şikâyetçi oldukları bir konuyu muhatabına değil, diğer insanlara anlatmayı tercih ederler.
#Pasif Agresif NedirHepimizin hayatında işleri yavaşlatan, zamanında yapmayan, sözlerini tutmayan, işleri sürüncemede bırakan, duygularını ifade etmek yerine sessiz kalan, küsen, ne karar verilirse verilsin kendi bildiğini yapan, sakin olarak bildiğimiz ama zaman zaman öfke patlamalarına şahit olduğumuz kimseler vardır.
#Pasif AgresifSürekli işi yokuşa süren, geciktiren, işi sabote etmeye çalışan iş arkadaşları... Tanıdık geldi mi size de? İş dünyası pasif-agresif kişilik yapısındaki çalışanlarla dolu. Öfkelerini ve kızgınlıklarını dolaylı olarak yani kendilerinden bekleneni yapmayarak gösteriyorlar. Pasif agresiflerle başa çıkmak için öncelikle ‘sabırlı’ olmanız gerekiyor.
#Pasif AgresifGelenekleri ve kendine özgü kurallarıyla dünyanın en seçkin sporlarından biri olarak görülen teniste son yıllarda hakemlere yönelik saldırılar hız kesmiyor. Teknolojinin gelişimiyle işleri kolaylaştı derken profesyonelinden amatörüne herkesin hedef aldığı hakemler bu spor için gerçekte ne anlama geliyor? Böylesi seçkin bir sporun içinde böylesi bir öfke nasıl yeşeriyor? Dünyanın en prestijli turnuvalarında kan ter içinde kalan hakemlerin dünyalarına doğru bir yolculuğa çıkıyoruz...
#TenisÖfke, önüne geçilmesi son derece zor olan bir duygu birikimi ya da duygu patlaması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Çoğu zaman kontrol edilebilir olan öfke durumu, kimi zaman kontrol edilememektedir. Öfke, kontrol edilemediği zamanlarda kişi hem kendisine hem de çevresine ciddi zararlar verebilir. Peki, Öfke nedir, neden olur? Öfke kontrolü nasıl yapılır? Öfkenin tanımı nedir tüm detayları ile derledik.
Yabancılara karşı savunma için bağışıklık sistemimizin ürettiği antikorlar cinsiyet ayrımı yapar mı? Israrla maske takmayan insanların sorunu ne? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, filyasyon çalışmaları süresinin 48 saatten 12 saate kadar indiğini söyledi. Bu ne anlama geliyor? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriGeçenlerde Yunanistan’dan bir misafirimiz kendi özel aracı ile ziyaretimize geldi. Yıllardır araç kullanan bu misafir, ‘İstanbul’da araç kullanmak için arabanın her tarafında dikiz aynası olması gerekir’ diyerek otomobilini kaldığı otelin parkına çekti ve tatili sürecince her yere taksi ile gidip geldi.
#HayatDünyanın en önemli entelektüelleri arasında gösterilen, ‘sanal gerçeklik’ kavramının yaratıcısı akademisyen-yazar Jaron Lanier manifesto niteliğindeki ‘Şu An Tüm Sosyal Medya Hesaplarını Silmeniz İçin 10 Argüman’ kitabını yazdı, alıntılandıkça daha fazla insanı sosyal medya uykusundan uyandırmaya başladı.
#Jaron LanierWhatsApp, Facebook messenger ya da kısa mesajlarda cümlenin sonuna nokta konulması, mesajı alan tarafından 'itici' olarak algılanabiliyor.ABD'de Binghampton Üniversitesi akademisyenlerinin yürüttüğü bir araştırmaya göre, mesajların sonuna konan noktalar her ne kadar gramer kurallarına uygun olsa da, mesajı alanlar tarafından samimiyetsiz ya da pasif-agresif bir davranış olarak algılanıyor.
#MesajAlmanya'da Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği, Baden bölgesinde Türk veli ve öğrencilere psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti vermeye başladı. Psikolog Dr. Osman Nejat Akfırat Mannheim ve çevresinde, psikolog Nusrettin Bağatur da Karlsruhe ve çevresinde danışmanlık hizmeti verecek.
İşyerinde bizi en çok, mobbing, kayırmacılık, görev tanımlarının net olmaması, bütün işi siz yaparken başkalarının yan gelip yatması öfkelendiriyor. Son aylarda yaşanan krizde iş yoğunluğumuz arttı, geçim zorluğu yaşıyoruz, yani öfkelenmek için daha çok sebebimiz var; oysa eskiden tepki gösterdiğimiz pek çok şeyi, şimdi, işsizlik korkusuyla sineye çekmek zorunda kalıyoruz. Bu da patladığında öfkemizin daha şiddetli ve yıkıcı olmasına sebep oluyor.