Paylaş
Böyle bir tatil sonunda eve dönen kedi sahipleri genelde kedilerinin tavırlarında değişiklik olduğunu düşünürler ya da öyle hissetmek isterler. Peki gerçekten böyle bir durum var mı? Daha açık sorayım: Kedilerimiz bizi özler mi?
Bir kedinin kafasının içinde neler olup bittiğine dair kesin bir yanıt vermek çok zor.
Lincoln Üniversitesi’nde 2015’te yapılan araştırma, kedilerin sahiplerini köpekler gibi özlemediğini, çünkü sahiplerine köpekler gibi bağlanmadıklarını söylüyor. Başka bir araştırmaysa kedilerin onları yalnız bıraktığımızda sinirlendiklerini ve bunu pasif-agresif davranışlarla gösterdiklerini söylüyor.
MUTLULUĞUN İŞARETİ
Sahipleri evde olmadığında kedilerin nasıl davrandığını inceleyen bir araştırmanın sonucu bize bir fikir verebilir. Araştırmacılar iki gruba bakmış. Bir grubun sahipleri 30 dakikalığına diğerleri ise dört saatliğine evden ayrıldı.
Genel olarak her iki grubun davranışının hemen hemen aynı kaldığını buldular. Ancak dört saattir ortalıkta olmayan sahipleri için kedilerin daha fazla gurladığını ve esnediğini fark ettiler. Bu davranış geri döndüğünüz için mutlu olduklarının bir işareti olabilir. Basit sevecen hareketler, kedinizin duyguları olduğunu ve sizi özlediğini de gösterebilir.
STRESLİ OLABİLİR
Sürtünme veya yalama gibi birçok kedi davranışı dostluk göstergesi olabilir. Bazen sadece birlikte vakit geçirmek de aranızdaki bağın bir parçasıdır.
Kedinizin sizi özlediğinin bir başka işareti de, geri döndüğünüzde biraz stresli
ve gergin görünmeleridir.
Araştırmacılar, yalnız bırakılan kedilerin sevgi göstermek yerine daha stresli ve sinirli davranışlar sergilediğini fark ettiler.
Sonuç olarak, bütün kediler birbirinden farklı ve eve döndüğünüzde ne yapacakları, kişiliklerine ve onlara nasıl davrandığınıza bağlıdır. Bazı kedi ırkları daha sevecen ve insanlarla etkileşime açık oldukları için özlemlerini daha açık belli ederler. En iyisi kedinizi yalnız bırakmamak.
HER YEDİĞİMİZDEN İSTİYORLAR
BİZ İSTESEK VERİRLER Mİ
BU sorunun peşinden de gitmiş biliminsanları. Kedileri zaten araştırmaya gerek yok. Onlar hiçbir şekilde yiyeceklerini paylaşma derdinde değiller. Konumuz köpekler. Araştırmalar gösteriyor ki köpekler pek çok konuda empati gösterebiliyorlar. Arkadaşlarından, diğer arkadaşlarına bahsedebiliyor, imkânı varsa zordaki arkadaşına yardım edebiliyor. Ama iş yemeğini paylaşmaya gelince o kadar empatik değiller. PLOS One dergisinde yayımlanan, Viyana Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre iki farklı odada duran köpek ve insan, odadaki düğmeye bastıklarında diğer odadakine makine mama veriyor. Yapılan araştırmada, köpeklerin kendilerine az ya da çok mama vermesi fark etmeksizin insanlara aynı şekilde davrandıkları ama sonuçta çok az mama verdikleri ya da vermedikleri ortaya çıkmış. Yani köpekler, “Senin yemeğin benim yemeğim, benim yemeğim yine benim yemeğim” diyorlar. İşte bunu beklemezdim.
KÖPEĞİM OLMADAN ASLA
DELTA varyantı kâbus gibi üzerimize doğru geledursun, aşı ve tedbirler sayesinde normal hayatımıza dönme çabalarımız sürüyor. Bu yolda Britanya, artık kısıtlamalarla uğraşmayacaklarını ve tedbirleri insanlara bırakacaklarını gösterir şekilde normale dönüş kapısını ardına kadar açtı. Yapılabiliyorsa ne güzel. Bu değişim, ofislerin yeniden açılmasını da beraberinde getirdi. Ofise gitmek demek, eğer evinizde kedi köpek besliyorsanız onlardan ayrılmak demek. Bunun önüne geçmek için bazı çözümler düşünüyorlar Britanya’da. 1000 kişi arasında yapılan ankette katılımcıların yüzde 40’tan fazlası ofislerine köpeklerini getirmek istediklerini söylemiş. Yüzde 35’i de köpeğini evde bırakmaktan dolayı endişe duyduğunu belirtmiş. İşyerlerinin tek kriteri var: Çalışanlar arasında köpek alerjisi olan yoksa, bu duruma pek karşı çıkmıyorlar. Ne diyelim, bu topraklara da böyle güzel şeyler uğrar umarım.
OKUR FOTOĞRAFI
BÜYÜK TOPLANTI
ANKARA’DAN Turgay Uluçevik, kedileriyle toplantısının fotoğrafını şu notla iletti: “Kedilerim Monşer (tekir-beyaz), Lucky (mavi ve sarı gözlü Van kedisi), Duman (British Shorthair) ve yavrusu Dodo ile evimizde, çalışma odamda ekip çalışması için toplanmıştık.” Böyle ciddi bir toplantıya katılmayı herkes ister. Sessizce toplantıyı izlerken, sizden de kedi, köpeğinizin fotoğrafını beklediğimi belirteyim.
NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...
Paylaş