Güncelleme Tarihi:
Bu çerçevede ilk toplantı DİTİB Karlsruhe Merkez Camii'nde yapıldı. Psikolog Nusreddin Bağadur'un "Ergenlik çağındaki gençler için anne baba eğitimi" konulu konferansı büyük ilgi gördü. Toplantıya Baden bölgesi koordinatör öğretmen Fahri Yediyıldız, dernek temsilcileri vatandaşlar ve çocuklar katıldı.
ERGENLİK FIRTINALI DÖNEM
Psikolog Nusreddin Bağadur, "Anne ve babanın çocuğa yaklaşım tarzı, çocuğun davranış gelişimi doğrudan etkilediği gibi kişilik yapısı da önemli derecede şekillendirmektedir. Anne ve babanın tutarlı, yapıcı ve sevgi eksenli yaklaşımı çocuğun dengeli bir kişilik kazanmasını sağlarken aşırı otoriter, ilgisiz ve empatiden uzak tavırları da çocuğun duygusal ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkiler. Çocuklar ergenlik öncesi döneminde ebeveynlerinin yanlış tutumları karşısında genellikle çaresiz ve pasif kalırlar. Çocuklar bu dönemde maruz kaldıkları yanlış tutumlar karşısında bir takım davranış bozuklukları sergilese de çoğu kez bu davranışlar riskli davranış grubuna girmemektedir. Ergenlik dönemiyle birlikte çaresiz ve pasif olan çocuğun yerine sorgulayan, beğenmeyen ve agresif davranışlar sergileyebilen bir genç almaktadır. Çoğu ebeveyn çocuğundaki bu değişim karşısında şaşkınlığa uğrar ve çocuğun huysuzluklarına öfke patlamalarına bir anlam veremez. En yumuşak ikazlara bile sert tepki veren genç karşısında nasıl davranacağını şaşırır" dedi.
SEVGİSİZ BIRAKMAYIN
Bağdur, çocuğun riskli davranışlar sergilememesi için anne ve babaların dikkat etmesi gereken bazı husurlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Bağdur bu hussları şu şekilde sıraladı:
Öncelikle çocuğumuzu ciddiye almalı ve ona sevginizi hissettirmelisiniz. Çocuğunuzun ergenlik dönemine girişiyle birlikte ailedeki kuralları bir miktar esnetmeniz yararlı olacaktır. Çocuğunuzun yaptığı hatalar karşısında da hemen suçlayıcı ve rencide edici tartışmalara girmemeniz çok önemlidir. Aşırı baskıyla çocuğunuzun davranışlarını kontrol altına almamalı ve onun hatalarını bir dedektif edasıyla araştırmamalısınız. Bu durum çocuğunuzla aranızdaki güven köprüsünü zedeleyeceği gibi onun sizden gizli şeyler yapmasını teşvik edecektir. Yetişkin bir insan muamelesi görmek ergenler için psikolojik bir ihtiyaçtır. Ergenin bu ihtiyacı karşısında duyarlı olmalı ve ona çocuk muamelesi yapmamalısınız. Ergenin kendi adına karar verebilmesi müsaade etmelisiniz. Bu yaklaşımınız ergenin özgüven gelişimine katkıda bulunacağı gibi ergenin size olan sevgisinin de derinleşmesini sağlayacaktır."