Serebral palsi (SP) hastalığında çocuk ortopedisini ilgilendiren, en sık görülen problem çocukların parmak ucunda yürümesidir. Bunun nedeni sıklıkla ya aşil tendonunun kısalığı ya da kaval kemiği arkasındaki kalf kasının (gastrocnemius) kısalığıdır.
#Serebral PalsiAşıların otizm yaptığına yönelik yanlış ve temeli olmayan iddialar yüzünden çocukların ölümcül sonuçları olan bulaşıcı hastalık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, aşılamanın önemine işaret ediyor. “Aşılar otizme neden olmaz” diyen uzmanlar, aşı yaptırmamanın çok ciddi bir çocuk ihmali olduğuna dikkat çekiyor.
#AşıOyuncu, yönetmen, oyun yazarı, eğitmen… O, on parmağında on marifet olanlardan… Mesleğini tutkuyla yapanlardan… Sektördeki zorluklara, gelişen olumsuz dünya şartlarına rağmen hayata umutla bakanlardan… İnsanı insanla anlatan oyunculardan Sevtap Çapan’la; bu aralar heyecanını yaşadığı kitabı, yazıp yönettiği oyunu, oyunculuk, tiyatro, sahne üzerine konuştuğumuz keyifli bir sohbet, sanata ve hayata dair satır aralarından.
#Sevtap ÇapanErken çocukluk döneminde ortaya çıkan savant otizmi sendromu nörogelişimsel bozuklukları içinde yer alan bir sağlık sorunudur. Doğru adı Otizm Spektrum Bozuklukları (OSB), olan bu hastalık birçok farklı belirtilerle kendisini gösterebilmektedir. Hastalık hakkında bilgi edinmek isteyenler, savant sendromu belirtilerini araştırıyor. Peki, savant sendromu nedir? Savant otizmi belirtileri nelerdir? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Savant Sendromu Nedir?Otizm ve savant sendromu bir dizi projesiyle yeniden gündeme geldi. Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve nöro-gelişimsel bir bozukluk olan Otizm, beyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Peki, otizm nedir? Otizm ve savant sendromu arasında nasıl bir ilişki var? İşte, otizm ve savant sendromuyla ilgili detaylı bilgi...
#Otizm NedirÇocuklarda parmak ucunda yürüme, yürümenin başlangıç döneminde sıklıkla görülen ve çocukların %5-%12’sini etkileyen bir yürüme şeklidir. Bu yürüme şekli altta yatan nörolojik bir problem yoksa 2 yaşına kadar normal kabul edilebilir fakat sonrasında da devam eden parmak ucunda yürüme durumunda profesyonel yardım alınması gereklidir.
#Kalıcı BozukluklarBebeklerin yürüme aşamaları nelerdir? Bebekler kaç aylıkken yürüteç kullanılmalı? Bebeklerde yürüteç kullanımı zararlı mı? Bebeklerde yürüme aşamalarını ve yürüteç kullanımına dair merak ettiklerimizi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semra Akkuş Akman'a sorduk.
#BebekbebeksagligiOtizm Federasyonu Başkanı Veysel Şahin, ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (CDC) yayınladığı rapora göre, otizmin tüm dünyada artık 68 çocukta bir görüldüğünü belirterek, "Bu rakam gittikçe yükseliyor. Amerika'da artık otizmin ele alınması gereken bir konu olduğu yönünde bildiri yayınlandı. Otizm dünya boyutlarında çocukları ve insanlığımızı tehdit ediyor" dedi.
#OtizmHalk arasında spastik çocuklar olarak bilinen SP’li (Beyin felçli) çocukların tedavi görme oranının yüksek olduğu illerden olan Başkent’te uzmanlar erken teşhis konusunda uyarıda bulunuyor: “Beş yaşına kadar kesin bir tanı koymak çok zor olsa da belirtilere muhakkak dikkat edilmeli.”
“Ankara güzellik kraliçesiyle söyleşi yapmak, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü’nün demecini yazmaktan çok daha ilginçti.” Usta gazeteci Altan Öymen, Öfkeli Yıllar kitabında mesleğinin ilk yıllarını anlatırken kurmuştu bu cümleyi. 1951 Ankara Güzeli Birsen Demirbaş’ı karşısına aldığında henüz 19 yaşındaydı Öymen. Aradan 58 yıl geçmiş. Milletvekilliği, bakanlık hatta CHP Genel Başkanlığı’nı katmış CV’sine.
İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Otizm Birimi 29 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında 'Otistik Sempozyumu'nu düzenliyor. Sempozyum, eğitim, bilimsel tedavi, tanı koyma sürecini standartlaştırma, eğitim olanağı sunma ve sürdürmenin yanı sıra deneyimleri paylaşma amacı taşıyor. Türkiye'de 150 bin otistik çocuk ve yetişkin bulunduğu tahmin ediliyor.<br>
Ayak bileği, vücudun en ilginç, en fazla ağırlık taşıyan eklemidir. Artrit gibi enflamatuar durumlar, yaşlanma ve osteoartroz gibi dejeneratif durumların kıkırdak yüzeyini bozabileceğini ve sinovyal sıvının kalitesini değiştirebileceğini ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, topuk ve ayak bileğinde görülen ağrıların nedenlerini anlattı.
#SağlıkSerebral palsili çocukların yürüme problemlerine çözüm olabilmek için proje geliştiren lise öğrencisi Ayşe Sena Nur Topal, Google Bilim Fuarı 2018'de Mühendislik Kategorisinde Avrupa, Afrika ve Ortadoğu 13-15 Yaş grubunda bölge finalisti oldu.
#BilimÇarpık ayak veya literatürdeki adıyla “talipes ekino-varus deformitesi” gözle tespit edilebilen ve en sık karşılaşılan doğum anomalilerinden birisidir. Bölgesel ve ırklara göre değişiklik gösterebilmekle birlikte ortalama her yaşayan 1000 doğumun birinde karşılaşılabilmektedir. Tedavi edilmediği veya yanlış tedavi edildiği durumlarda maalesef hayat boyu sürebilecek ciddi sosyal, ekonomik ve toplumsal problemlere yok açabilecek bir sorundur. Oluşumunda şimdiye kadar tespit edilebilmiş bir sebep bulunmamaktadır.
#Çarpık Ayak Tedavisi