Paylaş
Bebeklerin yürümeye başlaması aileleri için çok heyecan verici bir adımdır. Bebeklerin yürümeye başlamadan önceki öncül hareketi bir mobilyaya tutunup ayağa kalkmalarıdır, ardından sıralamaya, bir süre sonra ellerini bırakıp ayakta durmaya başlarlar. İlerleyen dönemde bebeğin kas gücünün artışı ve cesaretini toplaması ile bebek yürümeye başlar. İlk yürüme adımlarında kollarından güç almak için kollarını iki yana açarlar, ardından hızlı yürüme başlar.
Yürümenin başlangıcı bebekten bebeğe değişir, 9-18 ay arası beklenilen yürüme süresidir. Bebekler en sık 12-15 ay arasında yürümeye başlar. Bebeklerin yürümeye başlamasında cesaret çok önemli bir faktördür, bebekten bebeğe değişir.
Hızlı emekleyen bebekler ihtiyaç duymadıkları için daha geç yürüyebilirler. Bebek yürüme aşamasında ciddi bir hastalık geçirirse yürümesi gecikir. Çok korumacı büyütülen, yere bırakılmayan bebekler geç yürüyebilir.
18 ayı geçip yürüyemeyen bebeklerin aileleri mutlaka bir hekime başvurmalıdır. Geç yürümenin çoğu zaman bir nedeni saptanamaz. Ama bebeğin başını tutma, desteksiz oturma vb. nörolojik basamaklarda gerilik yaşanmışsa altında ciddi bir nörolojik sorun saptanabilir.
Bebeklerde yürüteç kullanmayı önerilmez. Yürüteç kullanan bebeklerde her türlü ev kazası sıklığı daha fazladır. Bebeğin normalde ulaşamayacağı bir yere uzanıp yanması veya merdivenden yuvarlanması yürüteçle sık yaşanılan kazalardır. Ayrıca parmak ucunda yürüme yürüteç kullanan bebeklerde daha sıktır.
Yürüme başlangıcındaki bebeklere ev ayakkabısı kullanımı yanlış bir uygulamadır, bebeğin çıplak ayak veya çorapla yere basması ayaklarını daha iyi hissetmesini sağlayarak yürümeyi kolaylaştırır. Bebek ancak dışarıda yürümeye başladığında rahat, çok sert olmayan önünde boşluk olan ayakkabı giyindirilir.
Paylaş