Parmak emme durumu; çocuklarda herhangi bir patolojik etmen olmadan 4 yaşına dek görülen bir davranış şeklinde tanımlanabilir. Bebekler için emme refleksi doğumdan hemen sonra başlamaktadır. Emme davranışının asıl amacı, beslenmedir. Daha sonra alışkanlık durumuna dönüşmesi olağandır. Bu dönem içerisinde bebekler parmak emerek haz alır. Bu durum çocukluğa kadar sürebilmektedir. Peki çocuklarda parmak emme davranışı neden olur ve nasıl tedavi edilir? İşte detaylar.
#Çocukİngiliz kraliyet ailesinin çok uzak olmayan geçmişine şöyle bir bakarsak en çok hangi üyesini, yarattığı skandallarla hatırlarsınız? Elbette yıllar boyunca göz önünde olmayı sürdüren bu ailenin adı skandala ya da skandal niteliğindeki olaylara karışmayan bir üyesi yoktur. İçlerinde öyle biri var ki bu konuda onu geride bırakabilmiş kimse yok şu ana kadar.
#Sarah FergusonÇocuklarda ya da bebeklerde kaba ve ince motor aktivitelerde gelişimsel gecikmeler ailelerin endişelenmesinin en büyük sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının normal büyüme ve gelişimlerini takip etmesi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda ise doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilecek nörolojik bozukluklardan büyümeyi ve gelişmeyi etkileyen kas-iskelet sistemi sorunlarına kadar birçok problemi kapsayan ‘Pediatrik Rehabilitasyon’ ön plana çıkıyor.
#BebekÇocuklarda tırnak yeme probleminin altında birçok sebep yatıyor olabilir. Bunlardan bazıları stres ve endişe, can sıkıntısı veya güvensizlik duygusu olabilir. Bazı çocuklar bu davranışa yaşadıkları stresten kurtulmak ve sonrasında rahatlamak için başvurabilirler. Bazen de çocuklar bu davranışı çevresindeki insanlardan görüp taklit edebilir veya ailenin geçmişinde tırnak yeme alışkanlığı olan farklı bireyler olduğu görülebilir.
#ÇocukTırnak yeme, çocukluk döneminde en sık karşılaşılan zararlı alışkanlıklardan biridir. Kimi zaman ergenlik döneminde hatta yetişkinlik döneminde de devam ettiği görülmektedir. Çocuğunuzun tırnak yeme davranışını bırakmasına yardımcı olabilmeniz için, öncelikle bu davranışın altında yatan nedenleri bilmeniz önemlidir.
#Tırnak YemeTırnak yeme davranışı genellikle 3 yaşından itibaren ortaya çıkan uyum ve davranış bozukluğu olarak kabul edilmektedir. Tırnak yeme alışkanlığı sinirlenmeye, heyecana bağlı olabilirken, obsesif-kompulsif bozukluk sebebiyle de oluşabilmektedir. Bu durumla her ebeveyn karşılaşabilir.
#Çocuklar Neden Tırnak YerEMDR terapisi, tam açıklamasıyla göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelmektedir. EMDR hızlı sonuca ulaştıran çok güçlü bir psikoterapi tekniğidir. Bu terapi yaklaşımının en önemli özelliklerinden biri ise yaş sınırı olmaksızın uygulanmasıdır, yani küçük bir bebeğe dahi uygulanabilir. Çocuk ve ergenlerde oldukça hızlı cevap veren bu terapi tekniği, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) gibi birçok sağlık ve devlet kurumu tarafından onaylanmıştır.
#EmdrToplumda “saç koparma hastalığı” olarak bilinen Trikotilomani (TRK) hastalığı ile beraber depresyon gibi diğer psikiyatrik hastalıklara da rastlandığına dikkat çeken uzmanlar, dürtü bozuklukları içinde sınıflandırılan hastalığın ilaç tedavisi ve davranış terapisiyle ortadan kalktığını söylüyor.
#Üsküdar ÜniversitesiÇocuk tacizi Kayseri’de kaybolan çocukların korkunç sonunun ortaya çıkmasıyla yine gündemde. Ailelerin çocukların tacizden korunmasıyla ilgili bilgi sahibi olması çok önemli. Christiane Sanderson, Sistem Yayıncılık’tan çıkan ‘Çocuğun Cinsel Eğitimi ve Tacizden Korunma Rehberi’ kitabında tacizden nasıl korunacağını ve bir tacizcinin nasıl tanınacağını örneklerle anlatıyor.
Çoğunlukla herhangi bir sebepten dolayı anne-babasına kızan, onlara karşı öfke duyan, okulda arkadaşlarına kendini doğru biçimde ifade edemeyen çocuklar bu nedenle kaygılanıyor ve bu sıkıntısını tırnak yiyerek ifade ediyor. Tırnak yeme alışkanlığı o kadar yaygın ki, her üç çocuktan, her iki ergenden biri tırnaklarını yiyor.
Küçük çocuklarda tırnak yeme, parmak emme, kekemelik gibi sorunlara sıkça rastlanıyor. Bu sorunları anlayışlı ve uzlaşmacı bir tavırla çözmek gerekiyor. Psikolog Bengi Semerci, çocuklara belli etmeden, dikkatini başka tarafa çekerek bu davranışları bıraktırmak gerektiğini söylüyor.<br>