Güncelleme Tarihi:
Parmak emme davranışı; genel olarak çocuklarda 4 yaşına kadar görülen bir davranış türüdür. Bu davranış aslında bebeklik döneminde doğumdan itibaren başlayan bir davranıştır. Emme refleksi, beslenme hedefiyle başlamaktadır. Parmak emme davranışı, daha sonradan alışkanlık haline dönüşebilir. Bu dönem içerisinde bebekler, parmak emmekten hoşlanırlar. Gün geçtikçe eline geçirdiği her türlü şeyi emmek isterler.
Bebeklerin etraflarında gördükleri nesneleri emmesi, onların hem dış dünyayı tanımalarına hem emme içgüdüsünü doyurmasına yardımcı olur. Bu davranışları ile bebekler, dış dünyanın tadına bakmak istemektedirler. Büyüyen ve gelişen bebekler yeni şeyler keşfeder, belli bir süre sonra da emme davranışından vazgeçerler. Daha sonraki gelişim dönemlerinde bebek, parmak emmeye devam ediyor ise bu durumun artık problem olduğundan söz edilmesi doğru olacaktır. Parmak emme alışkanlığı, çocuk için ruhsal gerginlik ve psikolojik bir sorun anlamına gelmektedir.
Çocuklarda Parmak Emme Davranışını Nedeni Nedir?
Parmak emme davranışı; bebekler için doğuştan gelen emme refleksine bağlı şekilde, psikolojik anlamda herhangi bir neden olmadan görülebilen bir davranış türüdür. Bununla beraber bebeklerin belirli bir bölümü emme davranışını genelleştirmek isteyebilir ve etrafında var olan her şeyi emmek isterler. Bebeklerin neredeyse hepsi; başparmak ve başka parmaklarını, ayak parmaklarını dahi emerler. Bebeklerin yaklaşık şekilde yüzde 75'i, 1 yaşını doldurana dek parmak emmeye devam etmektedir. Ancak zaman içerisinde ve yaş ile bu durumun azalması da beklenir.
Çocuklarda parmak emme; 4 yaşından sonra devam edebilmektedir. Bu durumun birçok sebebi olabilir. Bunlardan en önemlisi ise, çocuğun aileyle kurmuş olduğu iletişimdeki eksiklikler ve bozukluklardır. Ebeveynleri açısından davranışları kısıtlanan, baskı gören çocukların neredeyse hepsi, kendilerine güvenme konusunda problem yaşadıkları için parmak emme davranışı göstermektedirler. Ebeveynleri devamlı tartışan çocuklar, anne ve babaları boşanmış olan çocuklarda parmak emme davranışı sergileyebilirler.
Çocuklar için parmak emme; çocukların bebeklik dönemine bağlı kalmak istemeleriyle açıklanmaktadır. Bu konu; çocukların problemlerinin farkında olunmadığı bir döneme gereksinim duyması olarak da yorumlanmaktadır. Çocuklar; korktukları zaman, mutsuz olduklarında ve yalnız olduklarını düşündükleri zaman parmak emme gereksinimi duyabilirler.
Çocuklarda parmak emme; genel olarak uykunun işareti olabilmektedir. Uykusu gelen çocuklar, parmak emme davranışını sıklıkla yapmaktadırlar. Diş çıkarma konusunda parmak emme davranışı sıklıkla görülebilir.
Aile içerisinde devamlı annelerinden uzun bir zaman boyunca ayrı kalan çocuklar, parmak emme gereksinimi hissederler. Aile içerisinden birisinin vefat etmesi, çocukların parmak emme davranışının daha uzun dönemli ve daha şiddetli olmasına neden olur. Parmak emme davranışının sergilenmesinin diğer bir nedeni; kardeşlerin varlığıdır. Çocuklar, kardeşleri oldukları zaman ebeveynlerin onları sevmeyeceklerini ve ilgilenmeyeceklerini düşünürler. Bu yüzden dikkat çekme amaçlı bu davranışı sergileyebilirler.
Çocuklarda Parmak Emme Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda parmak emme davranışı; ilerleyen yaşlarda da sürüyor ise ve ebeveynler bu konu hakkında ne yapılması gerektiğini bilmiyorsa; alanında uzman olan çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanlarından destek almalarında yarar bulunmaktadır. Psikolog yardımıyla beraber çocuğun bu davranışının altında yatan sebepler anlaşılarak, çözüm yolları geliştirilmektedir. Bu şekilde çocuklar için parmak emme tedavisinin gerçekleştirildiği söylenebilir.