Çocuğumun nesi var

Güncelleme Tarihi:

Çocuğumun nesi var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2001 00:00


Çiğdem ORHAN
Haberin Devamı

Kızım parmak emiyor

SORU: Çalışan bir anne olarak çocuğuma gereken ilgiyi noksansız yapmaktayım. Ancak; gerek kreşte, gerekse evde mutlu bir çocuk olan oğlumun geceleri parmak emmesinden tedirgin olduk. Ne yapabiliriz?

CEVAP: Çocukların da biz yetişkinler gibi günün gerginliğini ya da yorgunuluğunu gidirmek için çeşitli davranış tepkileri vardır. Bazen de gün içinde anne yoksunluğundan kaynaklı bir sığınma duygusu yaşanabilir. Parmak emme ise çocuklarda yaşanılan böylesine duyguların dışa vurumudur. Bu davranışı sorunlu bir kalıba sokmak doğru olmaz.

İletişim sorunu

SORU: Çocuklarım çok içe kapalı ve benim istediğim iletişimi kuramıyorlar. Oysa eşim ve ben arkadaş çevresi olarak zengin ve misafir ağırlamayı seven insanlarız. Arkadaşlığın güzelliklerinden bahsediyoruz ancak yine de çekingen tavırları bizi rahatsız ediyor.

CEVAP: Birçok anne ve baba, çocuklarının da kendilerine benzemelerini ve aynı hislerle davranmalarını isterler. Oysa onlar, her ne kadar bizim çocuklarımız olsa da bizden farklı bir kişilik geliştiriyor ve kendi yapılarını çevrelerindeki örneklerle oluşturuyor. Çocuklar dış dünyadaki iletişimlerini farklı yollarla kurabilirler. Bu bağlamda onlara ancak yol göstermek, fırsat yaratmak ve saygı duyarak güven duygularının gelişimini sağlamak daha da yaralı olacaktır. Çocuklarınızın çevresiyle güvenli iletişimler kurabilmeleri için kendi yeteneklerine ve kişiliklerine güvenmelerini desteklemek ve güçlendirmek sizin elinizde.

Çiğdem ORHAN

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı

Faks: 340 35 24

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!