Çek elini çocuğumdan!

Güncelleme Tarihi:

Çek elini çocuğumdan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2011 00:00

Çocuk tacizi Kayseri’de kaybolan çocukların korkunç sonunun ortaya çıkmasıyla yine gündemde. Ailelerin çocukların tacizden korunmasıyla ilgili bilgi sahibi olması çok önemli. Christiane Sanderson, Sistem Yayıncılık’tan çıkan ‘Çocuğun Cinsel Eğitimi ve Tacizden Korunma Rehberi’ kitabında tacizden nasıl korunacağını ve bir tacizcinin nasıl tanınacağını örneklerle anlatıyor.

Haberin Devamı

BUNLARI YAPIYORSA DİKKAT!

* Oyuncaklarına ya da eşyalara uygunsuz bir cinsel tutumla muamele ediyorsa,
* Kabus görüyor, uyku sorunları yaşıyorsa,
* İçine kapanıyor ya da yanınızdan ayrılmıyorsa,
* Kişilik değişiklikleri gösteriyor, güvensiz görünüyorsa,
* Altını ıslatma, parmak emme gibi daha küçük yaşlarda sergilediği davranışlara döndüyse,
* Belirli yerlere ya da insanlara karşı nedeni anlaşılamayan bir korku duyuyorsa,
* Öfke patlamaları yaşıyorsa,
* Yeme alışkanlıklarında ani değişimler gösteriyorsa,
* Cinsel organlarında ya da bedeninin diğer yerlerinde açıklanamayan ağrı ya da morluklar varsa,
* Ketumlaştıysa, normalde sizinle paylaştığı konularda konuşmuyorsa,
* Açıklayamadığı hediyeler ya da para getiriyorsa çocuğunuzun tacize uğradığından şüphe etmeniz ve araştırmanız gerekebilir.

Haberin Devamı

ANNE-BABALARA ÖNERİLER

* Her zaman çocuğunuzun nerede ve kiminle olduğunu bilin.
* Eve dönmesi gereken saati belirleyin ve bunu geçirmesini istemediğinizi açık bir dille ifade edin.
* İhtiyaç duyduğu anda size ulaşabilmesi mümkün olsun.
* Çocuğunuzla açık, güvenilir ve dostça bir ilişki kurun.
* Birlikte zaman geçirin.
* Korku ve endişelerini dikkatlice dinleyin. Bir şey anlatmak istediğinde mutlaka zaman ayırın ve her konuda konuşabileceği mesajını verin.
* Ona aşırı ilgi gösteren kişilere karşı dikkatli ve uyanık olun.
* Çocuklarınıza hediyeler veren, sinemaya ve yemeğe götürmek isteyen tanıdıklarınıza karşı dikkatli olun.
* ‘Uygun’ ve ‘uygunsuz dokunuş’ farkını öğretin. İyi ve kötü temaslar hakkında konuşun.
* Bedeninin sınırlarıyla ilgili bilgi verin. İzin almadan siz de onun bedenine dokunmayın.
* Çocuğunuza onu endişelendirecek şekilde davranan biri olduğunda, bunu sizinle her zaman paylaşabileceğini hissettirin.
* Yanlış olduğunu hissettiği ya da onu korkutan bir davranışı reddetme konusunda güven verin.
* Sır saklamanın doğru olmadığını hissettirin. Yaptığı kötü bir şeyi paylaştığında aşırı tepki vermeniz onu çekingenleştirir.
* Tacize uğrayan çocukların sergilediği belirtileri öğrenin ve onu yakından gözlemleyin.

Haberin Devamı

Göster amcalara pipiyi demeyin
PSİKOLOG BİRSEN ÖZKAN

Cinsel Eğitim Dizisi’nin editörü psikolog Birsen Özkan; çocuklara yönelik cinsel istismar ve tecavüz olaylarının artışıyla ilgili şunları söylüyor: “Amerika’da cinsel taciz ve tecavüze uğrayan çocukların aile yapılarının incelendiği bir araştırmada bu çocukların ailelerin tümünün, çocuklarını baskıcı bir eğitimle büyüttükleri saptanmış. Çocuk evde ana-babasına ‘hayır’ demeyi öğrenemediği için bütün büyüklere ‘sessizce itaat’ ediyor. Tacize karşı koyamıyor.” Özkan’a göre aileler çocukların cinsel eğitimine önem vermeli ve temizlik dışında cinsel bölgelerine değmemeye de özen göstermeli. ‘Göster amcaya pipini’ şakaları yapılmamalı, ana-baba da özel bölge mahremiyetine önem vermeli. Anlatılanları anlayacak yaşa geldiğinde (3-4 yaş) ‘Herhangi bir büyük dokunmak, öpmek isterse hemen ‘hayır’ de. Devam ederse babama/anneme söylerim, diye yanından uzaklaş, hemen bize koş ve anlat’ diye yüreklendirilebilir. Özkan; cinsel eğitimin fen derslerinin konusu olmaktan çıkarılması ve ön ergenlik çağındaki her çocuğun okuyacağı bir gelişim konusu olarak müfredatta olması gerektiğini de söylüyor.

Haberin Devamı

KIZ-ERKEK FARK ETMİYOR

Tacize uğrama noktasında kız ve erkek çocukların aynı oranda risk altında olduğunu belirten Christiane Sanderson, internet ve cep telefonu alanındaki güncel gelişmeleri de göz önüne alarak; istismarcıların, çocukları, ebeveynleri ve diğer yetişkinleri kandırıp hedefteki çocuğa ulaşma girişimlerinden alıkonulmasına dair bilgiler veriyor. Çocukların normal cinsel gelişimini anlatarak ebeveyn ve öğretmenlerin, bunu normal seyretmeyen cinsel gelişimden ayırt etmelerini ve istismarın uyarı işaretlerini tanımalarını sağlıyor. Taciz ve tacizci yetişkinler tehlikesinden açıkça bahsetmenin çocuğun tacizden korunabilmesi için yeterli olmadığı belirtiliyor. En çok 4-11 arasında tacize uğrandığı belirten Sanderson, çocukların bazı davranışlar sergilediği durumlarda ebeveynlerin tacizden şüphelenmesi gerektiğini vurguluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!