Paris’e gidip Eyfel’i, Louvre Müzesi’ni, Ressamlar Tepesi’ni görmenin keyfi bir başka ama şimdi özellikle edebiyatseverler için tatlı mı tatlı, bol kahve kokulu iki özel kafeden söz edeceğim. Bu iki mekân, Paris’i Paris yapan efsanelerin vakitlerini geçirdikleri özel yerler arasında. Bir Nâzım sever olarak Prag’da Slavia Cafe’ye hangi heyecanla gittiysem bu iki mekanı da işte bu merak ve heyecanla keşfettim.
#ParisBugüne kadar Christoph Colomb, Arabistanlı Lawrence ya da Vasco De Gama gibi birçok kaşifin ismini duymuşsunuzdur. Dünyayı baştan aşağı gezen bu gezgin isimler yaptıkları keşifler, geziler, yazdıkları kitaplarla tarih sahnesindeki yerlerini aldılar. Peki ya bu isimlerin yanına Gertrude Bell, Osa Johnson ya da Valentina Tereshkova kadınlar eklesek… Farklı kültürler, sosyal çevreler ve bölgelerden gelen bu kadınlar en az erkek meslektaşları kadar tarihte iz bıraktılar. Onlar için birçok şey söylenebilir, ama emin olmamız gereken tek şey, keşfetmeye ve yeni şeyler öğrenmeye karşı duydukları büyük açlık. İşte size dünyayı değiştiren gezgin kadınlar…
#GezginYılın son gününde bir seyahat bilançosu çıkarmaya ne dersiniz? Bu yıl kaç güzel şehir keşfettiniz, 2012’den hangi unutulmaz hatıralar kaldı geriye? Yekün sizi mutlu etmiyorsa, 2013 için hayal kurmanın tam zamanıdır. “Seyahat Mektupları” yazarı 11 okurumuz yılın unutulmaz gezilerini, 2013 hayallerini anlattı.
İzmir’de yaşayan Gözde Yenipazarlı Dinler (32), Dokuz Eylül Üniversitesi’nde araştırma görevlisi. 19 yaşından itibaren seyahati tutku haline getirmiş. Gezi notlarını, fotoğraflarını blog’unda yayımlıyor. Dinler’in etkilendiği yerlerden biri de Bonn kenti yakınlarındaki Stadt Blankenberg. 600 yıl boyunca şehir devlet olan kasabayı anlatırken “Orman ortasında ada gibi kalmış, tarihi yapılarla süslü güzel bir ortaçağ kenti” diyor.
Çocukken beni en çok sürükleyen kitapların başında Jules Verne’nin Mişel Strogof romanı gelir. Çarlık Rusya’sında geçen öykünün kahramanı Strogof, sarayın özel haberci birliğinin seçkin subayıdır. Tatarlar Çar’a karşı ayaklandığında, Doğu Sibirya’nın başkenti İrkutsk’ta mahsur kalan Çar’ın kardeşi Grandük’e özel bir mesaj götürmek üzere Moskova’dan yola çıkar.
TAM 187 kitap yazan tarihçi büyüğümüz, üstadımız Cemal Kutay aramızdan ayrıldı. 97 yaşında idi. Çok ilginç, bazıları ’tartışılan’ eserler, belgeseller, anılar, tarih kitapları yazmıştı. Birkaç gün önce bir kitabını bitirmiştim: "Sultan Abdülaziz’in Avrupa Seyahati". Okurken bazen düşündüm, bazen kahkahalarla güldüm.