“Basit bir soğuk algınlığı gibi başlıyor, burun ve geniz akıntısı, boğazda yanma ile devam ediyor, üstüne baş ağrısı ve öksürük de eklenince yatağa düşürüyor, bir türlü geçmek bilmiyor, tam geçecek gibi oluyorken tekrar başlıyor.” Son günlerde bu şikayetleri çevrenizdeki pek çok insandan duymuş ya da bizzat kendiniz yaşıyor olabilirsiniz. Kafamızı nereye çevirsek hasta olan birine denk geliyoruz. Vakalar o kadar arttı ki hastanelerin acil servilleri hasta dolup taşmaya başladı. Peki grip vakalarının bu kadar artması normal mi? Paniğe neden olacak bir durum var mı? İnfluenza neden bu kadar zor iyileşiyor? İlaç kullanmak gerekir mi? Antibiyotikler işe yarar mı? Prof. Dr. İftihar Köksal ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gültekin Akyol, son zamanlarda artan influenza vakarını değerlendirdi.
#SağlıkMagazin dünyasını yakından takip edenler ünlü evliliklerinin ne kadar kısa ömürlü olduğunu, bazen günlerce süren gösterişli düğünlerin ve geçen mutlu günlerin ardından yıldız isimlerin birbirleriyle adeta kanlı bıçaklı hale gelip kimi zaman evliliklerinden bile uzun süren boşanma davalarıyla uğraştığını iyi bilir…
#Ben StillerAlmanya’da aşırı sağcı AfD’ye verdiği destek ve Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Başbakan Olaf Scholz’a ettiği hakaretlerle tepki çek ABD’li milyarder Elon Musk, günlerdir beklenen ‘X’teki canlı yayını gerçekleştirdi. Musk ile AfD Eş Başkanı ve başbakan adayı Alice Weidel, 1 saat süren sohbetlerinde sürekli Almanya’yı eleştirdiler.
#AVRUPADAN HABERGeçtiğimiz hafta Çin'de başlayan ve Covid-19'a benzerlikleriyle öne çıkan HMPV salgını akıllara "5 yıl önceye geri mi dönüyoruz?" sorularını getirdi. Adı duyulmamış bu virüsün yeni bir hastalık yapıcı mikroorganizma olduğu düşüncesi endişeye yol açtı. Peki HMPV hakkında neler biliyoruz? Gerçekten endişelenmeli miyiz? Uzmanlar ne diyor?
#HMPVPandemi döneminde internetten izlediği keman videosundan etkilenen Büşra Demirel (11), 6 yaşında çalmaya başladığı kemanda emin adımlarla ilerliyor. Ukrayna'dan 2'ncilik ödülüyle dönen Demirel, ABD'de gerçekleştirilecek Philadelphia Senfoni Orkestrası eğitimine katılmaya hak kazandı.
#Büşra DemirelDün akşam haber ajanslarına düşen bir ölüm haberi Hollywood’u yasa boğdu. Ünlü oyuncu Aubrey Plaza’nın eşi, yönetmen Jeff Baena Los Angeles’taki evinde ölü bulundu.
#Jeff BaenaEmekli olan ve işgücünden ayrılan nesil, genç nesillerin doldurmakta zorlanacağı bir deneyim ve beceri boşluğu bıraktı. Gençler de ücret ve çalışma saatleri gibi nedenlerle bu işlere yönelmeyince tüm sektörlerde üretimi de olumsuz etkileyen bir ‘nitelikli personel’ sorunu yaşanıyor. Ancak bu Türkiye ile birlikte tüm dünyanın sorunu. ‘Çalışansızlık sendromu’ veya ‘yetenek kıtlığı’ gibi isimler verilen bu durumun hangi ülkede ne durumda olduğunu araştırdık.
#Gamze BALDünya Kupası finali, Putin'in Ukrayna'yı işgali ve Covid-19 pandemisi gibi dünya çapında etkilere sahip olayları öngören yaşayan Nostradamus, 2025 yılı için öngördüğü kehanetleri açıkladı. Brezilyalı Athos Salome, 2025'in "insanlığın teknoloji üzerindeki kontrolünü kaybedebileceği" yıl olacağı uyarısında bulundu.
#2025Güney Kore'de, 179 kişiye mezar olan yolcu uçağının acentelere kiralandığı ortaya çıktı. Jeju Air havayolu firmasına ait uçağın, son 48 saatte 6 ülkeye giderek toplamda 13 uçuş gerçekleştirdiği belirtildi. Öte yandan yaslı ailelerin gözyaşları sel olurken yetkililer, şu ana kadar 141 kişinin kimliğinin tespit edildiğini açıkladı.
#Güney Koreİnsan bir kez anne oldu mu bütün hayatı temelinden değişir... Artık hayatının merkezi o minicik çocuğudur. Üstelik o çocuk büyüyüp yetişkin olsa hatta kendisi ebeveyn olsa da durum değişmez.
#Prenses BeatriceGünümüzde sağlıkla ilgili tartışma konularının başında uzun ömür geliyor. 100 yaşını aşmış insanların sayıları hızla artarken uzmanlar asıl önemli olanın hastalıkların pençesine düşmeden yaşlanmak olduğunu belirtiyor. 102 yaşındaki Hilda Jaffe de bunu başaranlardan. 14 yıldır New York'un en hareketli bölgelerinden birinde tek başına yaşayan ve her işini kendi gören Jaffe, sağlıklı ve uzun ömürlü olmasının ardında yatan sırları anlattı.
#SağlıkÇalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşGeçen hafta sanatçılar Umut Akyürek ve Oktay Ertuğrul ile madde bağımlılığı tedavisi gören kızları Melek Bal’ın süreçlerinde bir aile olarak yaşadıkları zorlukları; Yeşilay Genel Başkanı, psikolog Doç. Dr. Mehmet Dinç ile de geniş bir perspektiften bu illetle mücadelede yapılması gerekenleri konuşmuştum. Çünkü iyi biliyoruz ki Türkiye, artık uyuşturucu ve kumar olarak iki önemli sorunla karşı karşıya. Bu kapsamda Yeşilay, İçişleri Bakanlığı’nın öncülüğünde, bağımlılıklarla mücadele etmek amacıyla, 81 ilde eş zamanlı olarak ‘Bağımsızlık Seferberliği’ başlattı. Detaylarına beraber bakalım.
#Bağımsızlık SeferberliğiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünyanın farklı ülkelerinde kahverengi kokarca pandemisi yaşandığını belirterek, "Biz bununla mücadele ediyoruz. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüz ilgileniyor. Yukarıdan ilaçlayalım kökünü kurutalım gibi bir uygulama yok. Valilerimiz ile bu konuda görüşeceğiz. Kışlak mücadelesini iyi yapmalıyız ve burada halk sağlığı konusu var" dedi.
#İbrahim YumaklıKalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazOsman Bozkurt’un Merdiven Art Space’te açılan sergisi “Hatırla”, İstanbul’un inşa, yıkım ve yeniden inşa süreçlerine tanıklık ediyor. Kentleşme, haritacılık ve demografi üzerine yürüttüğü metodik araştırmalarında sanatçı, kentin sosyal coğrafyasını, mimarisini ve kültürel tarihini inceliyor. Sanatçının İstanbul’un eski Levanten bölgelerinden birinde yer alan atölyesinin bulunduğu binanın hemen yanındaki binada Covid-19 sürecinde başlayan yıkım, “Hatırla”nın tohumlarını atıyor. Bozkurt bu süreçte, sanat pratiğinin bir parçası olarak tanımladığı “Domestik Arkeoloji” üzerine çalışıyor ve araştırdığı yıkıntıların arasında keşfettiği Marsilya tuğlaları gibi yapı elemanlarını sosyolojik boyutuyla inceliyor.
#SergiSinema tarihinin en büyük oyuncuları arasında sayılan ve yaşayan efsane olarak anılan Al Pacino, çocukluğu, oyunculuk serüveni ve 84 yaşında dördüncü kez baba olma tecrübesini anlattığı otobiyografik kitabıyla gündemde…
#Al PacinoOna Hollywood’un yaşayan efsanesi deniyor. Uzun yıllara yayılan, sayısız ödülü kucakladığı oyunculuk kariyerine bakılırsa bu tarif çok da haksız sayılmaz. Ancak efsane oyuncu şu aralar çok başka bir konuyla gündemde.
#Al PacinoKoronavirüs pandemisi sona erdi, milyonlarca insanın ölümüne yol açan, sayısız insanı da birçok sağlık problemiyle yaşamaya mahkum eden kabus sona erdi. Artık grip gibi bir hastalığa dönüşen virüs hâlâ aramızda. Ve bu virüs yüzünden yaşananlar da hâlâ unutulmuş değil…
#Al PacinoGeçmişi 2000’li yılların başlarına uzansa da Covid-19 pandemisiyle birlikte çalışma hayatında yaygınlaşan uygulamalardan biri de ‘işçinin ulaşılamama hakkı.’ Çalışanların herhangi bir yaptırımla karşılaşma kaygıları olmadan, çalışma saatleri dışında işyeri ile dijital iletişimi kesebilmeleri anlamına gelen bu hak, ‘bağlantıyı kesme hakkı’ olarak da biliniyor. Konuyla ilgili son düzenleme ağustos ayında Avustralya’dan geldi. Ülkede yürürlüğe giren yeni yasaya göre, ülkedeki çalışanlar artık mesai sonrası gelen aramaları yanıtlamak ya da mesajları okumak zorunda değil. Başta Avrupa ve Latin Amerika olmak üzere 20’den fazla ülkede de benzer kurallar uygulanıyor
#Gamze BalPandemiyle birlikte esnek çalışma modeline geçen çalışanlar ofise dönüşle birlikte online toplantı yapabilecekleri alana ihtiyaç duymaya başladı. Ofis mobilya sektörü, bu ihtiyacı gidermek için gürültüden izole edilmiş toplantı kabinleri üretti. Fiyatları 3 bin ila 10 bin dolar arasında değişen bu ürünlere en çok büyük ölçekli şirketler ilgi gösterirken, kısa ve orta vadede tüm dünyada yaygınlaşması bekleniyor.
#Hürriyet İKAraştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#Çalışan