Ülkemizde son yılarda ileri düzeyde teknolojik ekipmanların kullanılıyor olması, kaliteli sağlık hizmetlerinin sunulması ve son derece başarılı diş hekimlerinin ve kliniklerin hizmet vermesi, yurtdışından çok sayıda kişinin estetik ve tedavi amaçlı Türkiye’yi tercih etmesini sağladı.
#1Pandeminin estetik sektörüne etkileri ve 2021 döneminde yeni estetik trendleri ameliyatsız gerçekleşen uygulamalar oluyor. Pandemi döneminin medikal estetik uygulamaları alanına etkilerini ve 2021 yılı yeni normal dönemde favori uygulamalarını Dr. Ali Osman Apaydın anlatıyor.
#Pandemi Döneminde EstetikBeslenme Uzmanı Elvan Odabaşı’nın astronotların besinlerinden esinlenerek geliştirdiği peyniraltı suyu tabanlı protein içeceği, afet dönemlerinde sağlıklı beslenme sorununa çare olacak bir işbirliği yarattı. Gönüllü bilim kurulu tarafından geliştirilen ürün için INOGAR, Esenyurt Belediyesi ve Save the Children işbirliğinde kooperatif kuruldu. Kooperatifle hem protein açısından yeterli beslenemeyen gruplara ürün dağıtılacak hem de dezavantajlı kadınlara istihdam yaratılacak.
#AstronotBatı Anadolu Central Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Özer Gürbüz, Sağlık Bakanlığı’nın dijital ve mobil sağlık sistemi için gerekli yönetmelikleri çıkardığını ve talep eden sağlık kuruluşlarını yetkilendirdiğini belirterek, Batı Anadolu Sağlık ve Eğitim Kurumları (BASEK) bünyesinde sağlık hizmeti veren Central Hospital ve Central Medical’in mobil sağlık hizmetlerine başladığını açıkladı. Op. Dr. Gürbüz, “Dijitalleşme ve mobil sağlık sistemlerinin gelişmesiyle artık hastanelere gitmek zorunda kalmayacaksınız” diye konuştu.
#1İzmir’in tanınan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, Düsseldorf’ta klinik açtı. DuePlast adını verdikleri klinik hem Almanya’da yaşayanhastalara hizmet verecek hem de Türkiye’de tedavisi gerçekleşip başta ülkesine geri dönen hastaların tedavi sonrası sağlık takiplerini gerçekleştirecek.
#1Fark yaratan işler, cesur insanlardan çıkıyor. Bunu bir kez daha gördüm. Cesur ve hatta biraz da ‘deli’. Seveni de var, sevmeyeni de... Ama o, heyecan veren işlerin sıradan insanlar tarafından yaratılmadığının en büyük kanıtı. Geçen hafta dünyanın en tanınmış şeflerinden Gaggan Anand’ın Bangkok’ta sadece 14 kişiye servis veren restoranındaydım.
#BangkokMerakla beklediğim ‘Bihter’ filmi geliyor. Tüm filmlerini beğenerek izlediğim yönetmenlerin elinden çıkıyor: Caner Alper ve Mehmet Binay. ‘Zenne’, ‘Çekmeceler’, ‘Bergen’ gibi cesaret isteyen konuları ele alıp izleyiciyi içine alacak ustalık ve teknikte çekilmiş filmlerin referansı ile ‘Bihter’i merakla bekliyor olmamız çok doğal. Ulusal ve uluslararası ödüllerle, 26 yıllık sevgi dolu birliktelikleri ve sanatla ortaya koyduklarıyla kendilerini ‘savaş partnerleri’ olarak adlandırdıkları hayat yolculuklarında hep ilerlemeyi, kalıcı eserler bırakmayı hedeflemişler ve başarmışlar da...‘Bihter’ filmi yılın son çeyreğinde Amazon Prime Video platformunda yayınlanacak; üstelik filmin ilk röportajını bizimle yapmaları ve ilk sizlerin bunu okuyor olmanız ayrı bir güzellik.
#1Sentetik elyaftan üretilen mayo kumaşı, özünde pet şişeyle aynı malzemeden yapılıyor. Plaj giyimine yatırım yapan firmalar son dönemde pet şişeleri üretim hattına dahil etti. 2019’da pet şişelerden üretilen geri dönüştürülebilir polyester elyaf kullanımına başlayan Kom’da bu ürünler ihracatın yüzde 20’sini oluşturuyor. 2021’de balık ağları ve pet şişelerden hazırlanan koleksiyonun geliri ise doğayı iyileştiren projelere aktarıldı.
#Pet Şişe‘Harbiye Açıkhava’ konserleri denince akla artık onun ismi geliyor. Geçen senelerde Açıkhava’da en çok konser veren isim olarak adını zirveye yazdırdı. Biletleri her seferinde tükendi. Hayranları şarkılarını bir ağızdan avaz avaz söyledi. Bu sene ona sahnede ‘Başkanlar Korosu’ eşlik ediyor. Yakında yeni şarkısı ‘Herhalde’yi çıkaracak olan Tan Taşçı ile olay yerinde, yani sahnesinde buluşuyoruz. Bodrum’da açacağı vegan restoranı, başarılarını, hayatını ve sırrını konuşuyoruz... Taşçı “Kendimizle savaşarak başarımızı diri tutacağız” diyor.
#TANSayısız faydaları, sunduğu yeni imkânlar kadar tartışmalı yönleri ve potansiyel tehlikeleriyle yapay zekâ her yönden yaşamımızı kuşatmaya devam ediyor. Ben de hayata dahil olduğu yenilikleri ara sıra derlemeler halinde sizlerle paylaşacağım.Bu haftanın en önemli gelişmesiyse ChatGPT’nin muadili Google Bard.
#Umut Fırat EroğluDış görünüşüne önem vermeyen yok denecek kadar azdır. Peki bunun sınırı ne olmalı? Dünyanın en güzel kadınlarından biri olarak kabul edilen Megan Fox’un geçtiğimiz günlerde yaptığı “Çok uzun yıllardır vücut dismorfik bozukluğu ile yaşıyorum” açıklaması, bu sorunu gündeme taşıdı. Biz de konuyu uzmanlarla mercek altına aldık. Haberler maalesef kötü: Bu bozukluğu yaşayanların sayısı Türkiye’de de giderek artıyor. İşte ayrıntılar...
#SağlıkOkul çağındaki çocuklar arasında sıklıkla görülen akran zorbalığı, gittikçe artıyor. Her geçen gün kan donduran olaylar yaşanıyor. Peki ama neden son dönemde bu olayları bu kadar sık görür olduk? Çaresi ne? Zorbalığa uğrayanlar yaşadıklarını, uzmanlar ise çözüm önerilerini anlattı.
#Akran ZorbalığıGezici Festival, 8 Aralık’a kadar Ankaralılarla buluşmaya devam edecek. Hürriyet Ankara’nın sorularını yanıtlayan Festival Yönetmeni Başak Emre ile Sanat Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, festival biletlerinin büyük kısmının başlamadan tükendiğini belirterek, “Bu yıla dek bu kadar yoğun bir ilgi ile karşılaşmamıştık. Ankaralılara teşekkür ediyoruz” dedi.
#Gezici FestivalO, Türkiye’nin en iyi erkek oyuncularından. Canlandırdığı karakterleri hafızamıza kazıyor. Sesi, fiziği ve yeteneğiyle izleyiciyi hep 12’den vuruyor. Kendini ‘duygularıyla hareket eden biri’ olarak tanımlıyor, içgüdülerini asla es geçmiyor. Belki de başarısının ardında yatan sebeplerden biri bu. Engin Altan Düzyatan’la buluştuk; ailesini, hayatını, yeni işini, NFT dünyasında yaptığı girişimleri konuştuk: “Gittikçe olgunlaşıyorum ve zamanımı boşa harcayan, bana bir şey katmayan her şeyden uzaklaşıyorum.”
#Engin Altan DüzyatanAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde 2022 yılı Kasım ayı itibarıyla 317 nakil yapıldığını açıklayan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Dünyanın en çok nakil yapan ülkesiyiz ama bağış yapan ülkesi değiliz. İnsanlar, 'Cana can katın, can olun' gibi cümlelerin anlamını başına gelene kadar anlamıyor" dedi.
#AntalyaTürkiye’de grafitinin ilk temsilcilerinden Tunç ‘Turbo’ Dindaş, küratörlüğünü Nilgün Yüksel’in yaptığı ‘İstanbul’ başlıklı sergisiyle Gümüşsuyu’ndaki Brieflyart’a konuk oluyor. Eserlerinde İstanbul’un imgelerle ironiyi birleştiren Turbo, “Sadece Instagram’da birileri önünde resim çekilsin diye yapılan işleri sevmiyorum” diyor.
#TurboYüzyıllardır sütyen kullanımının memelerin erken sarkmasını engellediği, şekillerini uzun süre korumalarını sağladığı söyleniyordu ama son yıllarda yapılan birçok araştırma bunun aksini savunuyor. Bazı araştırmacılara göre sütyen takmak kadınların göğüslerinin sarkmasını önlemiyor, aksine sarkmasına sebep olabiliyor.
#Sağlıkİnsan yaşarken zamanın ne kadar hızlı akıp gittiğini fark edemiyor, bunu fark edebilmek için arada bir soluklanmak, bir es vermek gerekiyor. Ancak öyle, zamanın bedensel ve zihinsel üzerimizde etkilerini anlayabiliriz. Peki kaçımız hayatımızı yavaşlatabiliyoruz ya da hayatımızı iyileştirmek için değişiklik yapmaya gidiyoruz?
#Dilek Avşar