Tezgâhlarda palamut hem bol hem de ucuz. Neredeyse 1.5 kiloya varan iri balıklar ortalama 10 TL. Bu yıl herkes doya doya lezzetli palamutları yiyor. Peki işin aslı nasıl? Su ürünleri konusunda Türkiye’nin sayılı uzmanlarından Prof. Dr. Bayram Öztürk’e sorduk ve şu cevabı aldık: “Tamam bu yıl bolluk var ama tehlike her yıl daha da artıyor, genç balıkları tutmaya devam edersek 20 seneye sularımızda hiçbir şey kalmayacak.”
#PALAMUTŞimdi tam balık zamanı. Palamut geldi, lüfer geldi, yakında istavritle hamsi de boy gösterir tezgahlarda. Çinekop, çipura ve levreğe sıra gelir sonra. Mevsim sonbahar ya, günler de kısaldı aşikar, ama hálá geceler ılıman. Meyhanelerin masaları hálá dışarda. Şöyle oturup bir sonbahar akşamı tam balık yeme zamanı. Masada buharı tüten rakı bardakları, etrafta anason kokuları.
Bu yıl Karadeniz’de balık az. Bazı balıkçılar yunusların küçük balıkları tükettiğini, yunus avcılığının serbest bırakılmasını istiyor. Karadeniz’e kıyısı bulunan altı ülke tarafından kurulan Karadeniz Ekosistemini İyileştirme Projesi BSERP’in Karadeniz Etkinlikleri Bölgesel Koordinatörü Nilüfer Akpınar ise asıl tehdit altındaki canlıların yunuslar olduğunu söylüyor. Akpınar’ın iddiasına göre dip ve uzatma ağlarla kalkan avcılığı yapanlar yakalanan yunusları denize geri bırakmayıp öldürüyor.
Amerika’da, Nevada’da yaşayan Şefika Hanım bana ‘Boğazlı olduğunuzu biliyorum Serdar Bey’ diye iltifat ediyor ve soruyor ‘Çingene palamudunun bildiğimiz palamuttan farkı nedir?’ (Çocukluğumda, TRT Okul Radyosu'nda bir Kaptan Amca vardı, çocuklara hayvanlar âlemi hakkında hikayeler anlatırdı. Kendimi Kaptan Amca gibi hissettim birden...)
Havaların soğumaya başlamasıyla vatandaşların balığa ilgisi arttı. Bu sene bol olan palamut, tezgâhlardaki yerini çinekop, hamsi, istavrit, tekir, mezgite bıraktı. Ancak lüfer, mevsimi olmasına rağmen azlığıyla dikkat çekti. Hürriyet’e konuşan balıkçılar, lüferin az olduğunu o yüzden fiyatının da yüksek olduğunu söyledi.
#BalıkKasım ayında yemesi en lezzetli olan balık türleri, sofraların baş tacı balığı bu ay bolca tüketmek isteyen kişilerce yoğun olarak sorgulanıyor. Bu konuda uzmanların görüşüne başvurmak isteyen vatandaşlar, Kasım ayında yenmesi önerilen balıkları sorguluyor. Peki, Kasım ayında hangi balıklar yenir?
#Kasım1 Eylül itibarıyla av yasağı bitti, balıkçılar mavi sulara ağ attı. Hallere kasalarla gelen balıklar mezat usulü satıldı, sonrasında tezgâhlarda yerini aldı. Sezonun ilk gününde balık çarşısında palamutun tanesi, hamsi ve istavritin kilosu 70 lira oldu. Bereketli bir sezon bekleyen esnaf “Balık bollaştıkça fiyatlar düşecek” dedi.
#BalıkçıAv yasağının sona ermesiyle birlikte balıkçılar denize açıldı. Ağlarını dolduran balıkçılar balık haline döndü ve satışa başladı. Palamutun çifti 120, lüferin tanesi 90, hamisinin kasası 700, tekirin kasası 150, istavritin kasası 600-700 liradan satılıyor.
#BalıkVücudumuz için oldukça önemli bir besin kaynağı olan balığın lezzeti mevsime göre değişiyor. Mevsimsel özellikler ve hava durumunun da balığın lezzeti ve kalitesine etki ettiği bilinen bir gerçek. Bazı balıklar bazı aylarda çok daha lezzetli oluyor. Peki, Ağustos'ta hangi balıklar yenir?
#Ağustos