Palamut Mevsimi Geldi! İşte Enfes Tarifler
.
Palamut Köftesi
Malzemeler:1 adet palamut balığı, 1 adet soğan, 1 dilim ekmek içi, 2 adet limonun suyu, 1 su bardağı zeytinyağ, 3 çorba kaşığı galeta unu, çam fıstığı, kuş üzümü, tarçın, karabiber, maydanoz, tuzHazırlanışı:Balığın içini temizleyip, bol suda yıkayın. Kılçıklarından kolayca ayrılacak kadar haşlayın ve tencereden çıkarıp, süzün. Siyah etlerini, kılçıklarını ve derisini temizleyin. Kalan eti bir kaba koyun. Soğanı rendeleyin, ekmek içini hafifçe ıslatın yoğurup, ufalayın, yumurtayı biraz çırpın bunları karabiber, tuz, tarçın,üzüm ve fıstıkla berberce balığa katın.Maydanozu ince ince kıyıp, ilave edin. Karışımı iyice yoğurup, küçük köfteler yapın. Zeytinyağını kızdırın, balık köftelerini galeta ununa bulayıp, kızgın yağda kızartın. Limon ve maydanozla süsleyip servis yapın.
Bademli Palamut
Malzemeler:Yarım su bardağı tatlı badem, 400 gram ayıklanıp kuşbaşı doğranmış palamut, 6 dilim esmer ekmek, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 diş dövülmüş sarımsak, 3 dal dereotu, tuz, karabiber, toz kırmızıbiberHazırlanışı:Bademleri kaynayan suya atıp 5 dakika sonra çıkarın ve kabuklarını soyun. İkiye böldükten sonra yapışmaz yüzeyli bir tavaya aktarın. Karıştırarak renkleri dönene kadar kavurun. Ekmekleri yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızartın.Bir çorba kaşığı tereyağını tavaya alıp üzerine kuşbaşı palamut, tuz, karabiber, pulbiber ve toz kırmızıbiber ilave edip soteleyin.Bademleri ilave edip, çevirin. Ocaktan alıp kıyılmış dereotu ekleyin. Sarımsak ve kalan tereyağını karıştırıp kızarttığınız ekmek dilimlerinin üzerine sürün. Bademli palamutu ekmek dilimlerine paylaştırıp servis yapın.
Bosna Usulü Palamut Şiş
Malzemeler:750 gr'lık 1 palamut balığı (kılçıkları ve derisi ayıklanıp, 5 cm boyutlarında kuşbaşı doğranmış), 2 orta boy soğan (dörde bölünmüş), 4 domates (dörde bölünmüş), 250 gr mantar (temizlenmiş), 1 yeşil dolmalık biber (beyaz kısmı ve çekirdekleri ayıklanıp, 2,5 cm boyunda doğranmış), 1/2 su bardağı balık suyu, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kırmızıbiber, 4 defne yaprağı, 1 limon (dörde bölünmüş), 2 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)Hazırlanışı:Dört şiş alıp, her birine sırasıyla balık, soğan, domates, mantar ve biberleri diziniz.Büyük, yayvan bir tabakta balık suyu, zeytinyâğı, tuz ve kırmızıbiberi karıştırıp şişleri tabağa yatırarak oda sıcaklığında 2 saat, ara-sıra döndürerek bekletiniz.Önce, ızgaranızı iyice kızdırınız. Şişleri tabaktan alıp, ızgara tepsisine yerleştirerek, tepsiyi ızgaraya sokunuz. Şişleri ızgarada 6-7 dakika, sık sık döndürerek, çatalla dokunulduğunda balıklar kolaylıkla dağılana kadar kızartınız. Şişleri ızgaradan alıp, her bir şişin ucuna 1 limon parçası ve defne yaprağı sokunuz. Şişleri ısıtılmış bir servis tabağına yerleştirip, üstlerine maydanozu serperek servis ediniz.
Fırında Palamut Pilakisi
Malzemeler:1 adet palamut, 1 adet soğan, 1'er adet limon ve domates, 2 adet defne yaprağı, yeteri kadar ayçicek yağı, yeteri miktarda tuz, yeteri kadar karabiber ve suHazırlanışı:Palamut balıkları ve kuru soğanı halka halka doğruyoruz. Fırın kabının altına soğanları diziyoruz. Üzerine palamut balığını koyuyoruz. Üzerine kabuğu soyulmuş iri doğranmış domates, defne yaprağı, tuzunu, yağını ve yeteri kadar suyunu koyup, en son üzerine limon dilimlerini diziyoruz. 180 derecelik ısıtılmış fırında 25 dakika pişiriyoruz. Soğuk ya da ılık servis edilebilir. Üzerine ince doğranmış maydanoz serpilebilir.
Ispanaklı Palamut
Malzemeler:4 palamut dilimi (her biri 150-200 gr'lık), 60 gr (4 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı (yumuşatılmış), 100 gr ıspanak (haşlanmış ve sıcak tutulmuş), 60 gr (1/4 su bardağı) krema, 1 kahve kaşığı tuz, 1 kahve kaşığı karabiberSosu: 180 gr (12 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı (yumuşatılmış), 1/2 limonun suyu, 1 kahve kaşığı, tuz, 1 kahve kaşığı karabiber, 1/2 kahve kaşığı pul kırmızıbiberHazırlanışı:Önce, ızgaranızı alüminyum kağıtla kaplayıp, kızdırınız. Palamut dilimlerini ızgaranın üstüne yerleştirip, eritilmiş tereyağı her iki yanlarına bir fırçayla sürünüz. Balıkları ızgarada 8-10 dakika, sık sık bir fırçayla üstlerine eritilmiş tereyağından sürerek, hafif kahverengimsi bir renk alıp, yumuşayana kadar ızgara ediniz.Bu arada, haşlanmış ıspanakları bir tahtaüstünde ince olarak kıyınız. Kıyılmış ıspanağı orta boy bir kasede krema, tuz ve biberle iyice karıştırınız. Kremalı ıspanağı ısıtılmış bir servis tabağına döşeyiniz. Bir başka kapta, bütün sos malzemesini çatal ya da yumurta teli ile çırparak karıştırınız. Palamut dilimlerini kremalı ıspanağın üstüne yerleştirip, üstüne tereyağlı sosu döktükten sonra, sıcak sıcak servis ediniz.
Palamut Dolma
Malzemeler:4 küçük palamut, 1 kuru soğan, 1 tatlı kaşığı çam fıstığı, 1 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz, çeyrek demet maydanoz, 1 çay kaşığı yenibahar, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 3/4 çay bardağı galeta unu, 3/4 çay bardağı un, 1 yumurta, tuz, karabiber, ayçiçek yağıHazırlanışı:Palamutların orta kılçığını alın. Soğuk suyla yıkayın ve bekletin. Bir tavada zeytinyağı ile çam fıstığını pişirin. Ufak doğranmış soğanı ekleyin, ince kıyılmış maydanoz, ceviz, yenibahar, karabiber ve tuzu ekleyip karıştırın. Bu harcı palamutların içine yerleştirin.Palamutları önce una sonra yumurtaya ardından da galeta ununa bulayıp kızgın ayçiçek yağında yaklaşık 20 dakika kızartın. Yarım saat bekletin ve ılık ya da soğuk servis yapın.
Fırında Palamut Filetosu
Malzemeler:8 orta boy palamut filetosu (ya da her biri 200 gr'lık 4 palamut dilimi), 1/4 su bardağı zeytinyağı, 1 küçük soğan (ince doğranmış), 3 büyük domates (kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarılmış ve kuşbaşı doğranmış), 1 çorba kaşığı un, 1/3 su bardağı su ya da balık suyu, 1 limon (kalın dilimlenmiş), 4 yeşil sivribiber, 4 defne yaprağıHazırlanışı:1 Çorba kaşığı zeytinyağı ile fırın tepsinizi yağlayınız. Balık filetolarını (ya da dilimlerini) tepsiye yerleştiriniz. Tepsiyi bir kenara bırakınız. Küçük bir tencerede kalan zeytinyağını orta ateşte kızdırınız. Yağ kızınca soğanları ekleyip 2 dakika, karıştırarak pişiriniz. Domatesleri ekleyip, 3 dakika daha pişirdikten sonra unu bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak katınız. Suyu (ya da balık suyunu) ekleyip 6-7 dakika pişirerek, tencereyi ateşten alınız.Tepsideki balıkların üstüne limon, yeşil sivribiber ve defne yapraklarını koyunuz. Tenceredeki sosu üstüne döküp tepsiyi fırına sürerek 10 dakika pişiriniz. Tepsiyi fırından alıp, balık filetolarını bir spatulayla ısıtılmış bir servis tabağına çıkarınız. Tepsideki sosu filetoların üstüne döküp fırında palamutunuzu servis ediniz.
Palamut Yahnisi
Malzemeler:1 Palamut, 2 Şalgam, 4 Çorba kaşığı tereyağ, 3 Soğan, 1 Fincan un, 1 Su bardağı et suyu, yeteri kadar tuz, biber, baharat, 2 HavuçHazırlanışı:Ayıklanmış palamudu yuvarlak yuvarlak kesiniz; az tuzlu suda haşlayınız. Beyaz etlerini ayırıp tencereye koyunuz. Tereyağı ile kuvvetli ateşte çeviriniz. Rengi dönünce bir tutam unla sararıncaya kadar tahta kaşıkla karıştırınız. Sonra içine kestane büyüklüğünde doğranmış, havuç, şalgam, dörde ayrılmış soğan, baharat, et suyu koyup orta ateşte yavaş yavaş pişiriniz.
Palamut Buğlama
Malzemeler:1 yemek kaşığı margarin2 tane domates2 tane limon2 tane soğan2 tane palamut4 diş sarmısakHazırlanışı:PALAMUTLARI İNCE HALKA ŞEKLİNDE KESİP İYİCE YIKAYIP SÜZGEÇTE SUYUNU SÜZÜLMEYE BIRAKALIM BİR TENCERENİN DİBİNE YUVARLAK DOĞRADIĞIMIZ DOMATESLERİ DİZELİM ÜZERİNE TUZLANMIŞ VE DÖVÜLMÜŞ SARIMSAKLARLA KARIŞTIRILMIŞ BALIKLARI YERLEŞTİRELİM BALIKLARIN ÜZERİNEDE HALKA ŞEKLİNDE KESTİĞİMİZ SOĞANLARI KOYALIM EN ÜSTE YUVARLAK ŞEKİLDE DİLİMLEDİĞİMİZ LİMONLARIMIZI DİZELİM VE MAYDONOZLARI DA EN ÜSTE KOYUP YARIM SU BARDAĞI SU VE MARGARİN İLAVE EDİP KISIK ATEŞTE 45-50 DK. PİŞİRELİM.
Fırında Patatesli Palamut
Malzemeler:1-2 adet palamut (ortadan ikiye bölünmüş) , 2 adet patates, 1-2 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 adet soğan, 1 adet limon (dilimlenmiş), Tuz, KarabiberHazırlanışı:Yuvarlak halka halka kestiğiniz patatesleri bir kaba koyun, üzerine 1-2 çorba kaşığı sıvıyağ ile harmanlayın.Çok az yağladığınız borcama alın ve patatesleri dizin.Üzerine karabiber ve pulbiber serpin ve 200 derecede bir 20 dk pişirin.Bu süre fırındaki tepsinin üzerine halka halka doğranmış bir büyük soğanı da dizin. Soğanların üzerine de tuz, limon ve çok az karabiberle harmanladığınız palamutları koyun. 200-230 derecede bir 20-25 dakika üzerlerini kızarana kadar pişirin. Sağlıklı, besleyici, omega 3 yönünden çok faydalı bir öğününüz hazır.