Padişah haberleri sayfasında Padişah hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4343 Padişah haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Fatih Sultan Mehmet surların harcına gül esansı döktürürdü. Kleoptra kakule kokusuyla güvenlik, Yavuz Sultan Selim divan toplantılarında amber kokusuyla güçlü iktidar mesajı verirdi... Kösem Sultan bileklerine tarçın yağıyla masaj yapardı. Koku uzmanı Bihter Türkan Ergül, Bahçeşehir Üniversitesi’nde verdiği derslerde öğrencileri kokuyla tarihe götürüyor.
#KokuEkber ve erşed sistemi Osmanlı döneminde uygulanan bir sistemdir. Bu sistem şehzadelerle yani padişah oğullarıyla ilgilidir. Sistemin uygulanması tarihte bazı kolaylıklar sağladığı gibi olumsuzlukları da söz konusu olmuştur. Ekber ve erşed sisteminin de uygulanmasının belirli bir amacı vardır. Uygulama amacından bir tanesi içteki taht kavgalarını engellemektir. Sistem bu konuda başarılı da olmuştur. İşte, ekber ve erşed sistemi nedir, kim başlatmıştır, maddeler halinde neden uygulanmıştır ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Ekber Ve Erşed Sistemiİskoçya'da nesillerdir aynı ailede olan bir evin çatı katında bulunan beş Osmanlı padişahına ait yağlı boya tablolar, beklenenin çok üzerinde, 1 milyon 346 bin sterline (24.5 milyon TL) alıcı buldu.
#PadişahAmasya’da yaşayan 3 padişah, 12 Cumhurbaşkanı dönemine tanıklık etmiş, 5 çocuk ve 12 torun sahibi Şeker Aslan, 119 yaşına girdi. Ailesince düzenlenen doğum gününde pastadaki mumlara üfleyen Aslan, sağlığını doğal olarak tükettiği yoğurt, tereyağı, bal, ayran ve haşlanmış yumurtaya borçlu olduğunu söyledi.
#Şeker AslanUyuşturucu ve uyuşturucu gelirlerine karşı, 9 ülkeyle birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonu olan "Bataklık Operasyonu" başlatıldı. Hedef kapsamında Türkiye'de 94 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken, 67'si gözaltına alındı.
#Bataklık OperasyonuBursa'da metfun bulunan Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi ile Murad Hüdavendigar (I. Murad), Yıldırım Bayezid, Sultan Çelebi Mehmed ve Sultan II. Murad'ın türbeleri, geçen yıl 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret edildi.
#PayitahtKız Kulesi'nin üzerinde hangi padişahın tuğrasının bulunduğu merak konusu oldu. Konuya dair bilgi almak adına internette araştırma yapan vatandaşlar, sorunun cevabına yanıt arıyor. Peki, Kız Kulesi'nin üzerinde hangi padişahın tuğrası bulunur? İşte, merakla araştırılan bu sorunun yanıtı...
#Kız KulesiAmasya'nın Hamamözü Kaymakamı Kadir Güntepe, 3 hafta boyunca aramalarına cevap vermeyen Spor Genel Müdür Vekili Ömer Altunsoy’a sıra dışı bir yöntemle mesajını iletti. Twitter hesabından Genel Müdür Vekiline "Padişah mısın?" diye seslenen Kaymakam Güntepe, ayrıca internette kişisel sitesinden ‘Spor Genel Müdürü’ne Açık Mektup’ başlığı ile neden aramak istediğini dile getirip, şikayetçi olacağını yazdı.
#AmasyaOsmanlı Padişahı Sultan ikinci Abdülhamid'e 135 yıl önce İspanya'dan hediye gönderilen "mantar meşesi", kabuğunun hafifliği, soğuğa ve sıcağa dayanıklılığı, yanmaması gibi özellikleri nedeniyle birçok sektörde "stratejik ürün" olarak kullanılıyor. Padişah tarafından İzmir Torbalı'da diktirilen fidandan elde edilen tohumlardan, 235 bin fidan üretimi gerçekleştirildi. Torbalı Fidanlık Müdürü Zeki Demir, yaptığı açıklamada, 1879 yılında İspanya Kralı tarafından Sultan ikinci Abdülhamid'e 6 mantar meşesi fidanı gönderildiğini, bunlardan 4'ünün İstanbul'da saray çevresine, diğer ikisinin o dönem sarayın çiftliği olan İzmir Torbalı'ya gönderildiğini anlattı. A.A - KURGU: Levent SERT
#PadişahFatih Sultan Mehmet surların harcına gül esansı döktürürdü. Kleoptra kakule kokusuyla güvenlik, Yavuz Sultan Selim divan toplantılarında amber kokusuyla güçlü iktidar mesajı verirdi... Kösem Sultan bileklerine tarçın yağıyla masaj yapardı. Koku uzmanı Bihter Türkan Ergül, Bahçeşehir Üniversitesi’nde verdiği derslerde öğrencileri kokuyla tarihe götürüyor.
#KokuUsta yazar Sait Faik Abasıyanık, tüm kitaplarının telif gelirini Darüşşafaka’da eğitim gören öksüz ve yetimlere bırakmıştı. Ancak vefatının üzerinden 70 yıl geçtiği için 1 Ocak’ta eserlerindeki telif hakkı kalktı. Hürriyet, manşetinden Abasıyanık’ın vasiyetinin devam etmesi çağrısını yapmıştı. İş Bankası, İthaki ve Can’ın aralarında olduğu yayınevleri, telif gelirlerini Darüşşafaka’ya vermeye devam edeceklerini açıkladı...
#Sait Faik AbasıyanıkRönesansımızın, durgunlaşsa da, 20. yüzyıla büyük bir tarihi kırık ya da uçurumla değil, yoğunluğunu kaybederek ve yavaşlayarak ulaştığı açıktır. Aksi takdirde, 19. yüzyılda orduda tıbbın, kimyanın, veterinerliğin ve coğrafyanın kendi ölçülerimiz içinde gelişmesini; Batı ilmi ve üniversitesine doğru yüksek okullar aracılığıyla atılan adımları izah etmek mümkün değildir. 20. yüzyıl Türkiye’sinin atılımlarının kökü buradadır. Eksikliklerinin ve gereken yoldan sapmalarının köklerini de burada aramak gerekir.
#Türkiye Rönesansı2. Hayat Kitap Kültür Fuarı, 23-29 Aralık 2024 tarihleri arasında Frankfurt/ Bishofsheim’da kapılarını açıyor. Fuarda Türkiye’den öğretim görevlileri ve yazarlar da Avrupalı Türklerle bir araya gelecek. Hayat Kitap Kültür Fuarı hakkında bilgi veren organizatörlerden Sinan Aktürk, şunları söyledi:
#FRANKFURTİstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin büyük prodüksiyonu II. Mehmet Operası’nda (Maometto II) büyük hüzün yaşanıyor. Eserde, Fatih Sultan Mehmet’in atı olarak rol alan ‘Çilli’ hayatını kaybetti. Fatih Sultan Mehmet bugün sahneye atı ‘Çilli’ olmadan çıkacak.
#İstanbul Devlet Opera Ve BalesiOsmanlı döneminde 19’uncu yüzyılda; eğitimde modernleşme adımlarının ilk atıldığı yerlerden biri Sultan II.Abdülhamit tarafından yaptırılan ilkokullar yani ‘iptidai mektepler’. İlk defa karma eğitimin uygulandığı sayıları çok az olmakla beraber kadın öğretmenlerin de ders anlattığı, modern eğitim anlayışını benimseyen bu okullar milli eğitim tarihinde önemli bir yere sahip. Bunlardan biri olan ve İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan okul, bugün hala varlığını koruyarak tarihe ışık tutuyor.
#Sultan II.AbdülhamitCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde, Engelsiz Türkiye Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sırf inancından, başörtüsünden, sakalından dolayı insanların kamusal hayatın dışına atıldığı o kara günler artık geride kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde hangi sebeple olursa olsun kimse dışlanamaz, ikinci sınıf vatandaş olarak görülemez, sosyal, siyasal ve iktisadi noktada kesinlikle geri görülemez. Bunların en başında da engelli vatandaşlarımız yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde, Engelsiz Türkiye Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tek parti faşizmi ve darbe dönemlerindeki gibi makbul olan ve olmayan vatandaş ayrımını asla tasvip etmiyoruz. Sırf inancından, başörtüsünden, sakalından dolayı insanların kamusal hayatın dışına atıldığı o kara günler artık geride kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde hangi sebeple olursa olsun kimse dışlanamaz, ikinci sınıf vatandaş olarak görülemez, sosyal, siyasal ve iktisadi noktada kesinlikle geri görülemez. Bunların en başında da engelli vatandaşlarımız yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTarihçi, rehber ve gezgin Samet Altıntaş’ın dokuzuncu kitabı ‘Evliyâ Çelebi’nin İlk Seyahati’ geçen günlerde çıktı. Altıntaş, Çelebi’nin ilk ayak bastığı şehri, onun izlerini takip edip gezerken tarihçi kimliğiyle önemli bilgileri de literatüre geçirdi: Karagöz gerçekten yaşadı; bir cami inşaatında değil, Pirinç Han’ın inşası sırasında öldü.
#Gülay Barbaros AltanTürk televizyon tarihinin en uzun soluklu dizisi “Arka Sokaklar” 19’uncu sezonuna bu akşam başlıyor. Fenomen dizinin oyuncuları Zafer Ergin, Özgür Ozan, Şevket Çoruh, Oya Okar, Ozan Çobanoğlu, Burak Satıbol ve Ebru Cündübeyoğlu ile yeni sezon heyecanlarını konuştuk.
#Arka SokaklarÖyle ilginç öyle korkunç günlerden geçiyoruz ki; emperyalist ülkeler tarafından köşeye sıkıştırılmış ve dağılmak üzere olan Osmanlı İmparatorluğu’nun bölge bölge paylaşılmış topraklarından bir vatan ve hepimizi Türk Milleti bayrağının altında birleştiren Mustafa Kemal Atatürk adı herkesin birbirini dövmek için kullandığı sopa gibi kullanılıyor.
#AtatürkŞahmeran, İran-Pers mitolojisinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan Maran ismi verilen doğaüstü varlıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan bir varlık olarak bilinir. Şahmeran konusunda türlü rivayetler bulunuyor. Şahmeran Nedir? Şahmeran Hikayesi (Efsanesi) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Şahmeran Nedir?Müzeler artık haftanın belli günleri geceleri de gezilebilirken Hürriyet Topkapı Sarayı’ndaydı. Hürriyet ekibi Osmanlı’nın en ihtişamlı yıllarına tanıklık etmiş sarayın dehlizlerinde dolaştı, sergilenen muhteşem eserlerin yanı sıra az bilinen hikâyelerini de dinledi... Topkapı Sarayı’ndaki en dikkat çekici eserlerden ‘Tılsımlı Gömlekler’ gizemini korumaya devam ediyor. Çin’den Mısır’daki Memlûklere oradan da Osmanlı’ya kadar uzanan ve ‘sihirli’ olduğuna inanılan bu gömlekleri tarihçilere sorduk...
#Topkapı Sarayı157 yıl yaşayarak rekorlar kitabına adını "Dünyanın En Uzun Yaşayan Adamı" sıfatıyla eklemeyi başaran Zaro Ağa, ibretlik yaşam hikayesi ile dikkat çekiyor. Uzun yaşamı ve çok sayıda evliliği dolayısıyla kaç adet torunu olduğuna dair bilgisi olmayan Zaro Ağa'nın, 130 yaşındayken, 90 yaşındaki oğluna bakıcılık yaptığı bilgisi kayıtlarda yer alıyor. Zaro Ağa'nın uzun yaşamı, sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da ve Amerika'da da pek çok bilim insanının dikkatini çeker. Zaro Ağa, ömrünün bir bölümünü Amerika'da geçirir. İşte, Zaro Ağa'nın dillere destan yaşam öyküsüDünyanın en uzun yaşayan adamı Zaro Ağa, 29 Haziran 1934'te öldü. 157 yıllık ömrü sırf süre olarak değil başına gelenlerle de dolu dolu geçen ağayı hatırlama zamanı...
#Zaro AğaÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, doktora tezinde, Çanakkale Savaşları'nda Anzak askerlerinin baskınında şehit olan Sinop Boyabatlı Ömeroğlu Mustafa'nın üzerinden çıkan kendi el yazısıyla yazdığı, vatan sevgisini içeren dizelerin yer aldığı destan, 19'uncu Tümen Komutanı Mustafa Kemal tarafından çoğaltılarak, tüm cephelerde okutulduğunu belirledi.
#AtatürkÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, doktora tezinde, Çanakkale Savaşları'nda Anzak askerlerinin baskınında şehit olan Sinop Boyabatlı Ömeroğlu Mustafa'nın üzerinden çıkan kendi el yazısıyla yazdığı, vatan sevgisini içeren dizelerin yer aldığı destan, 19'uncu Tümen Komutanı Mustafa Kemal tarafından çoğaltılarak, tüm cephelerde okutulduğunu belirledi.
#Mustafa Kemal Atatürk