1839 yılının 3 Kasım’ında okunan fermandan bu yana 185 yıl geçti. Tanzimat Dönemi’nin asıl önemli gelişmesi merkezi devlet teşkilatında yenilenme, taşralarda mahalli halkın kısmen idareye iştirak edilmeye başlaması gibi bir sürecin devam ettirilmesidir. Mühendislik ve tıp eğitimi başlamıştı, bu bir yeniliktir ama asıl önemlisi Türkiye idaresi eğitim alanında büyük bir teşkilatlanma ve ilerlemeye şahit oldu.
#Tanzimat Dönemi‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ ilk yerli operamız ‘Özsoy’un mucizevi bir zaman diliminde (26 gün) yazılma, bestelenme ve sahneye konma sürecini anlatıyor. Yağız Alp Akaydın imzasını taşıyan filmde ana karakter Ahmed Adnan Saygun’u Salih Bademci, Atatürk’ü Ertan Saban, Münir Hayri Egeli’yi Ahmet Rıfat Şungar, Nimet Vahid’i Birce Akalay ve Zeki Üngör’ü de Okan Yalabık canlandırmış.
#Uğur VardanCumhuriyetin 100. yılına ithafen çekilecek “Bir Cumhuriyet Şarkısı” filminin kadrosu belli oldu. İlk Türk operasının bestecisi Ahmet Adnan Saygun’u Salih Bademci, eşi Mediha Boler’i ise Melis Sezen canlandıracak. Filmin provaları yakında başlayacak.
#Melis SezenBugün sahne sanatları, musiki ve opera yayılıyor ama yeterli değil. Konservatuvarların şan bölümleri muganni ve muganniye yetiştiriyor. Bunlar yerkürenin her yerindeler. Avrupa’nın festivallerinde en çok alkışlananlar bizimkiler. Onları dinleyemediğimiz yer ise sadece Türkiye. Türkiye büyük memleket diyorsunuz. Büyüklüğün yansıması aynı zamanda kültürel faaliyetlerle, sanatçılarla, onları yeri göğü tutan sesleriyle, insanları büyüleyen sahnedeki rolleriyle mümkün olur.
#Semiha Berksoy‘Türk Ocağı’ olarak da bilinen Ankara Resim ve Heykel Müzesi, 1. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin başkentteki en önemli yapılarından. Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun projesi, açılan yarışma sonucunda Mustafa Kemal Atatürk’ün de aralarında olduğu değerlendirme komitesinin beğenisini kazanarak hayata geçiriliyor ve mimarının da ifade ettiği gibi ‘Ankara’nın tacı’ olarak günümüze kadar geliyor.
#Resim Ve Heykel MüzesiTarih anlatıcısı, müzisyen ve toplum gönüllüsü Pınar Ayhan, pek azını bildiğimiz, tarih sayfalarında belki de dipnot olarak kalan hikâyeleri anlattığı müzikal belgesellerinde son 100 yılımızın kahramanlarıyla tanıştırıyor bizi. Derin bir araştırma sürecinin ardından yaşadığı farkındalığı sahnelere aktaran Pınar Ayhan, toplumsal sorumluluk bilincini sahaya da taşıyarak Tohumluk Vakfı’nı kurmaya karar veriyor. Röportajımızda hem gıdanın hem insanın ata tohumunun peşine düştüklerini anlatan sanatçı “Adımız Tohumluk çünkü her birimiz birer tohumluğa ayrılmış Cumhuriyet evlatlarıyız. Amacımız sıhhatli tohumlar yetiştirmek ve nesiller boyunca ekmek. Kırsalın sorunlarını sadece dinleyen değil, aynı zamanda anlayan ve harekete geçen bir yapı olmak iddiasındayız. Köy ile kent arasında bütüncül yaklaşımla sosyal yardımlaşma, eğitim, kültür ve sanat köprülerini yeniden oluşturabilmek ve onarabilmek adına kurduğumuz komitelerimiz, mesleklerinde profesyonel olan altı yüze yakın gönüllülerimizle harıl harıl çalışıyoruz” dedi.
#Pınar AyhanAdalet Partili hâkim bir babanın isyankâr, sosyalist oğlu… Küçük yaşlarından itibaren, Anadolu Kulübü’nde tatil yapmaktansa Sümerbank’ın Pendik’teki tesislerinde işçilerin ranzalı kabinlerini paylaşmayı sevdiğini söylüyor. Beş kuşak cezaevi tecrübesine sahip. Seveni kadar sevmeyeni de çok… Ancak Türkiye siyasi hayatının herkesin tanıdığı, en kült karakterlerinden biri olduğu kesin! Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile buluşup çocukluk yıllarına gittik. Onu bugünlere getiren, hayatında iz bırakmış hatıraları irdeledik…
#GazetehaberleriÜnlü arama motoru Google, bu kez Semiha Berksoy için doodle tasarımı hazırladı. Ana sayfalarında 'Semiha Berksoy'un 109. yaş günü' isimli doodle tasarımıyla karşılaşan kullanıcılar, ünlü sanatçıyla ilgili bilgilere tek bir tıkla ulaşabiliyor. Peki, Adına doodle tasarımı yapılan Semiha Berksoy kimdir? İşte, Semiha Berksoy'un hayatına dair bilgiler
#Semiha Berksoy Kimdir?Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, kız öğrencilerin eğitimlerine destek vermek için bir araya geldi. Pınar Ayhan’ın ‘Orada Duruverseydi Zaman’ adlı gösterisinin yer aldığı etkinlikten elde edilen gelir, kız öğrencilerin eğitimi için harcanacak.
#Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Ankara ŞubesiSur içinde oturan kadim İstanbullular için Müslüman olsun, Hıristiyan olsun Pera küçümsenen bir bölgeydi. Beyoğlu ve Galata, İstanbulluların argosuna pek hoş tabirlerle girmezdi. Örneğin aşırı makyaj yapan kadına, yortuya izafeten ‘Apikarya maskarası’ denirdi. Beyoğlu’nda plakçıya şiddet olayı üzerinden geçmişe doğru bir gidelim.
#İlber Ortaylı