DÜNYANIN öbür ucunda Şikago’da canlı yayında hava durumunu sunan spiker, “Bu soğuklar daha bir şey değil. Kötüleri çok daha kötüleri gelecek” diyordu. Söyledikleri gerçekleşti. Tarihinin en soğuk kışlarından birini yaşayan ABD’de şehirler buz tuttu, onlarca kişi donarak öldü. Yorumlarda aşırı soğukların nedeni olarak tabi ki iklim krizi gösteriliyordu.
#11802'den beri Satürn ve Jüpiter kavuşmaları toprak burçlarında meydana geldi.Son olan aksiyon 28 Mayıs 2000'de Boğa'da gerçekleşti. Jüpiter ve Satürn'ün 2020'de Kova burcunda birleşmesinden sonra 2159 yılına kadar hava elementinde devam edecek. Böylece 2020 yılının sonu, Jüpiter ve Satürn'ün toprak elementinden hava elementine geçiş yapmasıyla iki yüz yıllık bir dönemin sonuna geldiğini söyleyebiliriz.
#Jüpiter-Satürn Döngüsü2020’nin bu denli zor geçeceğini ne ekonomistler ne de biliminsanları söyledi. Tüm bu olup bitenler en çok astrologların dilindeydi... Peki 2021 nasıl geçecek? İsabetli tahminleriyle popüler iki astroloji yazarımıza, Dinçer Güner ve Aygül Aydın’a yeni yılla ilgili öngörülerini sorduk...
#GazetehaberleriTOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin (TOBB ETÜ) yer aldığı uluslararası bilimsel araştırmada, kanserin çok erken safhada teşhis edilebilmesi için önemli bir buluşa imza atıldı. Geliştirilen ışınla, hücrelerin dizilimlerindeki tek bir temel değişim bile hızla yakalanabilecek. Bu buluş sayesinde, kanseri çok erken safhada tespit etmek mümkün olabilecek.
#GazetehaberleriTürkiye’de köklü aile geleneği düşünülünce de, iş dünyası deyince de, kültür sanattan bahsedince de akla ilk gelen isimlerden biri o. Eczacıbaşı Holding ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Yönetim Kurulu, İstanbul Modern Sanat Vakfı’nın da Mütevelli Heyeti Başkanı Bülent Eczacıbaşı, pek çok hayata yön verecek deneyim ve birikimlerini bir kitapta topladı. ‘Işim Gücüm Budur Benim’i fırsat bilip buluştuk. Geçmişten bugüne hayatını, dünyaya bakışını, memleketin yönünü ve gençlere önerilerini konuştuk.
#Bülent EczacıbaşıTek tesellim, sinemaya bu yazıyı yazmak için gitmiş olmam. Vazife icabı... Yoksa onlarca lüks markanın 146 dakikalık cafcaflı reklam filmine, üçüncü sınıf bir müsamereye, Amerikalı 4 cahil kadının sözüm ona maceralarına tahammül etmek zorunda kalmak yerine, kendimi yükseklerden atmayı tercih edebilirdim.
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da yapılacak BM iklim zirvesine 6 gün kala, 5 araştırma merkezinden 450 kişinin oluşturduğu Antarktika Araştırmaları Bilim Komitesi (SCAR), Antarktika’nın geçmişteki ve gelecekteki durumuyla ilgili 550 sayfalık bir rapor yayımladı. Güney Kutbu’ndaki buzulların durumunu ilk kez bu kadar kapsamlı biçimde ortaya koyan rapora göre, ozon tabakasındaki deliğin küçülmesi, küresel ısınmayı daha da hızlandırıyor.
Biz petrol gibi fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerji kaynakları bulmaya ve ozon tabakasını kurtarmaya çalışıyoruz. Ama, ozon tabakasının delinmesinden, küresel ısınmadan sadece karbondioksit mi sorumlu? Dünyamızı ısıtan güneşin giderek artan etkinliği karşısında, Dünyamızın koruyucu tabakası daha ne kadar dayanacak?