Türkiye’deki gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile girişimlerin kullanabileceği ortak teknoloji altyapısı, Gıda İnovasyon Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) kuruldu. Atılan bu adımla, gıda sanayisinin Ar-Ge ve teknoloji altyapısı ihtiyaçları karşılanarak, sektörün uluslararası çapta rekabet gücünün arttırılması hedefleniyor.
#INNOFOODGıda ve içecek sektörü; yenilikçi ürünlerini tasarlayacağı, geliştireceği ve analiz edeceği teknolojik bir altyapıya kavuştu. Sektörde faaliyet gösteren tüm firma ve girişimlere açık olan Gıda İnovasyon Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) hayata geçti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut tarafından açılan tesis, ileri teknoloji barındıran özellikleriyle dikkat çekiyor.
#Gıda SektörüKulaktan dolma bilgiler ve el yordamıyla öğrenilmiş yöntemlerle balın kalitesini anlamak mümkün değil. Üstelik son dönemde renk ve görünüm açısından bala çok benzeyen esmer pirinç şurubu da işin içine girmiş. Konuyla ilgili güzel bir haberse Balparmak firmasından geldi… Laboratuvarlarında bu ince detayları ayırt edebilen bir metot geliştirmiş, hatta patent başvurusunu bile yapmışlar.
#Sahte BalTEMA Vakfı, Balparmak ve Millî Eğitim Bakanlığı arılar için bir araya gelerek Arılar Varsa Yarınlar Var projesini duyurdu. Proje kapsamında ilkokullarda verilecek eğitimlerle, çocuklara arıların doğa ve insan için öneminin, ekosisteme katkılarının anlatılması ve bu konuda farkındalık yaratılması hedefleniyor.
#Arılar Varsa Yarınlar VarBalparmak Ar-Ge Merkezi Laboratuvarı, dünyanın farklı bölgelerinden gelen kongre katılımcılarına ev sahipliği yaptı. Altıparmak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, “Çalışmalarımızı Kongre kapsamında konuklarımız ve on iki binden fazla katılımcı ile paylaşma fırsatı bulduğumuz için gururluyuz” dedi.
#HaberAvrupa’da ilk 4 arasında görülen bal ihtisas laboratuvarına sahip olan Balparmak markasının kurucusu Özen Altıparmak, “Doğal diye petek balı alıp balmumu yemeyin. Doğal sandığınız balların çoğu antibiyotikli” dedi. Türkiye’nin bal tüketiminde hâlâ çok gerilerde olduğunu anlatan Altıparmak, “Almanlar yılda kişi başına 1.5 kilo bal yerken, Türkiye’de yılda kişi başına düşen bal tüketimi 650 gram” dedi.
#BalTürkiye ve dünyadaki arı ürünleri pazarını değerlendiren Altıparmak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, “Dünya bal dışı arı ürünleri pazarının hacmi yaklaşık 1 milyar dolar. Bu büyüklüğün önemli kısmını arı sütü oluşturuyor. Ülkemizde arı ürünleri pazarının ciro büyüklüğü 5 milyon TL civarında. Ambalajlı bal pazarının ciro büyüklüğü 254 milyon TL. Yeni yatırımlarla bu pazarı 60 milyon liraya çıkarmayı hedefledik” dedi.
Balparmak, Balkovan ve Binbirçiçek markalarıyla bilinen Altıparmak Gıda, ilk kez bal dışında yeni bir kategoriye adım atıyor. Altıparmak Gıda, bal, arı sütü, polen ve propolis karışımlarından oluşan yeni Balparmak Apitera Serisi sadece eczanelerde satılacak.
Altıparmak Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, Türkiye’de balı bir sektör haline getirmeyi başardıklarını belirterek, “2010 sonuçlarıyla Altıparmak Gıda olarak, İstanbul Sanayi Odası’nın yaptığı Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer alacak bir aşamaya geldik. En büyük 500’de yer alan sanayi kuruluşlarının kimler olduğu düşünülünce bir bal üreticisinin Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları ile birlikte yer almasının anlamı daha iyi anlaşılacaktır. Böyle bir performans Türkiye’de bal sektörünü getirdiğimiz noktanın somut bir ifadesi olacak” dedi.
Türkiye’nin 128 firmayla çıkartma yaptığı Paris SIAL Uluslararası Gıda Fuarı’nda, Japon partneriyle birlikte geliştirdiği sıcak dolum teknolojisine uygun şefaf pet şişe ambalajlı ketçapların dünya lansmanını gerçekleştiren Assan Gıda, Avrupa pazarındaki iddiasını artırdı.
Köln’de bugün sona erecek olan dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga 2009’da Türk rüzgârı esti. 90 ülkeden 6 bin 522 gıda Şirketinin katıldığı fuarın ‘partner ülke’si olan Türkiye’nin firmaları Avrupa’da hem tarife dışı engelleri hem ‘etnik’ sınırı aşmaya çalışıyor.