Oxford Üniversitesi haberleri sayfasında Oxford Üniversitesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2488 Oxford Üniversitesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bu modern çağlarda artık çoktan tarihe karışması gerektiği düşünülen kraliyet aileleri hala varlıklarını sürdürüyor. Her ne kadar onları halkın sırtına yük olmakla eleştirenler varsa da yine de bu ailelerin hayatını bir tür peri masalı gibi izleyenler hatta ülke tanıtımına katkısı olduğunu düşünenler çok.
#Prenses ElisabethOxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Carl Frey sadece 20 yıl sonra, yani 2040’da popüler olacak meslekleri sıraladı. Prof. Dr. Frey’e göre yenilebilir enerji bilimcisi, yapay zekâ etiği uzmanı, arttırılmış gerçeklik sanatçıları ve yeni nesil şefler iş hayatının içinde aktif rol alacak...
#Oxford ÜniversitesiBilim insanları hava kirliliği ile depresyon ve anksiyete görülme sıklığı arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. En kötüsü de düşük seviyeli hava kirliliğinin bile uzun vadede aynı etkileri yapıyor olması. Peki nasıl oluyor da hava kirliliği psikolojiyi etkiliyor? Biz sorduk Psikiyatr Uzman Dr. Gizem Durcan yanıtladı...
#Hava KirliliğiLiseli İdil Doğa Türkmen’in yazdığı makale dünya çapında15-17 yaş arası gençler arasında insanlığa hizmet edecek en iyi 100 çalışmadan biri seçildi. İdil Doğa, uzaya gönderilmiş roketlerin bıraktığı çöplerin temizlenmesiyle ilgili çözüm önerisiyle ömür boyu eğitim bursu kazandı.
#Oxford ÜniversitesiProf. Robin Dunbar, Oxford Üniversitesi’nde yaklaşık 50 yıldır insan ilişkileri ve sosyal grupların yapılanmalarını araştıran önemli bir biliminsanı. Geçtiğimiz günlerde Newsweek dergisinde pandemiden sonra ortaya çıkan “yalnızlık ve arkadaş yoksunluğu problemi” üzerine önemli bir yazı yayımladı.
#Prof. Robin DunbarDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2023 yılının en iyi üniversitelerini açıkladı. 7 yıldır Avrupa’nın ve dünyanın en iyi üniversitesi olan Oxford, bu yıl da geleneği bozmadı. Bin 799 kurumun sıralandığı listede 61 üniversite ile temsil edilen Türkiye’nin en başarılı üniversiteleri 401-500 bandındaki Çankaya, Koç ve Sabancı Üniversiteleri oldu.
#Times Higher EducationOxford Üniversitesi'nden bilim insanları "devrimsel" potansiyele sahip bir sıtma aşısı geliştirdiklerini açıkladılar. Üstelik aşının maliyeti çok düşük olacak ve bu da sayısız insanın hayatını değiştirebilecek bir gelişme...
#SıtmaOxford Üniversitesi'nden bilim insanları, koronavirüs kaynaklı akciğer yetmezliği ve ölüm riskini iki katına çıkaran bir geni ortaya çıkardılar. Bu ses getirecek keşif neden bazı insanların Kovid-19 kaynaklı enfeksiyonları daha ağır atlattığı sorusuna da cevap olacak nitelikte.
#KoronavirüsBilim insanlarının koronavirüsü yenme savaşında aşı, ilaç ve birçok farklı deneyle öne geçme yarışına devam ediyor. Oxford Üniversitesi de yeni bir deney serisine başlamaya hazırlanıyor: Koronavirüsten iyileşenleri tekrar Kovid-19'la enfekte etmek...
#Oxford ÜniversitesiBilim insanları koronavirüsü yenme savaşında aşı, ilaç ve birçok farklı deneyle öne geçme yarışına devam ediyor. Oxford Üniversitesi bu konuda yeni bir deney serisine başlamaya hazırlanıyor: Koronavirüsten iyileşenleri tekrar Kovid-19'la enfekte etmek...
#Koronavirüsİngiltere’de Oxford Üniversitesinin sağlık çalışanları üzerinde yaptığı bir araştırmada, pozitif Kovid-19 vakalarının en az 6 ay boyunca hastalığa tekrar yakalanma olasılıklarının çok düşük olduğu ortaya kondu. DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu potansiyel olarak önemli bir haber. Aynı zamanda aşı açısından da bize umut veriyor. Aşıya da benzer bağışıklık tepkileri görmeye başlarsak, daha uzun süreli koruma ümit edebiliriz" dedi.
#Oxford ÜniversitesiHarvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi, Michigan State Üniversitesi gibi dünyanın önde gelen 30 üniversitesinin de içinde bulunduğu 65 kurumdan 192 araştırmacı Türkiye’deki üniversitelerde çalışmak için başvurdu. Doktora derecesine sahip nitelikli araştırmacıların kısmi zamanlı görevlendirilmesine imkân tanıyan düzenlemelerin konuşulduğu “Nitelikli Araştırmacı Çalıştayı” Yükseköğretim Kurulu’nda (YÖK) düzenlendi.
#Texas A&M ÜniversitesiBu modern çağlarda artık çoktan tarihe karışması gerektiği düşünülen kraliyet aileleri hala varlıklarını sürdürüyor. Her ne kadar onları halkın sırtına yük olmakla eleştirenler varsa da yine de bu ailelerin hayatını bir tür peri masalı gibi izleyenler hatta ülke tanıtımına katkısı olduğunu düşünenler çok.
#Prenses ElisabethOxford Üniversitesi'nde geliştirilen Nitrojen Atom Tabanlı Endohedral Fullerene adlı maddenin, 1 gramının 106 milyon sterlinle (4,7 milyar TL) dünyanın en pahalı maddesi olarak kaydedildi. Bu madde, son derece hassas atomik saatlerin üretiminde kullanılmak üzere tasarlanırken sürücüsüz araç teknolojisinde devrim yaratma potansiyeli taşıdığı belirtildi.
#MaddeÇoğunlukla erkeklerde görülen damar tıkanıklığa bağlı kalp krizinin, genç kadınlarda da yaygın olarak görüldüğü gözlemlendi. Genç kadınlar arasındaki “endişe verici” artışın ardından yapılan araştırmalar, Covid-19 ile kalp krizi arasında bağlantı olduğunu tespit etti.
#Kalp KriziBilim insanları, NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi ile büyük bir kara deliğin iki yıldızı nasıl yok ettiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, bu düzenli patlamaların kara deliklerin etrafındaki cisimlerin yaygınlığını ve mesafelerini ölçmek için yeni fırsatlar sunduğunu belirtti.
#Kara DelikKaliteli hayvansal proteinin en önemli kaynaklarından biri olan yumurtanın kolesterol üzerindeki etkileri pek çok kişide endişe yaratıyor. Doktoralı tıp öğrencisi Nick Norwitz, bu noktadan hareket etti ve bir ay boyunca günde 24 yumurta yedi. Yumurta tüketiminin kolesterolü üzerindeki etkisini ölçen Norwitz, çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2025’in en iyi üniversitelerini açıkladı. 2 binden fazla kurumun sıralandığı listede Türkiye 91 üniversite ile temsil edilerek, rekor kırdı. İlk 1000’e 12 Türk üniversitesi girdi. ODTÜ, Koç ve Sabancı Üniversiteleri de ilk 500’deki yerlerini korudu.
#THE 2025Bir kolorektal kanser cerrahı olan Dr. James Read, “Bağırsak kanserini önlemek için yapılabilecek şeyler var, hem de fazlasıyla” dedi ve riski azaltmak için yapılması gereken beş temel şeyi anlattı.
#Kolorektal KanserBioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci’nin geliştirdiği mRNA tabanlı dünyanın ilk akciğer kanseri aşısının ilk faz denemeleri, kısa süre önce Türkiye de dahil olmak üzere 7 ülkede başlatıldı. Bu sevindirici haberin ardından kanserle mücadelede umut verici iki müjde daha geldi. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanserine çare olabilecek bir tedavi yöntemini duyururken, Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları da yumurtalık kanserine karşı aşı geliştirdiklerini açıkladı.
#BiontechBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarDünya ahalisi bu hafta New York’ta, Birleşmiş Milletler’in 79. Genel Kurul oturumunda buluşurken biz de uluslararası ilişkilerin adeta içine doğmuş bir isimle, Prof. Deniz Ülke (Arıboğan) Kaynak ile bir araya geldik. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel dünya meselelerine göz attık. Deniz Hoca, “21. yüzyılda üç küresel kriz yaşadık: 11 Eylül, 2008-2009 ekonomik krizi ve pandemi. Dördüncü kriz dijital, siber alanda yaşanacak. Siber dünya devlet dışı aktörler için serbest bir alan. Yeni bir ‘Magna Carta’ imzalanması konuşuluyor” diyor...
#Deniz ÜlkeBağırsak kanseri son yıllarda gündemin ilk sıralarına yerleşti. Çok sayıda araştırma, hastalığın giderek daha fazla genç insanı etkilediğini ortaya koyuyor. Erken başlangıçlı vakaların artması, insanların hastalığın ilk etapta ortaya çıkmasını engellemek için yapabilecekleri bir şey olup olmadığını sorgulamalarına yol açtı.
#Kolorektal Kanserİngiliz kraliyet ailesinden ayrılan Prens Harry, bir süredir eşi Meghan Markle ve iki çocuğuyla birlikte ABD'de California'da yaşıyor. Her ne kadar Amerikalı eşi Markle'a olan aşkı ona bakışlarından bile belli olsa da Harry'nin gönül defterinin sayfalarında adı yazılı olan biri var ki hala ne kamuoyu ne de basın onu unutmuş değil.
#Prens HarryAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOXYaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün Sırlarıİngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), 2025 Dünya Üniversiteleri Avrupa Sıralaması yayınlandı. Avrupa Konseyi ülkeleri üniversitelerinin sıralandığı listeye Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 114’üncü sıradan girdi. Bu yıl ikincisi yayınlanan sıralamada ilk 500’de Türkiye’den 21 yükseköğretim kurumu yer aldı.
#İngiltereDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarYaz tatilinin başlamasıyla pek çok ailele çocuklarının gelişimine katkı sağlamak için çaba içine girdi. Akademisyen ve yazar Dr. Anooshirvan Miandji ise, nasıl budala çocuk yetiştirileceğini 15 maddede sıralayarak ailelere farklı bir bakış açısıyla yol gösteriyor.
#TOBBHaziran 2016'da Wembley Arena'da o zaman 36 yaşında olan iş kadını Dr. Ruja Ignatova, binlerce hayranının heyecanlı bakışları altında sahneye çıkmıştı. Üzerinde göz alıcı bir elbise vardı, elmas küpeleri gözden kaçmıyordu ve onu gören kalabalık çılgına dönmüştü.
#Ruja IgnatovaMODERN tıbbın son önerileri arasında Ege ve Akdeniz mutfağına yer vermesi, aslında bu mutfağın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Akdeniz diyetinin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koydu. Araştırmada bu diyetin yüksek antioksidan içeriği sayesinde hücre yaşlanmasını geciktirdiği vurgulanıyor.
#1İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), Dünya Üniversite sıralamasını açıkladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), geçtiğimiz yıl yer aldığı 336’ncı sıradan 285’e yükselerek ülkenin en iyi yükseköğretim kurumu oldu. İlk 500’de Türkiye’den İTÜ 326, Koç 401, Boğaziçi 418 ve Bilkent Üniversitesi 477’inci sırada yer aldı. Türkiye’den üniversitelerin sıralamadaki yerleri önceki yıllara göre yükseldi.
#Quacquarelli Symondİzmir’de yaşayan 19 yaşındaki Selin Karaca, dünyanın en iyi üniversitelerinden tam burslu kabul aldı. Bu üniversiteler arasından Columbia University New York’u tercih eden Selin Karaca, sağlık alanında yapay zeka üzerinde projelerine devam ederek, computer science (bilgisayar bilimi) ve neuroscience (nörobilim) alanında çift anadal yapmayı planlıyor.
#1Alara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara Urunga