Avrupa’nın en iyileri listesinde... 21 Türk okulu ilk 500’de

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’nın en iyileri listesinde... 21 Türk okulu ilk 500’de
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2024 07:00

İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), 2025 Dünya Üniversiteleri Avrupa Sıralaması yayınlandı. Avrupa Konseyi ülkeleri üniversitelerinin sıralandığı listeye Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 114’üncü sıradan girdi. Bu yıl ikincisi yayınlanan sıralamada ilk 500’de Türkiye’den 21 yükseköğretim kurumu yer aldı.

Haberin Devamı

Dünyanın önemli sıralama kuruluşlarından olan QS tarafından yayınlanan liste, uluslararası yayın sayısı, akademik itibar, atıf sayısı, uluslararası araştırma ağı, sürdürülebilirlik, uluslararası akademisyen sayısı gibi birçok alanın dikkate alınmasıyla oluşturuldu. Sıralamada, 10 yeni üniversite de dahil olmak üzere 42 ülkeden 685 kurum yer aldı. Daha önce sıralanan kurumlardan 258’i yükseldi, 301’i geriledi, 115’i ise sabit kaldı. Bu yıl ikincisi düzenlenen sıralamada ETH Zürih - İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü, geçen yılın lideri olan ve bu yıl üçüncü sıraya gerileyen Oxford Üniversitesi’ni geride bırakarak Avrupa’nın en iyi üniversitesi seçildi. Imperial College London ise iki sıra yükselerek ikinci oldu.

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ YÜKSELDİ
QS Dünya Üniversiteleri Avrupa sıralamasında 71 üniversite ile listelenen Türkiye, en fazla kurumla temsil edilen ikinci ülke oldu. En çok temsil edilen ülke ise 103 üniversite ile İngiltere. Avrupa’nın en iyi 500 üniversitesi arasında 21 Türk kurumu yer aldı. Türkiye’den listeye giren 71 üniversitenin 23’ünün sıralamadaki yeri geçen seneye göre  yükselirken, 11’i geriledi. Listenin 114’üncü sırasında yer alan ODTÜ Türkiye’nin en başarılı üniversitesi oldu. . Ardından İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 123’üncü, Koç Üniversitesi de 159’uncu sırada yer aldı.  Diğer yandan ODTÜ,İTÜ ve Koç Üniversitesi, İşveren İtibarı açısından da Avrupa’nın en iyi 50 üniversitesi arasına girdi.

Haberin Devamı

AKADEMİK İTİBARDA 10 ÜNİVERSİTE İLK 200’DE
Sıralamada üniversiteler 12 performans göstergesinde değerlendirildi. Türkiye’deki üniversitelerin öne çıkan başarıları şöyle:• Akademik İtibar sıralamasında ilk 200’de 10 Türk üniversitesi yer alırken, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 102’nci oldu. 

• Makale Başına Atıf alanında İstanbul Gelişim Üniversitesi 14’üncü sırada yer aldı. Sabancı Üniversitesi de 77’nci oldu.
• Fakülte başına bildiri sayısında beş üniversite ilk 200’de yer aldı. 

KÜRESEL KATILIM
• Uluslararası Araştırma Ağı’nda en iyi performansı gösteren üniversiteler sıralamasında ise İTÜ 214’üncü, ODTÜ 228’inci oldu.
• Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Öğrenci sayısında Avrupa’da 101’inci, İstanbul Gelişim Üniversitesi ise 160’ıncı sırada yer aldı.
• Giden Değişim Öğrencileri alanında Galatasaray Üniversitesi Avrupa’da 18’inci oldu.

Haberin Devamı

İSTİHDAM
• İşveren İtibarı sıralamasında 11 Türk üniversitesi ilk 200’e, dördü ise ilk 50’ye girdi.
• İstihdam sonuçları sıralamasında ilk 100’de beş kurum yer alırken; bu kategorideki en iyi Türk üniversitesi İstanbul Üniversitesi oldu.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
• Altı üniversite Sürdürülebilirlik alanında ilk 200’de yer aldı. İTÜ 107’nci sırada yer alarak Türkiye’nin sürdürülebilirlik alanında en üst sıradaki üniversitesi oldu.


İLK 500’DEKİ TÜRK ÜNİVERSİTELERİ

Kurum2025
Orta Doğu Teknik Üniversitesi  114
İstanbul Teknik Üniversitesi123
Koç Üniversitesi 159
Boğaziçi Üniversitesi 165
Bilkent Üniversitesi  184
Sabancı Üniversitesi  188
Hacettepe Üniversitesi  198
İstanbul Üniversitesi  222
Ankara Üniversitesi  264
Gazi Üniversitesi  267
Yıldız Teknik Üniversitesi 291
Ege Üniversitesi 363
İstanbul Gelişim Üniversitesi 411
Marmara Üniversitesi  421
Çankaya Üniversitesi 457
Dokuz Eylül Üniversitesi  462
Abdullah Gül Üniversitesi 466
Gebze Teknik Üniversitesi 466
Galatasaray Üniversitesi 470
Bahçeşehir Üniversitesi 483
Anadolu Üniversitesi 487

TÜRKİYE SON YILLARDA YÜKSELİŞTE
QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sowter Türk üniversiteleri, artan uluslararası itibarlarının da etkisiyle son sıralamalarda yükselişe geçti. Bu artan prestij, onları küresel yüksek öğrenimde mükemmeliyetin en üst kademelerine yükseltmeye devam ediyor. Bu performansın çeşitli ve işbirlikçi bir araştırma gündemi, gelen öğrenci ve personel hareketliliğini teşvik eden politikalar ve ilerici stratejiler aracılığıyla sürdürülmesi ve geliştirilmesi, Türkiye’yi önümüzdeki yıllarda dünyanın en iyi yükseköğretim sistemleriyle rekabet edecek şekilde konumlandıracaktır.

Haberin Devamı

DETAYLI ÇALIŞMALARIMIZIN ETKİSİNİ GÖRDÜK
Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök - ODTÜ Rektörü: ODTÜ’nün Avrupa 114’üncüsü olmasından dolayı gurur duyuyoruz. Geçen yıla kıyasla 10 sıra daha yüksek olması şüphesiz sevindirici bir gelişme. Ancak bunun yanında üniversitemizin, “İşveren tanınırlığı” alanındaki Avrupa 24’üncülüğü ve “İstihdam Çıktıları” alanındaki Avrupa 44’üncülüğü ile böylesine önemli iki alanda Avrupa’nın öncü üniversitelerinden biri olduğunun, QS gibi bağımsız bir sıralama kuruluşu tarafından da tespit edilmesinden ayrıca kıvançlıyız. Bu sonucun alınmasında, üniversitemizde uygulamaya başladığımız etkili performans yönetiminin ve öğretim üyelerimize sağladığımız teşvik edici desteklerin yanı sıra üniversitemize kazandırdığımız yüksek performanslı araştırmacıların ve kurumsal verilerle ilgili yaptığımız detaylı çalışmalarımızın büyük etkisinin olduğunu belirtmek isterim. ODTÜ’de, yaptığımız ölçüm ve analizlerle, bunların sonuçlarını kurumsal süreçlere yansıtan bir yönetim anlayışı benimsedik. Verileri kayıt altına almak ve süreçleri kurumsal politikalara uygun olarak yürütmek üzere yakaladığımız dijitalleşme düzeyinin de uluslararası sıralamalardaki konumumuzun yükselmesine önemli katkılar sağladığını görüyoruz.

Haberin Devamı

HEDEFİMİZE YAKLAŞIYORUZ
Prof. Dr. İsmail Koyuncu -İTÜ Rektörü:
 Avrupa’daki yükseköğretim kurumları arasında çok önemli bir yerdeyiz. Kurucu ortakları arasında yer aldığı EELISA Avrupa Üniversitesi hayata geçtiği 2020 yılından bugüne yeni ve ortak bir ‘Avrupa mühendisliği’ modeli oluşturma hedefiyle temellerini sağlamlaştırdı. Avrupa’dan üniversitelerle verimli akademik işbirlikleri inşa ediyoruz. QS’in bölgesel olarak Avrupa Üniversite Sıralaması’nda İTÜ’yü değerlendirmesi bu çabalarımızın meyvesini görmemiz açısından gurur verici. Titizlikle yapılan bu sıralama sonunda İTÜ Avrupa’daki 685 üniversite arasında 123’üncü sırada yer aldı. Böylece dünya sıralamasında ilk 100’e girme hedefimize bir adım daha yaklaştık. Bu sonuçta emeği geçen herkese içtenlikle teşekkür ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!