otizm tedavisi haberleri sayfasında otizm tedavisi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 261 otizm tedavisi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ülkemizde 600 bine yakın çocuğu etkileyen ve gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanan otizm konusunda, özel eğitimler sayesinde gelişme sağlanabiliyor. Özel Eğitim Öğretmeni ve Aile Danışmanı Mine Ağır, otizm tedavisinde 6 farklı konuda gelişimsel ilerleme sağlamaya olanak tanıyan “floortime” modeli hakkında bilgiler verdi.
#Otizm2018 verilerine göre; dünya üzerinde 59 çocuktan birini etkileyen otizmden, ülkemizde 550.000’den fazla çocuğun etkilendiği düşünülüyor. Toplumsal farkındalık artıkça otizmle mücadelede özel eğitimin önemi de artıyor. Konuyla ilgili merak edilenleri Özel Eğitim Öğretmeni ve Aile Danışmanı Mine Ağır anlattı.
#OtizmNöro gelişimsel sınıflandırılan bir hastalık olan otizmin yaygınlığı artıyor. Günümüzde yeni doğanlarda 68 vakadan birinin otistik olduğu belirtiliyor. Tüm dünyada bu artışın nedenleri araştırılıyor. Otizmde erken müdahale büyük önem taşıyor. Özellikle çocuğun iyi gözlemlenmesi gerekiyor. Sosyal bir varlık olan insan doğumundan itibaren sosyal etkileşime başlıyor. Anne ile bebek arasında mutlaka duygusal aktarım olmalıdır. Otizmli bebekte bu aktarım yaşanmaz. Özellikle 0-3 yaş arasında teknoloji kullanımının engellenmesi gerekiyor.
#OtizmOtizm, nörolojik bir hastalık olmasının yanı sıra bebeklerde doğduktan ilk üç yıl içerisinde görülmeye başlar. Günlük hayatta sık sık rastlanan bozukluklardan biri olarak tanımlanır. Otizmli çocuklar çevrelerinde bulunan kişiler ile temas ettikleri zaman farklı problemler görülmektedir. Hastalar erken tanı ve doğru tedavi ile hayata tekrar kazandırılabilir. Bilinen herhangi bir ilaç tedavisi ya da cerrahi işlemi olmayan bir rahatsızlık olan otizm, tedavisi çocuktan çocuğa farklılık gösteren bir hastalık olarak bilinir. Peki, otizm nedir, bebeklerde otizm belirtileri nelerdir? Otizm tanısı nasıl yapılır ve tedavisi var mıdır? Bebeklerde otizm hastalığı hakkında merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
Ülkemizde 600 bine yakın çocuğu etkileyen ve gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanan otizm konusunda, özel eğitimler sayesinde gelişme sağlanabiliyor. Özel Eğitim Öğretmeni ve Aile Danışmanı Mine Ağır, otizm tedavisinde 6 farklı konuda gelişimsel ilerleme sağlamaya olanak tanıyan “floortime” modeli hakkında bilgiler verdi.
#Otizm2018 verilerine göre; dünya üzerinde 59 çocuktan birini etkileyen otizmden, ülkemizde 550.000’den fazla çocuğun etkilendiği düşünülüyor. Toplumsal farkındalık artıkça otizmle mücadelede özel eğitimin önemi de artıyor. Konuyla ilgili merak edilenleri Özel Eğitim Öğretmeni ve Aile Danışmanı Mine Ağır anlattı.
#OtizmDOKUZ Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği’nin (ODER) Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlediği toplantıda, keneden bulaşan lyme hastalığının otizmle karıştırıldığını hatırlattı.
Mersin’de diş tedavisi için götürüldüğü özel bir hastanede anestezi ile uyutulduktan 14 gün sonra uyandırılabilen 5 yaşındaki Oğuzhan Sivas’ın konuşma yeteneğini kaybettiği ve anne-babasını tanımadığı iddia edilirken, hastanenin başhekimi ise daha önce otizm rahatsızlığı geçiren çocuğun durumunun aile ile konuşulduğunu, yaşadığı travmalar nedeniyle yaklaşık bir ay gibi zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Lydia, ara sıra yaşadığı enfeksiyon hastalıkları ve uyku sorunları dışında tamamen sağlıklı görünse de nadir görülen genetik rahatsızlığa sahip başka bir küçük kızla bir dizi benzerlik paylaşıyordu. Bazen çocukluk çağı Alzheimer'ı olarak da adlandırılan Sanfilippo, dolgun dudaklar ve burnun üzerinde birleşen kalın kaşlar ya da aşırı kıllanma anlamına gelen hirsutizm gibi fiziksel belirtiler gösterebiliyor.
#Sanfilippoİki çocuk annesi Morgan Rachal, TikTok’ta öylesine gezinirken şok edici bir gerçeği öğreneceğinden habersizdi. Bir çocuğun videolarını gördüğünde genç anne, şu anda 20 aylık olan kızı Lydia ile çarpıcı bir benzerlik olduğunu fark etti. Bu benzerlik sonrası şüphelenen Morgan, çocuk doktoruna danıştı ve kızına çocukluk çağı Alzheimer'ı olarak da adlandırılan Sanfilippo teşhisi kondu.
#Çocukluk Çağı Alzheimer’I22 yaşındaki oğluna erken başlangıçlı demans teşhisi konan bir anne, verdiği acı dolu mücadeleyi anlattı. Oğlunun iyileşme ihtimalinin çok düşük olduğunu hatta yaşam süresinin kısalabileceğini kabullenen anne, “Oğlum artık nasıl duş alacağını hatırlamıyor, alışverişe neden gittiğini unutuyor, sorulara sadece üç kelimelik cevaplar veriyor” dedi
#DemansKendini gizleyebilen ve anlaşılması pek de kolay olmayan otizmin yanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Genellikle 2-3 yaş aralığında kendini belli eden bu iki hastalık, son yıllarda aynı anda görülmeye başladı. ‘AuDHD’ olarak adlandırılan bu durum, gençleri ve yetişkinleri de hedef alıyor. Peki nasıl oluyor da iki hastalık aynı anda ortaya çıkıyor? AuDHD'nin ülkemizde görülme sıklığı nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Semra Yılmaz ile mercek altına aldık.
#SağlıkOtizmli çocuklarının eğitimi için Almanya'dan Kocaeli'ye gelen aile, komşularının kapılarına beyzbol sopası ile dayanmasıyla hayatlarının şokunu yaşadı. Otizmli çocuğun ses çıkardığını öne süren komşu elinde sopayla kapısına dayandığı aileye, "Bana ne sizin çocuğunuz otizmliyse, bana ne hastaysa" ifadelerini kullandı. Aile yaşadıkları karşısında şikayetçi oldu.
#KocaeliSon yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#SağlıkBebekler bazen doğumla birlikte bazen de doğum sonrasında göz sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Gözlerde ortaya çıkan bazı belirtiler, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Fotoğraflarda bir gözün beyaz ışık saçması, hatta şaşılık bile bu belirtilerden biri… Peki bebeklerin gözlerinde fark edilen hangi değişiklikler hangi hastalığa işaret ediyor? Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın ile konuştuk.
#Bebek SağlığıDünya tarihinin en yalnız çocuklarını yetiştirdiğimize dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Handan Sarımehmet Kılınç, “Yapılan araştırmalarda ekran süresi ile otizm ve dikkat eksikliği, hiperaktivite arasında bağlantı kanıtlandı. Ne olur çocuklarınızı ekrandan uzak tutun ve onlara zaman ayırın” diye uyardı. Kılınç, çağımızda ebeveynlerin de yalnızlıktan kaynaklı bir krizde olduğunu ve ciddi anlamda ebeveyn rehberliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
#Sibel BAĞCI UZUN