Akademisyen ve diplomat Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından kaleme alınan 3 ciltlik ‘Osmanlı Bilim Mirası’ adlı eserin İngilizce baskısının tanıtımı amacıyla Harvard Üniversitesi’nde uluslararası sempozyum düzenleniyor. İhsanoğlu şerefine gerçekleştirilecek olan ve Osmanlı bilim mirasının geçmişi, bugünü ve geleceğinin konuşulacağı sempozyum, 26-27 Nisan tarihlerinde halka açık olarak Harvard Üniversitesi’nde yapılacak. İhsanoğlu, “Eserin Tükçesi Koç Üniversitesi, Arapçası ise İskenderiye Kütüphanesi aracılığıyla tanıtıldı. İngilizce baskısının tanıtımı ise önümüzdeki hafta Harvard Üniversitesi’nde olacak. Bu ciltlerin içinde 40 yıllık çalışmalar ve araştırmalar var” dedi.
#Ekmeleddin İhsanoğluBilim tarihi profesörü, akademisyen, diplomat, siyasetçi, yazar ve MHP milletvekili... Türkiye Ekmeleddin İhsanoğlu’nu, 2014’teki cumhurbaşkanlığı çatı adaylığıyla tanıdı ancak kendisinin pek çok farklı şapkası var. 30 yıllık emeğin ürünü olan son çalışması, iki ciltlik ‘Osmanlı Bilim Mirası’, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Eser için 52 ülkede 527 yazma eser koleksiyonu, 130’dan fazla kütüphane tarandı. Kitap, Osmanlı’nın kayda değer bir bilim mirasına sahip olduğunu belgeler ve istatistiklerle ortaya koyuyor. İhsanoğlu’na, “Mevcut eğitim sistemiyle Türkiye’nin 10 yıl sonraki bilim hayatı nerede olur” diye sorduk, “Bugünden ortada, sıralamalarda en alttayız” dedi.
#Ekmelettin İhsanoğluKuzey Irak’ın 4 ülkeye dağılmış bir kavmin problemlerini üstlenmeye niyeti olmadığı açıktır. Ülkenin zenginliklerini o bölge için kullanmayı tercih ediyorlar. İrredantizm geniş Kürt coğrafyası için 19’uncu yüzyılın genç İtalya’sı veya Balkan uluslarının bazı hayalleri gibi değildir. Ama bize düşen de öncelikle Kerkük ve Erbil’deki bir milyonu aşkın Türk nüfusu yalnız bırakmamaktır.
#İlber OrtaylıKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 4-8 Kasım tarihleri arasında Şanlıurfa’da gerçekleştirilen Dünya Neolitik Kongresinin açılışında konuştu. Neolitik Dönemin çekirdeği olarak kabul ettikleri Göbeklitepe çevresinde bulunan Karahantepe-Sayburç-Çakmaktepe ve Sefertepe’de yürütülen çalışmalarla Anadolu’da Neolitik Dönemi çok daha iyi anlamayı ve yorumlamayı başarmış bulunduklarını söyleyen Bakan Ersoy, şu anda Türkiye genelinde toplamda 750 arkeolojik kazı ve araştırmanın devam ettiğini belirtti.
#Mehmet Nuri ErsoyCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 yıllık restorasyonu tamamlanan Yıldız Sarayı'nın açılış töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yıldız Sarayı direnişin sembolü, sıradan bir yapı değildir, Osmanlı'nın en sancılı yıllarına tanık oldu" dedi. Erdoğan, "Tabiatla uyumu, mimarisi ve Türk saray bahçeleri geleneğinin son örneği olan Yıldız Sarayı nadide bir eserdir." ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, Yıldız sarayına girişlerin önümüzdeki ayın sonuna kadar ücretsiz olduğunu duyurdu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#RotaTarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye toprakları, her bir köşesinde eşsiz hazineler barındırıyor. Bunlardan en dikkat çekenleri ise yüzyıllar öncesine ışık tutan yer altındaki büyüleyici yerler… CNN Travel de bu adreslere dikkat çekti ve ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen 7 öneride bulundu. İşte o adresler...
#SeyahatAydın’ın Söke ilçesi yakınlarındaki, arkeoloji dünyasında ‘Anadolu’nun Pompeisi’ olarak bilinen Priene’deki kazıların Başkanı Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert, Bursa ve Frankfurt Üniversitesi’nden ekiplerin sürdürdükleri çalışmaları anlattı. Priene’nin hem şehir planlamacılığı, hem de dini özellikleri açısından çok önemli bir antik merkez olduğunu vurgulayan Prof. Mert, bilimsel çalışmaların yanısıra UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de aday olan kentin Türkiye turizmine katkıda bulunması umudunda.
#İbrahim Hakan MertKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Aphrodisias Antik Kenti’ne 120 yıldır kazı çalışmalarının yürütüldüğünü ve ancak yüzde 12’sinin kazıldığını söyledi. Aphrodisias’a bu yıl içerisinde yapmayı planladıkları projeleri açıklayan Bakan Ersoy, projelere toplam 1 milyar 750 milyon TL bütçe ayırdıklarını söyledi.
#Mehmet Nuri Ersoyİngiltere merkezli seyahat dergisi Time Out, ‘Dünyanın en havalı 40 semtini’ listeledi. Komşuluğun ve kültürel yapının hâlâ korunduğu bölgelerin yer aldığı seçkide, ülkemizden de İstanbul’un Bebek semti yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’nin en havalı semtleri hangileri?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi önerdiler...
#RotaBu hafta takvim yapraklarını normalden biraz daha gerilere saracağız; milattan önce üç binli yıllara, insanlık tarihinin en meşhur yazarlarından, yüzyılların ‘bestseller’ı (çok satan yazarı) Homeros’un, İlyada Destanı’nda anlattığı Troya’ya gideceğiz. Güzel Helen’le Paris’in aşkı uğruna çıkan kanlı savaşın, tahta atın içinde dönen entrikaların izini süreceğiz. Rehberimiz ise kendi hikâyesi de burayla özdeşleşmiş Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Rüstem Aslan…
#TroyaUNESCO, geçtiğimiz günlerde tarihi yüzlerce hatta binlerce yıla uzanan üç yeni gemi batığına ulaşıldığını açıkladı. Teknolojinin gelişimiyle daha kolay tespit edilen batıklara dünya denizlerinin tamamında rastlamak mümkün. Peki ama derin maviliklerde kaç gemi yatıyor? İşte dünya sularındaki gizemli batıklar...
#Gemi Enkazıİstanbul’un sembollerinden biri olan ve geçmişi MÖ 410’a kadar uzanan Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Eylül 2021’de başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından, 11 Mayıs Perşembe günü anıt müze olarak ziyarete açıldı. Hürriyet Hafta Sonu Ekleri olarak biz de oradaydık. Hafif bulutlu bir günde, Boğaz’ın ortasında bir inci gibi ışıldayan ve cazibesini hiç kaybetmeyen kültür mirasımızın ülkemiz için değerini, yenileme çalışmaları hakkındaki tartışmaları ve yeni misyonunu konunun uzmanlarına da sorduk.
#Kız KulesiBinlerce yıllık geçmişiyle pek çok kültürün bir arada yaşadığı, her birinin ayrı iz bıraktığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzellik var. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Bu bölgelerimizde mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk; 12 şehirden insanlık tarihini değiştiren antik kentlerden tutun da manastırlar, tarihi camiler ve buzul dağlarına kadar birbirinden harika 12 adresi önerdiler.
#RotaLübnan, Arap dünyası içinde Hıristiyanlığı ilk benimseyen ve bugüne kadar koruyan da bir Cumhuriyet’tir. Hiç şüphesiz ki renkli bir halktır. Aynı âdetleri, aynı ruhu benimsemekle birlikte din farkı onların tarihinde çok büyük çatışmalara da neden olmuştur. Bugün Lübnan uzun ve yıkıcı bir iç savaştan sonra yeniden kurulma çabasında. Mutlu ve işe yarayan Lübnan’ın varlığı etrafa da yarar sağlar. Aksi ise ortalığı bulandıran bir rejim haline dönüşebilir.
#LübnanYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#Rotaİstanbul’un kalbidir Tarihi Yarımada… Camileri, çarşıları, sarayları… İnsanı adeta bir zaman yolculuğuna çıkarır. Her sokakta başka bir sürprizle karşılar ziyaretçilerini. Nostaljik dokusuyla yabancı turistlerin uğrak noktası. Bahar ara tatilinde ailece İstanbul’u gezmeyi planlayanlara jürimizin önerileriyle 10 adımlık bir rehber hazırladık.
#İstanbulBinlerce yıl geçmişe uzanan tarihi ve bu tarihin günümüze taşıdığı yapılar... Şaşırtıcı doğası, hareketli gece hayatı, yemekleri, insanlarının yardımseverliği ve birbirinden güzel plajlarıyla Malta’nın yaşatacağı ve anlatacağı çok şeyi var. Ülkeyi yazın ziyaret ederseniz gölgede dahi sıcaklık 30 derecenin üstünde, bilginize... Ancak bugünlerde giderseniz erken baharı doyasıya yaşayabilirsiniz.
#HürriyetKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, su altındaki kazıların hızlandırılarak turizme kazandırılacağını belirterek, "2022 itibariyle izinleriyle birlikte rotaları açıklamaya başlayacağız. İlerleyen günlerde her yıl birçok rota ilave ederek dünyanın sayılı dalış turizmlerinin yapıldığı ülkeler arasında Türkiye’nin adına da yazdıracağız" dedi.
#Mehmet Nuri ErsoySabancı Vakfı tarafından desteklenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izin ve katkılarıyla devam eden ve 31. yılını geride bırakmaya hazırlanan Metropolis Antik Kenti kazı çalışmaları, 2021 yılını da yine birbirinden kıymetli keşifler ve yeni projelerle tamamlıyor.
#1Macaristan’la ta Orta Asya’ya uzanan ve aynı köklerden başlayan ortak bir tarihimiz var. Yüzyıllar boyunca da hep kesişmiş yollarımız. Bu hafta 200 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalan ülkedeki bu izlerin peşine düşelim istiyorum hep birlikte. Gezerken her adımda bir olduğumuzu hatırladığım bu toprakları tanıdıkça eminim siz de bana katılacaksınız.
#Macaristanİlköğretim ve liselerin ilk ara tatili 15 Kasım’da başlıyor. Neredeyse iki yıldır okula gitmiyorlardı ve ilk dönem pek çoğu için kolay geçmedi. Keşif duygusunu harekete geçirecek, doğaya ve dünyaya ilgiyle bakacakları güzel bir tatili hak ettiler. Bir hafta sürecek bu küçük molada hem dinlensinler hem de öğrensinler diye çocuklarımızla birlikte yapabileceğimiz verimli bir tatil planlamak için jürimize danıştık. Yurtiçinden ve yurtdışından 10 ilgi çekici öneriyi sıraladık.
#HürriyetUNESCO tarafından 2015 yılında 'Dünya Mirası' olarak tescillenen Diyarbakır'ın tarihi Surları'nda yürütülen restorasyon çalışmalarında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan, su dağıtım sistemi bulundu. Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, "Şu an 1 ana hat, 3 tali hattan oluşan 50 metre uzunluğundaki su dağıtım tesisatının kısımlarını tespit ettik" dedi.
#Diyarbakır