Organlar haberleri sayfasında Organlar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2847 Organlar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Almanya’da yaşayan ve biyoteknoloji alanında çalışan Türk bilim insanı Dr. Ali Ertürk ve ekibi, insan gözü ve böbreğinin üç boyutlu haritasını çıkarmayı başardı. Dr. Ertürk’ün çalışmaları, bilim dünyasında çığır açacak bir gelişme olarak niteleniyor.
#Avrupadan HaberlerArkeologların 19'ncu yüzyılın sonlarında keşfettiği Antik Mısır mumyaları o günden bu yana merak uyandırıyor. Mumyalama işlemlerinden tabutlardaki süslemelere pek çok detay, mumyaların basit birer tarihi eserden fazlası olduğunu çok net bir biçimde ortaya koyuyor. Son olarak ABD'de yapılan bir keşif, 3.000 yıllık bir gizemi aydınlatırken mumyalama sürecine dair hiç bilmediğimiz detayları da gözler önüne serdi. İşte ayrıntılar...
#SeyahatPandemi hayatımızda birçok alışkanlığı değiştirdi. Ancak en acısı, yaşamak için umuda tutunan binlerce insanı gölgede bırakmasıydı. Organ bağışı, pandeminin arkasında kalan o sessiz kahramanlardan biri oldu. Belki de toplum olarak “Bir gün benim ya da sevdiklerimin de buna ihtiyacı olabilir” diyerek, organ bağışını yeniden gündemimize almamız gerekiyor. Çünkü Türkiye’de organ nakli bekleyen tam 32 bin insan var. İzmir’de bu sayı 4 bin 418...
#12024 Paris Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Cezayirli ‘kadın’ boksör Imane Khelif, cinsiyeti hakkındaki tartışmalarla bir kez daha gündemde. Fransız gazeteci Djaffar Ait Aoudia’nın ulaştığı tıbbi rapora göre, Khelif’in iç testislere ve XY kromozomlarına sahip olduğu belirtiliyor.
#Imane KhelifKalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarNarin’in cansız bedeninin köyüne yaklaşık 2 kilometre mesafedeki Eğertutmaz Deresi içindeki bir çuvalda bulunmasının ardından cinayete ilişkin sır perdesi de aralanmaya başladı. Şu an gözaltında bulunan şüpheli Nevzat B., Narin’i amcası ile çuvala koyup, dere yatağına bıraktığını itiraf etti. Peki ama küçük kız nasıl, ne zaman ve kim tarafından öldürüldü? İstismar mağduru muydu? Günlerce su altında kalan cesedin çürümeye başladığı söyleniyor. Peki eğer böyle ise bu durum cinayetin aydınlatılmasına gölge düşürür mü? Narin’in otopsi raporundaki bilgilerle hangi ipuçlarına ulaşılabilir? Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan yanıtladı.
#Narin GüranÇözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaMadrid’de yaşayan 74 yaşındaki bir adam, bir kene tarafından ısırıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konuldu.Peki, ülkemizde durum ne? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz?
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşiİspanya'da, yüzde 40'lara varan ölüm oranına sahip 'Ebola benzeri' virüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı bir aşı bulunmuyor ve maalesef ölümlere neden olabiliyor. Peki ülkemizde son yıllarda KKKA vakalarında artış yaşandı mı? Kene ısırığına bağlı ölümcül göz kanaması nasıl yaşanıyor? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Süda Tekin ve Prof. Dr. İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneAlışveriş sitelerinde, eczanelerde, sosyal medya da arkadaş çevremizde sıklıkla karşımıza çıkıyor, enfeksiyonların kökünü kazıdığına, böcekleri kaçırdığına, cildi temizlediğine, aknelerle savaştığına, saçlara iyi geldiğine inanılarak kullanılan Nioli yağı, her derdin devası gibi lanse ediliyor. “Arkadaşım kullandı çok iyi geldi, şu doktor yayınladığı videosunda tavsiye etti, eczacı komşum mutlaka kullan dedi, kendi de kullanıyormuş” gibi cümleler eminim size de tanıdık geliyordur.
#Nioli YağıABD’nin Chicago'daki Illinois Üniversitesi'nde yaşanan bir vaka doktorları bile şaşkına çevirdi. Vaka raporunda ilk kez böyle bir şeyle karşılaştıklarını belirten doktorlar geçmeyen öksürük krizinin ardından hastaneye yetiştirilen kadını zorlukla kurtardı.
#BağırsakDijital oyun dünyasında son yıllarda piyasaya sürülen bazı oyunlar benzersiz hikâyeleri, grafik kaliteleri ve yenilikçi tarzlarıyla oyuncuların favorisi haline geldi. Jürimiz 8 Temmuz Dünya Video Oyunları Günü vesilesiyle 2020 ve sonrası çıkan, mutlaka denememiz gereken en iyi 10 video oyununu seçti.
#Dijital Oyunİlk keşfedildiğinde duvarlarındaki izleri gören araştırmacılar bunların içeride altın ya da başka değerli taşlar arayan kişiler tarafından yapıldığını düşünmüştü.180’lerin hemen başında ise bu tuhaf mağara ölümlerle anılmaya başladı.
#MağaraNioli yagi, eczanelerde satılıyor, online alışveriş sitelerinden satın alınıyor, bazı kadın doğum uzmanları sosyal medya hesaplarından takipçilerine bu yağı kullanmalarını tavsiye ediyor. Pek çok kadın bu nedenle bu yağı kullanıyor. Peki gerçekten idrar yolu ve vajinal enfeksiyonu önleme özelliği var mı? Cilde direkt teması riskli mi? Fazla kullanımı zarar verir mi? Hamileyken kullanılır mı? Kadın doğum uzmanı Kağan Kocatepe ile konuştuk tüm sorularımızı yanıtladı.
#Nioli YağıKaslar, kemikler, damarlar, organlar... Bunların önemini hepimiz biliyoruz. Peki ya fasya? Vücutta çok önemli görevleri yerine getiren fasyanın önemini 20 yıl öncesine kadar doktorlar bile bilmiyordu. Fasyanın görevlerini ve sağlıklı olması için yapmamız gerekenleri 3 soruda ele aldık.
#Fasya63 yaşındaki ABD'li adam karısı ile kahvaltı yaptığı sırada aynı anda öksürüp hapşırınca, vücudunda bir ıslaklık hissetti. Tişörtünü kaldırınca bağırsaklarının dışarı çıktığını gören adam acilen hastaneye kaldırıldı. Sıra dışı vaka 'American Journal of Medical Case Reports' dergisinde yayınlandı.
#BağırsakDers kitaplarında yer alan ve dilin farklı bölümlerinin farklı tatları algıladığına işaret eden o grafiği hepimiz hatırlarız. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir makale bu konuda pek çok detayı yanlış bildiğimizi ortaya koydu.
#DilDetoks, vücuttaki toksik maddelerin bazı organlar tarafından daha az toksik bir maddeye çevrilerek atılma sürecidir. Toksik maddeler hava-su kirliliği gibi nedenlerle ortaya çıkabilen; sigara-alkol kullanımı sırasında vücutta ortaya çıkan kimyasal maddelerdir.
#Yaza HazırlıkEskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Avcı, organları taklit edebilen çip geliştiriyor. Avcı, Harvard Üniversitesi’nde öğrendiği bu yöntemle, Türkiye’de de hastalıklar için geliştirilecek tedavi yöntemlerinin süresini ve maliyetini azaltmayı amaçlıyor.
#Organları Taklit Eden Çip