"Fonksiyonel tıp” ile hasta takibi nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Fonksiyonel tıp” ile hasta takibi nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2024 02:41

Dr. Mustafa Apak, fonksiyonel tıbbın bireylerin sağlık durumunu iyileştirmeyi ve hastalıkların kök nedenlerini bulmayı amaçlayan bir sağlık yaklaşımı olduğunu belirterek, bu yaklaşımın hedefleri hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

 

Fonksiyonel tıbbın vücudu bir bütün olarak değerlendirdiğini belirten Fonksiyonel Tıp Hekimi Dr. Mustafa Apak, genel olarak organ ve sistemlerin birbirleriyle ilişkisini göz önüne alarak sağlıklı işleyişi bozan nedenleri araştırdığını söyledi. Fonksiyonel tıbbın geleneksel, hastalık odaklı tıp yaklaşımından farklı olarak, bireyi ‘hasta’ olarak değil, sağlık durumu üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilecek bir kişi olarak ele aldığını kaydeden Apak, bu yaklaşımın bireysel sağlık ihtiyaçlarına daha yenilikçi bir bakış açısı sunduğunu bildirdi.

FONKSİYONEL TIBBIN HEDEFLERİ

Fonksiyonel tıbbın hedefleri ve amaçları hakkında bilgiler veren Dr. Mustafa Apak, şöyle dedi: “Fonksiyonel tıp her bireyin genetik yapısı, yaşam tarzı, çevresel etmenler ve sağlık geçmişine göre kişiye özel bir değerlendirme yapar. Hastalıkların semptomlarına odaklanmak yerine, bu semptomların altında yatan kök nedenleri araştırır. Bu, sağlıklı işleyişi bozan faktörleri belirlemeyi gerektirir. Vücudu bir bütün olarak görür. Yani organlar ve sistemler arasındaki etkileşimleri dikkate alır. Bu sayede, bir sağlık sorununun tüm vücut üzerindeki etkileri analiz edilir. Beslenme, fiziksel aktivite, stres yönetimi ve uyku gibi yaşam tarzı faktörlerine dikkat edilmesini sağlar ve gerektiğinde kişiye yaşam şeklinde değişiklikler önerir. Hastalığın ortaya çıkmasını önlemek için sağlıklı alışkanlıklara teşvik eder ve bireylerin sağlıklı yaşam sürmelerine yardımcı olur. Bireylerin sağlıkları hakkında daha bilinçli kararlar almalarını sağlar ve tedavi süreçlerinde aktif rol oynamalarını teşvik eder.”

Haberin Devamı

KENDİ SAĞLIĞINIZI YÖNETİN

Dr. Mustafa Apak, fonksiyonel tıbbın sağlık ve hastalık kavramlarını daha derinlemesine anlamayı ve bireylerin kendi sağlıklarını yönetmelerine yardımcı olmayı hedeflediğini belirterek şunları söyledi: “Son yıllarda moda olan Longevity (uzun ve sağlıklı yaşam) kavramı ve fonksiyonel tıp kavramları birbirleri ile iç içedir. Longevity, yani uzun yaşam, sağlıklı yaşlanma ve yaşam kalitesinin artırılması ile ilgilidir. Fonksiyonel tıp ise kronik hastalıkların kök nedenlerini saptayarak bu sorunların düzeltilmesine odaklanan, bireysel sağlık durumunu ele alan bütünsel bir yaklaşımı ifade eder. Fonksiyonel tıp, sağlıklı bir yaşam süresinin uzatılmasına katkıda bulunabilir. Çünkü hastaların ve doktorların birlikte çalışarak sağlık sorunlarının temel nedenlerine yönelik çözüm aramalarını teşvik eder.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!