Sebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#Pestisitİngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in 4 yaşından beri veliaht olarak anılan büyük oğlu Charles resmen tacını giyince İngiltere milli marşı artık ‘Tanrı kralı korusun’ diye söylenmeye başladı. Anketlere göre halkın desteğini de almış görünüyor. 73 yaşında, İngiltere tarihinin tahta en geç oturan hükümdarı olma unvanını kazanan 3. Charles’ın hayatına bakalım...
#Kral CharlesBugüne kadar evlerinin güzelliğiyle ve lokumuyla tanıdığımız Safranbolu, aslında bundan çok daha fazlasını sunuyor ziyaretçilerine. Nehirlerin biçimlendirdiği vadileri, türlü sebze-meyvenin en lezizlerini yetiştiren bereketli toprakları, eğitime öncelik veren sosyal dokusuyla kendine münhasır bu kasabada asıl yıldız ‘kırmızı altın’ denilen safran. Efsanelere konu olan, asaletin simgesi bu büyülü bitkinin hasadı kasım sonuna kadar sürüyor, katılıp toplamak için hâlâ fırsatınız varken buyurun Safranbolu’ya!
#SeyahatBurak Hakkı oğlu Rüzgar doğduktan sonra hayalini kurduğu çiftliğe 2008 yılında kavuşmuştu. Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki Güneyli Köyü'nde satın aldığı 35 bin metrekarelik arsada ceviz ve organik sebze-meyve yetiştiren ünlü oyuncu bahçede geçen günlerini sevenleriyle paylaşıyor.
#Bura Hakkıİçerisinde iyot bulunan kabuklu deniz ürünleri ve deniz yosunları tiroide iyi gelen kaynaklar arasında bulunur. Ayrıca yumurta, süt, kaya tuzu ve selenyum gibi mineral kaynakları da yer alır. Peki, Tiroide iyi gelen besinler nelerdir? Tiroide iyi gelen yiyecekler, sebzeler ve meyveler hakkında ayrıntıları derledik.
#Tiroide İyi Gelen BesinlerSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayDoğanın kıymetini içinde bulunduğumuz salgın döneminde çok iyi anladık… Yaz sezonu tüm hızıyla devam ederken farklı bir tatile çıkmak istiyorsanız tercihiniz çiftlik otellerinden yana olabilir. Dalından hormonsuz domatesi, biberi koparıp yiyebileceğimiz, hem eğlenip hem de dinlenebileceğimiz adresleri jürimize sorduk. 10 farklı adresi sıraladık.
#GazetehaberleriUzun süre gebe kalmamak için çeşitli yolları denemiş olan kadınlar çocuk yapma kararı aldıklarında bir an önce gebe kalmak ister. Kural olmamasına rağmen, 35 yaş altında ve sağlıklı bir kadında düzenli ilişkiyle gebeliğin ilk 12 ay içinde, 35 yaş üstü çiftler için 6 ay arasında gerçekleşmesi beklenir. Özel Medicana Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Okan Özden gebe kalmayı kolaylaştıracak yöntemler hakkında bilgi verdi.
#SağlıkKabak tohumu nasıl ekilir konusu son günlerde sıklıkla araştırılmaktadır. Sağlığa faydaları ile bilinen kabak yetiştiriciliği yapmak isteyenler konuyu yakından takip etmektedir. Kendileri için organik sebze yetiştirmek isteyenler tarafından da kabak tohumu nasıl ekilir konusunu incelemektedir. Kabak tohumu nasıl ve zaman ekilir? Kabak tohumu nasıl olur ve nereden alınır hakkındaki tüm bilgileri detaylarıyla derledik.
Sağlığımızın değerini her geçen gün daha iyi anladığımız son günlerde organik yaşama da ilgi arttı. Bunun için ilk akla gelen yerler tabii ki hem hesaplı hem güvenilir olan ekolojik pazarlar… Doğal beslenmenin hastalıklara karşı olan direncimizi de artırdığını düşünürsek, organik ürünlerin yer aldığı bu pazarların kıymetini bilmemiz gerekiyor. Sizin için pandemi döneminde ziyaret edebileceğiniz organik pazarlara dair küçük bir araştırma yaptık.
#Organik PazarlarKoronavirüs pandemisi ile beraber bağışıklık sistemi ve beslenmenin de önemi arttı. Bu dönemde sadece hijyen ve mesafenin değil güçlü bir bağışıklık sisteminin de koronavirüsten korunmada önemli etken olduğunu söyleyen, Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel Ünal “Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli protein alımı önemli” dedi.
#COVID-19Koronavirüs pandemisi ile beraber bağışıklık sistemi ve beslenmenin de önemi arttı. Bu dönemde sadece hijyen ve mesafenin değil güçlü bir bağışıklık sisteminin de koronavirüsten korunmada önemli etken olduğunu söyleyen, Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel Ünal “Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli protein alımı önemli” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel ÜnalSağlıklı yaşamaya özen gösteriyorsunuz. Organik sebze/meyve tüketiyorsunuz. Tarım ilaçlarına maruz kalmamış ürünler tercih ediyorsunuz. İçeriğinde tatlandırıcı olmayan, glikoz şurubu, fruktoz şurubu olmayan yiyecek içecekler seçiyorsunuz. Hatta yiyeceklerinizi tüketmeden önce alkali suda 10-15 dakika bekletiyorsunuz. Yine de ihmal ettikleriniz olabilir. Aman dikkat!
#Tatlandırıcı