Güncelleme Tarihi:
11 bin 329 yerleşik nüfusuyla İzmir’in en küçük ilçesi olan Karaburun, 415 kilometrekarelik yüzölçümüyle kentin en büyük ilçeleri arasında yer alıyor. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ilçe nüfusunun pandemiyle birlikte yaz aylarında 200 binin üzerine çıktığını belirterek, sorumluluk sahalarında üç merkez mahalle ve 13 köy bulunduğunu söyledi. Bu kadar büyük bir alanda kısıtlı bir kadroyla vatandaşlara hizmet ulaştırmanın hiç de kolay olmadığını ifade eden Erdoğan, “Bizim işimiz elbette şikayet etmek değil, çözüm üretmek ve hizmet vermek. Ben ve tüm ekip arkadaşlarım gecemizi gündüzümüze katarak, ilçe merkezimiz, Mordoğan mahallemiz ve köylerimizde en iyi hizmeti sunabilmek için çalışıyoruz” dedi.
İlçenin her kesimine projeler ve çözümler ürettiklerini kaydeden Erdoğan, iki yıllık görev süresi içinde önemli değişimlere imza attıklarını vurguladı. Ekonomik, sosyal, kültürel, tarım ve turizm alanında projelerin yanında çevreci girişimler ve çalışmalarla dikkat çektiklerini kaydeden Erdoğan, kısa sürede fark yarattıklarını bildirdi.
KALKINMANIN TEMELİ TARIM
Göreve gelir gelmez Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kurduklarını belirten Erdoğan, ilçede yetişen nergis ve hurma zeytinin markalaşması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Bu ürünlerin coğrafi işaretini almak için başvuruların yapıldığını bildiren Erdoğan, “Nergis tarımını artırmak amacıyla belediye arazilerinde nergis dikimi gerçekleştirdik. Karaburunlu kadınların tarımsal üretime dahil edilebilmesi için kooperatifleri destekliyoruz. Amacımız, kooperatifleri tek çatı altında birleştirmek. Mahallelerde üretici pazarı kurduk. Buradaki hedefimiz de bölgede üretilen ürünlerin satış yerlerini İzmir merkeze de taşımak” dedi.
Kurulan Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ile iyi tarım uygulamalarının yanı sıra tohum bankası kurmayı hedeflediklerini, sera alanı oluşturarak iyi tarım uygulamalarına başladıklarını müjdeleyen Erdoğan, “Doğal ürün yetiştirmek ve satışını yapmanın yanında, yerli fide üretimi ve tohum bankası oluşturduk. Çiftçilerimizden yerli tohum topladık. Ayrıca serada üretilen yerli fideleri ücretsiz olarak dağıttık. Böylelikle çiftçilerimizin kaliteli ürün üretmesi için altyapının oluşmasına katkı sağlıyoruz” diye konuştu.
FESTİVALLER
GÜÇ KATIYOR
KARABURUN Belediyesi, pandemi öncesi yerel üreticinin desteklenmesi ve bölgeye turizm girdisinin olması amacıyla pandemi öncesi çok sayıda festivale de ev sahipliği yaptı. Karaburun Nergis Festivali, Kösedere Üzüm Festivali, Karaburun Batı Köyleri Mandalina Şenliği ve Mordoğan Gece Levrek Avı Şenliği ile ilçeye yüz binlerce ziyaretçi geldi.
ZEYTİNYAĞI FABRİKASI KURULDU
KARABURUN Belediyesi’nin yarımadadaki tarımsal ürünlerin daha fazla katma değer yaratması için 29 Ekim 2020 tarihinde açılan Zeytinyağı Fabrikası’nda hem vatandaşların hem de belediyeye ait zeytinliklerdeki ürünlerin sıkımı uygun maliyetle yapılıyor. İlk aşamada günlük 30 ton işleme kapasitesi ile devreye alınan tesis, talebe göre kapasitesi iki katına çıkabilecek şekilde planlandı. Tüm üretim süreçlerinde sadece kadınların çalışıyor olmasıyla İzmir’de bir ilk özelliği taşıyor. Her meslekte ve her işte en üst düzeyde başarı sağlayan Türk kadınları, Karaburun zeytinyağına da hamarat elleriyle hayat veriyor.
KEÇİ PEYNİRİ MANDIRASI:
HEM GELİR, HEM SAĞLIK
KARABURUN Belediyesi, ilçedeki kıl keçisi yetiştiriciliğinin artırılması ve bölgeye daha fazla katma değer yaratması amacıyla kurduğu Keçi Peyniri Mandırası’nın üretim kapasitesini artırdı. Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, göreve geldiği andan itibaren mandırada üretilen yarımadaya özgü taze ve salamura sepet keçi peynirinin, kopanisti peynirinin, beyaz peynirin ve lor peynirinin marka haline getirilmesi için de çalışmaları hızlandırdı. Keçi peyniri çeşitlerinin Karaburun merkez, Mordoğan ve Eğlenhoca satış yerleri ile daha fazla vatandaşa ulaşmasını sağladıklarını kaydeden Erdoğan, “Üreticilerin sütlerini, piyasa fiyatının üzerinde satın alarak hem üreticiye para kazandırıyor hem de tüketicinin sağlık besin almasını sağlıyoruz” dedi. Yarımadadaki diğer üreticiler için de bir tür piyasa yapıcısı işlevi gören Karaburun Keçi Peyniri Mandırası, ilçeye özgü olan ve kaybolmaya yüz tutan keçi peyniri çeşitlerinin hijyenik koşullarda üretimi, paketlenmesi ve pazarlanmasını sağlıyor. Tesiste ilk defa geçen yıl kopanisti peyniri üretimi yapıldı. Mandıra satış noktalarının sayısını artırarak, önümüzdeki ay internet üzerinden satışa başlayarak daha fazla vatandaşı sağlıklı gıdalarla buluşturmak amaçlanıyor.
Karaburun’un
çehresi değişti
SEÇİM döneminde “Karaburun üretecek, gelişecek, kazanacak” diyen Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, verdiği sözleri birer birer yerine getirdiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karaburun’a önemli destek verdiğini belirten Erdoğan, önce ilçede meydan, kavşak, yol düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti. İlçenin ana arterleri olan Karaburun Merkez ve Mordoğan girişini tamamlayarak, peyzaj düzenlemelerini gerçekleştirdiklerini, Mordoğan ve Karaburun’a meydan yapıldığını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:
ALTYAPIYA YATIRIM
“Hasseki Mahallesi meydan düzenlenmesi tamamlandı, Yeniliman Mahallesi’ndeki düzenlemeler devam ediyor. Mordoğan Mahallesi ve Karaburun Bodrum Mevkii’de yaz döneminde gece pazarları kuruldu. Karaburun’un onlarca yıldır beklediği su, kanalizasyon ve altyapı çalışmaları 2019 yılının kasım ayında Mordoğan’dan başladı. İZSU ile birlikte projelendirilen altyapı çalışmasının sonunda Mordoğan’a 110 kilometrelik kanalizasyon ile 8 kilometrelik yağmur suyu şebeke hattı kazandırılacak. Bu yıl içinde projenin bitmesi planlanıyor.
Sadece büyük mahallelerde ve merkezde değil köylerde de hizmetlerimize aksatmadan devam ediyoruz. Tüm mahallelerde köy yolu, meydan çalışmaları ve peyzaj düzenlemeleri aralıksız sürüyor.”
Bu ilçede
kadınlar
baş tacı
KARABURUN’un topuklu efesi Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ilçenin çehresini değiştiren çalışmalara ve projelere imza atarken, kadınların sosyal yaşamda daha aktif yer alması için de özgün projeler üretiyor.
Her yaş grubuna yönelik çalışmalar yürüten Karaburun Belediyesi’nin hizmet odağında her zaman kadınlar en başta geliyor. Belediyeye ait fabrika ve tesislerden üretici pazarlarına, antika ve ikinci el pazarından belediye bünyesindeki Nergis Kafe’ye, eğitim seminerlerine kadar pek çok hizmeti kadınların ayağına götüren Erdoğan’ın kadınların yüzünü güldüren projeleri şunlar:
- Zeytinyağı Fabrikası ve Keçi Peyniri Mandırası’nda kadın istihdamı: İlçedeki kıl keçisi yetiştiriciliğinin artırılması ve ilçeye daha fazla katma değer yaratması amacıyla Keçi Peyniri Mandırası ve Zeytinyağı Fabrikası’nı kuran Karaburun Belediyesi, bu işletmede kadınları istihdam ediyor. Mühendis, teknisyen, operatör ve satış temsilcisi kadınlardan oluşan ekip, ilçeye özgü keçi peynirinin ve zeytinyağının lezzetini tüm Türkiye’ye tanıtıyor.
- Nergis Kafe’de kadınlar çalışıyor: Adı Karaburun ile özdeşleşen Nergis Kafe, tamamen yenilenerek ilçeye özgü lezzetlerin yeni durağı oldu. Tüm çalışanları kadınlardan oluşan Nergis Kafe, üretici kadınlar tarafından sunulduğu yeni yüzüyle misafirlerini ağırlıyor. Yöredeki kadın üreticilerin ürettiği ürünlerin de satıldığı kafe, kadınlara ek gelir kaynağı oldu. Yaşlılara aşevi hizmeti de verecek olan Nergis Kafe, Karaburun’un büyük mahallelerinde açılmaya devam edecek.
- Kadın üretici pazarları: Karaburun’a ait köylerde, kadınların ürettikleri ürünleri satabilecekleri pazarlar açılıyor. Özellikle hafta sonları Karaburunlu kadınlar, belirlenen alanlarda satışlarını yaparken, aile bütçelerine ek gelir sağlıyor.
- Kadınlara ücretsiz satış tezgahları: Karaburun Belediyesi tarafından pandemi öncesi gerçekleştirilen Kösedere Üzüm Şenliği, Karaburun Nergis Festivali, Yemek Şenliği, Mordoğan Levrek ve Deniz Şenlikleri gibi festival ve etkinliklerde kadın üreticilerin el emeği ile yaptıkları ürünleri satmaları için ücretsiz satış tezgahları tahsis ediliyor. Bu etkinliklerde yüzlerce Karaburunlu kadın, ürünlerini tüketicilerle buluşturuyor.
- Toplu taşımaya da kadın eli: Karaburun Belediyesi, toplu taşıma araçları için kadın şoför Elvan Başkaya’yı istihdam ederek, bu alanda da kadın istihdamını artırdı. İlerleyen yıllarda Elvan Başkaya’yı diğer hemcinsleri de takip edecek.
- Yeni annelere geleneksel bohça: İlçenin kültüründe köklü bir yeri olan Bebek Bohçası geleneğini sahiplenen Başkan İlkay Girgin Erdoğan, bebek ağlaması duyulan evleri ziyaret ederek, bohçaları elleriyle teslim ediyor. Bebek Bohçası’nın içinde battaniye, bebek bezi, bebek kıyafetleri, termoslu bebek çantası, biberon, ateş ölçer bulunuyor.
- Kadınların emeği, bebek bohçalarının nuru: Karaburun Belediyesi, ilçenin köylerinde ikamet eden kadınların ek gelir elde etmeleri için özgün bir projeye başladı. Buna göre kadınların el emekleriyle ördükleri bez oyuncaklar, Karaburun Belediyesi tarafından satın alınıyor. Oyuncaklar, belediyenin yeni bebeği olan çiftlere vermek için hazırladığı geleneksel Karaburun bohçalarına konuluyor ve Başkan İlkay Girgin Erdoğan tarafından ilçedeki çocuklara armağan ediliyor.
- Kadın başkandan kadın dostu toplu sözleşme: Karaburun Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası arasında süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşmayla sonuçlanırken, anlaşma kapsamında kadın çalışanlara pozitif ayrımcılık getiren maddeler ilk kez yürürlüğe girdi. Buna göre eşine şiddet uyguladığı belirlenen erkek işçinin altı aylık maaş ve sosyal alacaklarının yarısı doğrudan eşine ödenecek.
Masallar gerçek oluyor
SEÇİM dönemi verdiği sözleri tek tek yerine getiren, özellikle kadın, çocuk ve gençlere yönelik projelere öncelik veren Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ilk Masal Evi’ni Mordoğan’da hizmete açtı. Karaburun Belediyesi bünyesindeki ilk Masal Evi’nde çocuklar eğitim alırken, annelerin de mesleki kurslarla ekonomik hayata katılmasını sağlanıyor. 3-6 yaş arasındaki çocuklara yönelik kavram çalışmaları, beden koordinasyon etkinlikleri, dil gelişimi etkinlikleri, resim, el sanatları, müzik, mutfak ve doğa atölyeleri gerçekleştiriliyor. Annelere yönelik mesleki beceri kazandırma amacıyla ilk aşamada seramik, aşçılık ve sabun yapımı eğitimleri verildi. Bu yıl Mordoğan’dan sonra Karaburun merkezde Masal Evi açılması için çalışmalara başlandı.
Organik sebze yetiştirdi
ihtiyaç sahiplerine dağıttı
İZMİR’de organik tarımın en yaygın gerçekleştirildiği ilçelerin başında gelen Karaburun’da, doğru tarım uygulamalarına örnek oluşturacak bir projeye imza atıldı. Karaburun Belediyesi, yaz döneminde Mordoğan mahallesinde bulunan 10 dönümlük arazide 19 bin domates, patlıcan, biber ve dolmalık biber fidesini toprakla buluşturdu. Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, sebzelerin, damla sulama yöntemiyle ve tamamen organik olarak yetiştirildiğini söyledi. Erdoğan, “Söz verdiğimiz gibi, ürünlerimizi ilçe merkezimiz ve Mordoğan’daki ihtiyaç sahibi hemşehrilerimize eşit şekilde pay ederek ulaştırdık” dedi.