Murat YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2021 01:28
Sincan Belediyesi’nin sıfır atık ve geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla Yenikent’te kurduğu Eko Çiftlik Sıfır Atık Merkezi’nde hem eğitim hem de üretim var.
Atıkların dönüştürülerek yeniden kullanıma sunulduğu merkezde 7’den 70’e herkese sıfır atık ve geri dönüşüm süreci anlatılıyor. Tamamı atık malzemelerden oluşturulan park da ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Araba tekerlekleri, tahta, metal gibi atık malzemelerin bir araya getirilerek yapılan renkli parkta minik ziyaretçiler oyuncaklarla sıfır atık bilinci kazanıyor. Merkeze gelenler burada etkinliklere de katılabiliyor.
BOSTANDAN İHTİYAÇ SAHİPLERİNEMerkezde bahar mevsiminde ekilen sebzeler hasat edilmeye başlandı. Domates, salatalık, biber, patlıcan gibi çeşit çeşit sebzelerin yetiştirilerek üretime katkı sağlandığı Eko Çiftlik’teki bostandan elde edilen ürünler, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Son olarak toplanan 120 kilo fasulye ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Merkezde ayrıca ortam temizliğinde kullanılmak üzere dezenfektan sirke de imal edilmeye başlandı.
AYLIK 300 KG SOLUCAN GÜBRESİSokak hayvanları için yaş mama üretiminin yapıldığı merkezde kırmızı Kaliforniya solucanı ile solucan gübresi üretimine de devam ediliyor. Bu kapsamda belediye binalarında tüketilen çayın posaları, pazar atıkları ile hayvan gübresi karıştırılarak mama yapılıyor. Düzenli bakım ve besleme ile solucanlar bu mamayı tüketiyor ve ayda yaklaşık 300 kilogram gübre elde ediliyor. Gübre, tesisteki ağaçlar, sebzeler ve çiçeklerde kullanılıyor. Merkezde kompost çalışmaları da yapılıyor, buradan elde edilen gübre de park ve bahçelerde kullanılıyor.
HERKESİ DAVET EDİYORUMSıfır atık konusunda yaptıkları çalışmalardan dolayı ödüller aldıklarını hatırlatan Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, “Yenikent’te 20 dönümlük bir arazi üzerinde bulunan merkezimizde, atıkları dönüştürerek yeniden kullanıma sunuyoruz. Organik atıklardan sokak hayvanları için yaş mama üretiyoruz. Kompost ve solucan gübreleri kullanılarak organik sebze üretimi yapıyoruz. Sıfır atık, verimliliğin artması, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlanması, israfın ve maliyetlerin önüne geçilmesi demek. Çevresel risklerin azaltılması paralelinde daha sağlıklı çevre, daha sağlıklı insan demek. Bu kapsamda herkesi Eko Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezi’mizi ziyaret etmeye de davet ediyorum” dedi.
YABANCI ÖĞRENCİLERDEN CAN DOSTLAR İÇİN MAMAÖte yandan Azerbaycan, Ukrayna, Pakistan, İspanya, Fas, Portekiz, Romanya, Tunus ve Rusya’dan gelen ziyaret ettikleri merkezde mama üretimi yaptı. Öğrenciler ürettikleri mamaları Sincan Sokak Hayvanları Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan köpeklere yedirdi.