Dünyada 2019 yılının Aralık ayından, Türkiye’de ise 2020 Mart ayından bu yana milyonlarca kişide görülen Covid-19 virüsü, kişiler üzerinde farklı semptomlar yaratabiliyor. Peki, bilinen semptomlardan farklı olarak bu hastalık, diş kaybına neden olabilir mi? İmplantoloji alanında değerli çalışmaları olan Çene Cerrahisi Uzmanı, Prof. Dr. Serhat Yalçın konuyla ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.
#COVID-19Belsoğukluğu hastalığının sadece cinsel organlar yoluyla bulaştığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Milyarlarca bakteriyi barındıran boğazımız belsoğukluğu mikrobu (gonore) için tehlikeli ve sessiz bir rezervuar!İlaca dirençli bu hastalık tüm dünyada oral seksle yayılıyor.
#BakteriBir bilim insanı, umumi tuvaletlerde asla el kurutma makinesi kullanmamanız ve bunun yerine her zaman kâğıt havlu tercih etmenizin iğrenç nedenini ortaya çıkardı. Bu haberi okuyunca bırakın el kurutma makinesi kullanmayı, umumi tuvaletlere girmeyi dahi bir kez daha düşüneceksiniz.
#Umumi Tuvalet Mikrop SaçıyorVajinal akıntı, pek çok kişinin hayatında en az bir kez karşılaştığı bir durumdur. Özellikle yaz aylarında ıslak mayo giymek, uzun süre antibiyotik kullanımı veya diyabet gibi bağışıklık sistemini etkileyen rahatsızlıklar, vajinal florayı bozarak akıntıya neden olabilir. Peki, bu rahatsız edici durumu nasıl önleyebiliriz?
#Vajinal AkıntıPotansiyel olarak ölümcül olan dang humması vakaları Avrupa'yı kasıp kavururken, İngiltere’de vakaların artmasından korkan uzmanlar, tatilcilerin hem tatildeyken hem de evdeyken hastalığın belirtilerinin farkında olmaları gerektiğini konusunda uyarıda bulunuyor.Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı?
#Dank HummasıMariena Browning, 22 yaşındayken hayatının en iyi döneminde olduğunu hissediyordu, bir ev almaya ve âşık olduğu kişi ile aile kurmaya hazırlanıyordu. Mariena bir aile kurma planları yaparken şok edici bir şekilde 4. evre melanom yani cilt kanseri olduğunu öğrendi. Bu beklenmedik teşhis Mariena Browning’in gözlerini sarartan, kötü bir kolon enfeksiyonuna yakalanmasına neden olan ve hayatını sonsuza dek değiştiren üzücü bir üç yıllık tedaviye yol açtı.
#Cilt KanseriPopüler turist destinasyonlarında yaygın olan öldürücü bir virüs olan Dang humması, Avrupa'ya da yayılıyor. Ayrıca ülkemize komşu Ortadoğu ülkelerinde de vakalar yaşanıyor. Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı? Önlem olarak ne yapmalıyız? Uzmanlar ne diyor?
#Dang HummasıABD, Idaho'da yaşayan Mariena Browning, 22 yaşındayken hayatının en iyi döneminde olduğunu hissediyordu, bir ev almaya ve âşık olduğu kişi ile aile kurmaya hazırlanıyordu. Mariena bir aile kurma planları yaparken şok edici bir şekilde 4. evre melanom yani cilt kanseri olduğunu öğrendi. Üstelik en ufacık bir belirtisi dahi yoktu!
#MelanomGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#KonserveGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#BotulizmToplumda sıkça görülen diyabetin günümüzde cerrahi olarakta tedavi edilebildiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aydın Keskin şeker hastalarının çoğunluğunu oluşturan Tip 2 diyabet hastaları ise metabolik cerrahi için uygun hastalardır. Gelişen tıp ve teknoloji sayesinde metabolik cerrahi ameliyatları uygun hastalarda kapalı yöntemle başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir” dedi.
#1Umumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerDepremin yaraları sarılmadan bölgeyi bir de sel felaketi vurdu. Adıyaman ve Şanlıurfa'da 15 kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybederken 5 kişinin de kayıp olduğu belirlendi. Sel sularının ardından bölgede yılanların ortaya çıktığı da görülürken uzmanlar enfeksiyon riskine karşı uyardı. Tifo, dizanteri, koli basili gibi mikropların neden olduğu hastalık riskleri var.
#Sel FelaketiBirleşik Krallık'ta bir süredir alarm etkisi yaratan Strep A bakterisi, Fransa’da da çocuk ölümlerine neden oldu. Bir anda ortaya çıkan bakteri Türkiye'de görülüyor mu? Neden bu yıl bu kadar güçlü? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlar anlattı.
#Strep ADünyayı sarsan koronavirüs salgını hayatlarımızdan çıkmışken Dünya Sağlık Örgütü’nden yeni bir uyarı daha geldi. Dünya üzerindeki yeni ve tehlikeli virüs ve bakterileri bildirerek dünyayı yeni bir salgına karşı hazırlıksız bırakmamak isteyen örgüt hepimizi bekleyen yeni tehdidin adını koydu…
#DSÖHPV cinsel yol ile bulaşan bir enfeksiyondur. Genital bölgede siğil şeklinde oluşan bir çeşit virüstür. HPV bir kişinin vücuduna girdiği zamanda dönemsel olarak tekrarlanmaktadır. Cinsel yolla bulaştığı gibi çok nadir de olsa cinsel ilişki dışında da bulaşabilmektedir. Bu siğilin görüntüsü karna bahara benzemektedir. Vücutta bazen tek bir bölgede bazen de birkaç bölgede görülebilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Erkeklerde HPV TestiHem kadınları hem de erkekleri etkileyen belsoğukluğu, cinsel yolla bulaşan bir bakteri enfeksiyonu neticesinde ortaya çıkar. Neisseira gonore olarak bilinen bu bakteri enfeksiyonu, bulaşıcı bir ciddi sağlık sorunu olarak ifade edilebilir. Peki, kadınlarda bel soğukluğu nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Kadında bel soğukluğu nasıl bulaşır ve tedavisi üzerine ayrıntıları derledik.
#KadınKadınlarda HPV belirtileri olması zorunluluğu söz konusu değildir. Kimi zaman virüs, hiçbir şekilde belirti vermemektedir. En çok görülen belirti; çoğu zaman genital bölgede ele değen ağrısız ancak sert karnabahar tipindeki lezyonlar, HPV belirtisidir. Halk arasında ise siğil adı verilmektedir. İşte kadınlarda HPV belirtileri, testi, bulaş yolları ve nedenleri hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda HPVAteş, normal hastalıklara karşı ortaya çıkan bir savunma mekanizmasıdır. Yani bir hastalığa karşı vücudu korumak için ortaya çıkar. Bazen de ortada herhangi bir hastalık bulunmaz. Çocuklarda ateş kaç olmalı ve neden çıkar sizler için derledik.
#ÇocukEnteral beslenme; yetişkin, çocuk ve bebeklere uygulanan bir metottur. Tüp; gereksinim duyulduğu sürece kalmaktadır. Kısa bir dönem kalabileceği gibi daha uzun zamanlı olarak da kalabilir ve birey yeniden eskiden olduğu gibi yemek yemeye döneceği vakit çıkarılabilir. Tüp yolu ile entenal beslenme adına değişik çeşitlerde tüpler kullanılır. Peki, enteral beslenme nedir? Nasıl uygulanır? Enteral beslenme ne kadar sürmektedir ayrıntılar ile derledik.
#Sağlıklı YaşamABD'de şantaj ve seks ticaretinden hüküm giyen şarkıcı R. Kelly'ye federal cezaevinde 30 yıl hapis cezası verildi. Amerikalı şarkıcı Kelly'nin kurbanları, geçen yıl görülen ve beş haftadan uzun süren davada New York'taki mahkeme salonunda, uğradıkları taciz ve kötü muamele ile ilgili tanıklıklarını anlatmıştı. R. Kelly geçen yıl suçlu bulunsa da cezası bugün ilan edildi. Kelly ayrıca 100 bin dolar para cezası da ödeyecek.
#Robert Sylvester KellyDünya koronavirüs salgını kâbusundan daha yeni uyanmaya başlamışken İngiltere’de ortaya çıkan çocuk felci salgını korku yarattı. Ülkede neredeyse 40 yıldır görülmeyen hastalık birden ortaya çıkınca gözler aşılama kampanyalarına çevrildi…
#Çocuk FelciMaymun çiçeği virüsü (monkeypox) belirtileri ve hastalığın tanımı son günlerin öne çıkan konularından oldu. Koronavirüs salgınının etkileri henüz geçmemişken, 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü tedirginliğe neden oldu. Afrika’dan çıkarak diğer ülkelere hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü son olarak Çekya'da da görüldü. Bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının belirtileri arasında ise ateş, yoğun baş ağrısı halsizlik gibi semptomlar görülüyor. Hastalık yaygınlaşırken maymun çiçeği aşısının olup olmadığı ve tedavileri de merak konusu oldu. Peki, Maymun çiçeği nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır? İşte, maymun çiçeği (Monkeypox) hastalığı hakkında merak edilen tüm bilgiler...
#Maymun Çiçeği