Güncelleme Tarihi:
HPV enfeksiyonu 3 ile 4 çapına erişebilmektedir. Ağrısız ama sert bir yapısı vardır. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilmektedir.
Erkeklerde HPV Enfeksiyonu Belirtileri:
HPV virüsünün 150’den fazla türü bulunmaktadır. Bu türlerden yaklaşık olarak otuzu genital enfeksiyon ile ilgilidir. Yüksek ya da düşük riskli olabilmektedir. HPV virüsü erkeklerin çoğunda bir şikâyete neden olamadığından dolayı anlaşılmaması mümkündür. Penis, anüs, skrotum, ağız ve boğaz bölgelerinde siğiller olabilmektedir. Hasta bu bölgelerde değişiklik fark ettiği zaman doktora gözükmesi gerekmektedir. Bu siğiller bir ağrı yapmaz ama sert bir şekildedir. Aynı zamanda bu siğiller cinsel ilişkiden haftalar hatta aylar sonra bile çıkabilmektedir. Renksiz olabilir ama aynı zamanda kırmızı ya da kahverengi şeklinde de görülebilmektedir.
HPV virüsünün 2 ile 6 yıl arasında bir kuluçka süresi olabilmektedir. Hem kadınlar da hem de erkekler görülebilmektedir. Bazı kişilerde 2 ay da çıkabileceği gibi bazı kişilerde 5 yıl sonra bu siğil ortaya çıkabilir. Prezervatif HPV virüsünden tam korumamaktadır. Bundan dolayı sadece peniste değil tüm bölgede siğil görülebilmektedir.
Erkeklerde HPV Testi Nasıl ve Nerede Yapılır?
Erkeklerde HPV Testi şu şekilde yapılmaktadır:
Hasta olan kişi penis ya da çevresinde bir siğil gördüğünde doktora başvurur.
Doktor bu siğilin olduğu bölgeden sürüntü örneği alır.
Eğer vücutta siğil var ise bu siğilden örnek parça alınır.
Alınmış olan bu hücre örneği bir kaba koyulur.
Daha sonra bu alınmış olan örnek laboratuvara gönderilir.
HPV Testine Hangi Doktor Bakar?
HPV şüphesi olan kişiler hastaneye başvurması gerekmektedir. HPV tarama testinin yapılabilmesi için üroloji bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Özel bir muayene şeklinde doktor işlem yapmaktadır. HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşmaktadır. Nadir de olsa cinsel yol dışında da bulaşabilmektedir. HPV virüsü bazı hastalıklara neden olabileceğinden uzman bir jinekoloğa gidilmesi oldukça önemlidir. Doktor kişinin test yaptırıp yaptırmaması gerektiği konusunda kişiye bilgi verecektir. Genellikle bu testler 30 yaş üstü kişilere yapılmaktadır. Fakat partnerinde siğil var ise bu test yapılabilmektedir.
Erkeklerde HPV Enfeksiyonu Nasıl Oluşur ve Nasıl Bulaşır?
HPV virüsü hem kadınlarda hem de erkelerde görülebilmektedir. Anal, vajinal, oral ilişki ya da temas ile partner arasında bulaşır. Genellikle insanlar bu virüsü partnerine taşıdığının farkında değildir. HPV virüsünün her zaman bir belirtisi olmayabilmektedir. Erkeklerde görülme ihtimali kadınlara göre daha azdır.
Bir insanda HPV virüsü var ise ve bu kişi ile cinsel ilişkiye girilmişse bulaşabilmektedir. HPV virüsünün bulaşma riskini şu durumlar artırmaktadır:
Eşcinsel ilişkiye giren erkekler,
Sünnetsiz erkekler,
Organ naklinden dolayı veya HIV’den dolayı zayıf bağışıklık sistemine sahip olan erkekler,
HPV siğilinin herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Anti viral ilaçlar ya da cerrahi yaklaşımlar ile tedavi edilebilmektedir. HPV virüsü erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilme ihtimali daha yüksektir.
HPV virüsü yaşadığını düşünen kişiler hemen uzaman doktorlar ile görüşmesi gerekmektedir. Bu virüsün teşhis edilmesi oldukça önemlidir.
HPV Riski Nasıl Azaltılır?
HPV virüsüne karşı koruyabilmenin en iyi yolu HPV virüsü aşısıdır. Bu virüs için 12 yaşına kadar aşı yapılması önerilmektedir. Fakat 26 yaşına kadar hala aşı olabilme ihtimaliniz vardır.