Çocuklarda ateş kaç olmalı ve neden çıkar? Çocuklarda ateş düşürme yolları

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda ateş kaç olmalı ve neden çıkar Çocuklarda ateş düşürme yolları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2022 21:39

Ateş, normal hastalıklara karşı ortaya çıkan bir savunma mekanizmasıdır. Yani bir hastalığa karşı vücudu korumak için ortaya çıkar. Bazen de ortada herhangi bir hastalık bulunmaz. Çocuklarda ateş kaç olmalı ve neden çıkar sizler için derledik.

Haberin Devamı

Çevre koşullarına bağlı olarak da zaman zaman yüksek ateş meydana gelebilir. Bu nedenle de ateş tek başına hastalık olarak görülmez. Sadece anormal bir durum için de uyarıcı bir belirtidir.

Çocuklarda Ateş Kaç Olmalı ve Neden Çıkar?

Çocuklarda normal vücut ısısı, sabah erken saatlerde genellikle 36 ve öğleden sonra ise, 37,5 °C arasında değişiklik gösterir. Egzersiz, sıcak hava, sıkı giyinme, sıcak içecekler ve yiyecekler ile vücut sıcaklığı birden yükselebilirken sağlıklı insanlarda ise, uyku sırasında vücut ısısı 2 °C kadar düşebilir. Sıcaklık ölçümünün; oral (ağız içi ) 37,8 °C, rektal (makat) 38 °C, aksiller (koltuk altı) 37,2 °C’nin üzerinde olması ateş olarak tanımlanır.

Çocukların genel durumu ise, aslında ateşin derecesinden çok daha önemlidir. Genel bir yanlış kanı ise, ateşin yüksekliği ile enfeksiyonun şiddetinin aynı olduğunun düşünülmesidir. Aslında bazen düşük ateşli çocuklar, yüksek ateşli çocuklardan daha büyük bir tehlike altında olabilir. Yani çocuk, 40 derecede koşuyor, oynuyor ve keyfi yerindeyse herhangi bir sorun olmaz. Halsiz, iştahsız, inleyen olan çocuğun ateşi 38,1 derce olan çocuğun durumu daha önemlidir.

Haberin Devamı

Bilinen yüksek ateş nedenlerinden bazıları ise şunlardır;

Sıvı kaybı

Aşılama

Enfeksiyonlar

Yüksek çevre ısısı

Romatizmal hastalıklar

Sıcak çarpması

Onkolojik hastalıklar

Kanama ve hematom

Nörolojik hastalıklar

Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları

Hekimler ayaktan hastaneye başvuran ateşli çocuklara genellikle antibiyotik yazma eğilimi taşır. Antibiyotiklerin aşırı ve uygunsuz kullanımı hastanın iyileşmesine katkıda bulunmayacağı gibi, sıkça kullanılan ampirik antibiyotiklere karşı da bakteriyel direnç gelişimine neden olur. Bu direnç, hasta ya da başka hastalarda daha sonra meydana gelebilecek enfeksiyonların rutin antibiyotiklerle tedavi edilmesinde bazı başarısızlıklara neden olma riski taşır.

Ateşe bağlı olarak ortaya çıkan havaleler genellikle hayat boyu sadece bir defa geçirilir. İkinci durumda ise genellikle koruyucu ilaç başlanması gerekir. Bu durum ise, çocuk nörolojisi tarafından karar verilen ve yakından takip edilen bir durumdur. Bu çocuklarda genellikle yüksek oranda bir sekel görülmez.

Haberin Devamı

Yüksek ateş sıkça kullanılan ölçüm yöntemleri değerlendirildiği zaman 38 derece üstünde seyreden bir vücut ısısı olarak tanımlanır. En sık görülen nedeni ise, vücuda giren çeşitli mikropları etkisiz bir hale getirebilmek için bağışıklık sisteminin verdiği tepkinin sonucunda vücut ısısının birden yükselmesidir. Ateşin yükselebilmesi için aktif olarak çalışan bağışıklık sisteminin de iyi bir göstergesidir.

Ateşin kaç derece olduğundan çok daha önemli olan bir diğer konu ise, ateşe eşlik eden diğer bulgulardır. Eğer bebeğiniz yeni doğan dönemindeyse ya da 3 aylıktan daha küçük ise sizin gözlemlediğiniz başka bir sıkıntısı bulunmasa da mutlaka en yakın sağlık kurumuna başvurmanız gerekir. Bu dönemde ise, ateş sık sık görülmez. Hatta ciddi enfeksiyonlarda ise, hipotermiye bir eğilim vardır. Vücut ısısında meydana gelen değişiklik sonucunda yeni doğanlarda ciddi enfeksiyon hastalığı da düşünülebilir.

Haberin Devamı

Hangi Durumlar Acil Müdahale Gerektirir?

Çocuğun yaşına bakılmadan görülen nefes alma zorluğu, bilinç bulanıklığı, aşırı kusma ve morarma, ishal, vücutta meydana gelen özellikle mor renkli döküntüler bulunuyorsa ya da daha önce ateşli havale geçirme öyküsü varsa zaman kaybetmeden sağlık kurumuna başvurulması gerekir. Ama ateş yüksekliğine bu bulguların da eşlik etmesi nadir görülen bir durumdur. Aslında her ateş zararlı değildir ve ateşin de faydalı olduğunun bilinmesi gerekir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!