GeriKadın Sağlığı Kadınlarda HPV belirtileri nelerdir ve testi nasıl yapılır? Kadınlarda HPV nasıl bulaşır ve neden olur?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda HPV belirtileri nelerdir ve testi nasıl yapılır? Kadınlarda HPV nasıl bulaşır ve neden olur?

Kadınlarda HPV belirtileri nelerdir ve testi nasıl yapılır? Kadınlarda HPV nasıl bulaşır ve neden olur?

"Kadınlarda HPV belirtileri olması zorunluluğu söz konusu değildir. Kimi zaman virüs, hiçbir şekilde belirti vermemektedir. En çok görülen belirti; çoğu zaman genital bölgede ele değen ağrısız ancak sert karnabahar tipindeki lezyonlar, HPV belirtisidir. Halk arasında ise siğil adı verilmektedir. İşte kadınlarda HPV belirtileri, testi, bulaş yolları ve nedenleri hakkında ayrıntıları derledik."

HPV virüsü; cinsel yol ile bulaşan ve siğiller kategorisinde yer alan genital siğillerdir. HPV virüsü; hem erkeklerde hem kadınlarda genital organlarda ortaya çıkan karnabahar görünümlü bir virüstür. Bununla beraber bazen tek bir yerde bazen de birkaç yerde toplu iğne başına benzeyen ufak, bazen de az bazen ise çok fazla ancak ağrısız, sert kitleler şeklinde tanımlanır. Bu enfeksiyon, ülke çapında giderek çoğalmaktadır. Bu hastalık hem kadın adına hem de erkeklerde ciddi anlamda sağlık problemlerine neden olmaktadır.

Kadınlarda HPV Belirtileri Nelerdir?

HPV virüsü; kadınlarda genel olarak belirti vermemektedir. Bununla beraber, kimi vaziyetlerde HPV enfeksiyonu devam etmekte ve genital siğillere, uterus serviksini hizalamış olan hücrelerde kanser ya da kanser öncesindeki farklılıklara veya deri siğillerine neden olur. Bunun dışında; kadınlarda HPV Belirtileri;

- Üretrada yer alan siğiller, idrar yaparken yanmaya neden olur.
- Siğilden ötürü cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilir.
- Genital bölgede kimi zaman ele değen karnabahar görünümlü şekiller söz konusudur.

Genital siğillere, kanser türlerine ve deri siğillerine sebep olan HPV türleri değişiktir. Rahim boyuna yapılan PAP smear testi, rahim ağzı içerisinde oluşan virüs ile alakalı farklılıkların erken tespit edilmesini sağlar ve uzun zamandır rahim ağzı kanserini tarama adına bir araç şeklinde kullanılmıştır. Kanserlere sebep olan tipler, yüksek riskli HPV çeşitleri şeklinde isimlendirilmektedir.

Kadınlarda HPV Testi Nasıl Yapılır?

Kadınlarda; HPV testi rahim ağzından alınan sürüntü metoduyla test yapılır. Eğer siğil bulunuyor ise siğillerden örnek ve servikal sürüntü örneği laboratuvar ortamında incelenmektedir. Bununla beraber smear testi; kadınlarda HPV tanısı adına yapılır. Bu test yaklaşık birkaç dakika kadar sürmektedir.

Kadınlarda HPV Nasıl Bulaşır?

Kadınlarda HPV; ciltten cilde temasla bulaşan bir virüstür. Virüsü bulunan biri ile yapılmakta olan anal, vajinal ya da oral seks neticesinde virüs bulaşması söz konusu olabilir. Enfekte olan bir bireyin erkek yumurtalık torbası, penis, dış genital bölgesi ya da temas neticesinde bulaşan bir virüstür.

HPV virüsü; bulaşmaya neden olan yüzden çok türe sahip bir virüstür. Bulaştığında ise zamanı belirlemek çok mümkün olmayabilir. Cildin cilt ile temas etmesiyle bulaşan bir virüstür. Virüsün ana bulaş yolu; cinsel ilişkidir. Enfekte olan birinin penisi ile enfekte olmayan birinin vajinanın temas edilmesi neticesinde bulaşmaktadır. Oral yolla enfekte olma vaziyeti; genital bölgeye temas edilmesiyle bulaşma olmaktadır. Prezervatif; her zaman korumamaktadır. Bunun sebebi; virüs prezervatifle kapalı olmayan genital bölgeden de bulaşmaktadır.

HPV virüsü genel olarak; çıplak gözün göremeyeceği şekilde hücresel değişiklikler biçiminde ortaya çıkmaktadır. Bunlar ise kadınlarda; rahim kanseri teşhisi testi ile saptanmaktadır. Bazen enfeksiyon kendini karnabahar görünümüyle belli etmektedir. Ancak birçok durumda virüs; kendini belli etmeden oluşmaktadır.

Kadınlarda HPV Neden Olur?

Kadınlarda HPV; enfekte olan bir erkek ile cinsek ilişkiye girmeleri sonucunda oluşmaktadır. HPV; cildin cilt ile teması neticesinde ortaya çıkar. Oral, anal ya da vajinal yol ile girilen cinsel ilişkide karşı cins HPV virüsü ile enfekte olmuş ise kadınlarda HPV riskinin bulunduğunu belirtmek önemli olacaktır. HPV virüsünün türleri bulunmakta olsa da bütün türleri; cildin ciltle teması sonucunda bulaşmaktadır.

 

False