Doktorluk bünyesinde en önemli bölümlerden biri olarak operatör doktor ön plana çıkar. Adından da anlaşılacağı üzere operasyonel müdahale söz konusu olduğu zaman ilgili durum için operatör doktor sorumluluk alır. Peki, operatör doktor nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Operatör Doktor olma şartları, maaşları ve iş imkanları konusunda merak edilenler.
#Operatör Doktor Nedir?Böcek ilaçlama mevsimi geldi, zehirlenme vakaları artmaya başladı. Kimi ilaçlama firmalarına yaptırıyor kimi de denetimsizce satın aldığı zehirlerle ilaçlamayı kendi yapmaya çalışıyor. Böceklerden kurtulmak için tarım ilacı tercih edenler ise hem kendilerinin hem de komşularının hayatını tehlikeye sokuyor. Firmalar “Kokusuz, zararsız, evde durmanızda sorun yok” dese de bu ilaçların solunması insan sağlığını tehdit ediyor mu? Zehirlenmeler nasıl yaşanıyor? Uzmanlarla konuştuk..
#ZehirlenmeUykuda görülen solunumbozukluklarının en hafifinin horlamahastalığı, en ağır şeklinin de tıkayıcı uykuapnesi olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr.Cem Karas, normal erişkin insanların en azyüzde 10’unda ve çocukların yüzde 12’sinde,60 yaş üzerinde ise yüzde 40-50 civarındahorlamanın görüldüğünü söyledi. Op. Dr.Karas, horlama ve uyku apnesitedavisini anlattı.
#1Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Rauf Nasirov, radyofrekans ile faset blokajı veya intra diskal girişimlerle IDET denilen disk içi lazer veya radyofrekans uygulamalarının önem kazanan girişimler olduğunu belirterek, tedaviler hakkında bilgiler verdi.
#İzmirKoronavirüse karşı önlemler kapsamında son aylarda herkesin sıklıkla kullandığı dezenfektanlarla ilgili çok önemli bir uyarı geldi. Dezenfektanların standartlara uygun olmadığı taktirde ciltte tahribata ve gözde körlüğü neden olabilecek sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi.
#DezenfektanKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sema Ağar Sezgin, 40 yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser olan rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Sezgin, “Erken yaşta ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, sigara içimi, kötü beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek) rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır. 9 ila 14 yaşlarındaki kız çocukları ve erkek çocuklarına aşı yapılması rahim ağzı kanseri riskini azaltmaktadır” dedi.
#Rahim Ağzı KanseriGeçirdiği mide ameliyatı sonrası 46 kiloya inen Seren Serengil'in zayıflığının altından büyük bir sağlık sorunu çıktı. "Ameliyat olmazsam yaza sağ çıkamayabilirim" diyen Serengil, sunuculuk yaptığı programda gözyaşlarına hakim olamadı.
#Seren SerengilMol gebelik hatalı döllenme sonucu oluşan anormal bir gebeliktir. Bunun sonucunda hem plasentanın oluşumunda hem de fetusta anormallikler görülür. Bu kişilerde gebelik testi pozitiftir ve tüm gebelik bulguları ortaya çıkar, hatta bunlar normalden daha şiddetli olabilir. Ama ultrasonda fetüs görülmez ya da anormal gelişim gösteren bir fetüs vardır. Benzer şekilde plasenta da anormal yapıda, kistik, üzüm tanesine benzer şeklidedir. Peki mol gebelik neden oluşur? Mol gebelikte riskler nedir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, tüm merak edilenleri yanıtladı.
#HamilelikSağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklaması... Sağlık Bakanı Koca bugün yapılan 24 bin 900 testten, 4 bin 117'sinin pozitif çıktığını, 87 hastanın hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 812'ye yükseldiğini duyurdu.
#Fahrettin KocaAnne adaylarının en büyük kabusu tekrarlayan düşükler. Kadının bütün psikolojisini bozan ve evde adeta bir yas havası oluşturan düşükler için herhangi bir önlem alınabilir mi, düşüklerin nedeni nedir, kaçıncı haftaya kadar düşük tehlikesi var, genetik etkenler ne kadar etkili, kadının yaşı önemli bir risk faktörü müdür…İşte bütün bu soruların yanıtlarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş anlattı.
#DüşükTüp bebek tedavilerinde hamile kalabilmek için birçok tanı ve tedavi yöntemi uygulanabilir. Çocuk sahibi olamayan çiftler, tüp bebek tedavisinden önce, birçok tanı ve tedavi yöntemine başvuruyor. Rahime bağlı problemlerin tanı ve tedavisinde etkin bir yöntem olan histeroskopi, nedir, nasıl uygulanır, kimlere yapılır, hamile kalmada avantajları var mı?...İşte bütün bu soruların cevaplarını bize Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş anlatıyor.
#HisteroskopiKürtaj nedir? Kürtaj nasıl yapılır? Kürtaj olmak için genel anestezi almaya gerek var mıdır? Kaçıncı haftaya kadar kürtaj yapılır? Kürtaj işlemi ne kadar sürer? Kürtajdan sonra parça kalır mı? İlaç kullanılarak gebelik sonlandırılır mı?
#Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır? Kürtaj Sonrası